Warczący, głośny silnik

trew
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 2 razy

Warczący, głośny silnik

Post autor: trew »

Dzień dobry

Potrzebuję pomocy w diagnozie problemu oraz ewentualnej recepty.

Problem polega na tym, że w pewnym momencie na trasie, po przejechaniu ok. 130 km, gdy zwolniłem jadąc przez jakąś miejscowość, usłyszałem, że silnik mojego VW jest bardzo, bardzo głośny. Ten dźwięk można opisać jako turkotanie i to bardzo głośne. Charakterystyczne, że hałas był słyszalnym przy jeździe na luzie oraz przy przyspieszaniu. Przy puszczeniu pedału gazu i włączonym biegu, hałas jakby milkł. Po dojechaniu, po 10 km, do celu i wyjściu z samochodu hałas dalej się utrzymywał (brzmiało to i dalej brzmi trochę jak stare, "ciężkie" diesle).

Żadna kontrolka ani razu się nie zaświeciła.

Pojechałem do warsztatu Boscha, podpięto samochód do komputera, ale nic nie wykazał. Ponieważ samochód odbierał znajomy, to jedynie telefonicznie dowiedziałem się od obsługi warsztatu, że o ile przy oddawaniu oni słyszeli hałas (w sobotę przed zamknięciem warsztatu), to później, jak podłączali do komputera (w poniedziałek), to hałasu nie było; no i komputer nic nie wykazał.

Ale jak odbierałem auto od znajomego, to przy włączaniu silnika usłyszałem jakby głuche stuknięcie gdzieś (?) w środkowej części samochodu (ale co do lokalizacji, to mogę się mylić), no i silnik od razu zaczął bardzo głośno turkotać. Jednocześnie zapaliła sie kontrolka "niesprawności w układzie wydechowym" (czyli ten symbol silnika).

Komputer tym razem pokazał (choć kontrolka zdążyła już zgasnąć):
1. Kod usterki: 18051, sterownik elektroniki centralnej, zachowany kod usterki w pamięci;
2. Kod usterki: 16725, czujnik położenia walka rozrządu, sygnał nieprawidłowy;
3. Kod usterki: 18000, czujnik ciśnienia powietrza i/lub czujnik ciśnienia w kolektorze dolotowym, nieprawidłowe sygnały lub porównawczo anormalne;
4. Kod usterki: 16622, czujnik ciśnienia doładowania, sygnał za wysoki.

Czytałem wątek www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=50&t=5357&view=unread#unread. Boję się, że to coś takiego, a niestety nie mam mechanika w rodzinie. No, ale nie wiem czy to to samo, co u mnie.

Ponieważ musiałem wrócić do domu (160 km), ze strachem czy w ogóle dojadę, pojechałem z powrotem. W czasie jazdy silnik głośno turkotał. Objawy jak poprzednio. Żadna lampka się nie zaświeciła. Doszło za to kapanie - olej (albo coś takiego) przy prawym kole przednim. A teraz jak zszedłem na parking drobne kapanie też w innych miejscach.

Przegląd z wymianą oleju robiony był w lutym. Silnik 1.9 TDI, chyba BKC, przejechane sporo, bo 380 tys.

Przepraszam za przydługi opis, ale mało się na tym znam.

Co to mogą być za objawy?
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Re: Warczący, głośny silnik

Post autor: JacaTouran »

Po pierwsze wymyj silnik jak jest zimny oczywiście... Po drugie jak już go umyjesz przejedz się i zlokalizuj skąd sa wycieki oleju, po trzecie jak masz błędy od czujnika
Ciśnienia doladowania to zrób logi kanału 10 i 11. Jak to wszystko uczynisz to napisz na forum CO i jak i będziemy radzić.

Może turbo puscilo olej, może jest problem z wałkiem... Nie będziemy wdrożyć z fusów. Czekamy na odpowiedź.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Stukajacy silnik... Hmmm pierwsze co mi przyszło do głowy to dziura w szklance :)

https://www.youtube.com/watch?v=O0axxAMzWpU

https://www.youtube.com/watch?v=fkUMhrf0xd8

NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
trew
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 2 razy

Post autor: trew »

Bardzo dziękuje za odpowiedzi.

Do komputera to podłączy samochód dopiero jakiś mechanik w Warszawie, jeszcze tylko muszę go znaleźć w poniedziałek.

Wycieki są z przodu koło przednich kół, ale tez drobne plamki wzdłuż samochodu, bardziej z prawej strony niż z lewej w 4-5 miejscach.

Co do dźwięku, to bardziej przypomina z tego pierwszego filmiku, byłyby więc hydrauliczne popychacze zaworów. Choć nie wiem czy po tej dłuższej jeździe dźwięk nie zbliżał się do tego z drugiego filmiku.

Tak czy inaczej trzeba będzie samochód oddać gdzieś do lekarza, a on zobaczy co i jak. Nie wiem tylko czy jechać samochodem, czy go jakoś zaholować.

-- 6 maja 2014, o 12:12 --

Na dziś może uda mi się oddać samochód do mechanika.

Jakkolwiek różni mądrzejsi ode mnie mówią, że dźwięki, które opisałem są oczywiście niepokojące - tak jakby się panewka obróciła, a potem możliwe, że kolejne - stąd wycieki. Ponadto, że duży przebieg mógł doprowadzić do zatkania kanałów olejowych i najpierw padła panewka koło pompy olejowej, a potem kolejne. Wskazano, że samochód raczej nie nadaje się do jazdy, że korbowód bokiem wyjdzie. Duże koszty remontu (szlif wału, wymiana panewek). Na panewki ma wskazywać też brak kodów błędów - to czysto mechaniczna usterka - układ elektroniczny może nie czytać błędów.

Taka to na tę chwilę diagnoza.
ODPOWIEDZ