Stukanie w silniku po odpaleniu :(
-
- Początkujący
- Auto:: Highline 1.6fsi 03
- Imię:: Pioter
- Podziękował: 1 raz
Stukanie w silniku po odpaleniu :(
Szanowna wiaro, czy ktoś miał tak przypadek, moj Touri po odpaleniu wydaje dziwne dzwieki w postaci pukania z okolic silnika, nie jest to glosne ale słychać. Stuki znikaja gdy silnik popracuje pare min.Podobno moze to byc pompa oleju ale wole sie poradzić. Dziekuje za wszelkie sugestie z góry.
- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
FSI nie ma dwumasy. Takie odgłosy wydaje łańcuch rozrzadu. Ma on hydrauliczną regulacje, która była nazwijmy to wadliwa i wszedł później poprawiony model łańcucha z napinaczem. Weź posłuchaj stetoskopem lub baaardzo dlugim śrubokrętem. Przyłóż w okolice miejsca gdzie znajduje się łancuch ( patrzac od przodu znajduje sie obok paska "rowkowanego", na prawo od gumowego).
Jaki masz przebieg?
I jaki olej stosujesz. Jesli niedługo czeka cię wymiana to zrób płukanke i wlej MOTUL 504/507. Zastosowanie tego oleju też pomogło jednej osobie z taka przypadłością.
P.S Typ silnika stawiam na BAG
Jaki masz przebieg?
I jaki olej stosujesz. Jesli niedługo czeka cię wymiana to zrób płukanke i wlej MOTUL 504/507. Zastosowanie tego oleju też pomogło jednej osobie z taka przypadłością.
P.S Typ silnika stawiam na BAG
-
- Początkujący
Andrzeju, obecnie przebieg mam 176 tys z groszem, rorzad wymienialem w czerwcu, moj magik sprawdzal pompe i jest ok, ale to prawda co piszesz. Uczulil mnie aby uwazac na stan oleju bo jesli jest malo to potrafi przeskoczyc zab i kaplica, wlasnie dzieki pompce od rozrzadu. On zajmuje sie wylocznie autami pt VW i oficjalnie sie tego nie mowi ani pisze ale lacuchy powinno sie wymieniac co 50 tys jak w motorach wlasnie w tych pierwszych wersjach. W przyszlym tyg jestem z nim umowiony bo moze to byc tez pompa wody hm......
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Re: Odp: Stukanie w silniku po odpaleniu :(
Podlacze sie do tematu.
Ostatnio też u mnie dziwne dźwięki metaliczne zaczyly sie pojawiac, ale jak wciskam sprzeglo to ich nie ma. I teraz pytanie czy pada mi sprzeglo bo na luzie czuje delikatne wibracje na drążku zmiany biegów, czy łańcuch do wymiany bo przebieg bym sie zgadzał jak pisze Andrzej.
Miałem jutro podjechac do Tomka_Wawa ale jak mi do końca padnie sprzeglo to na lawecie będę do domu wracał.
Ostatnio też u mnie dziwne dźwięki metaliczne zaczyly sie pojawiac, ale jak wciskam sprzeglo to ich nie ma. I teraz pytanie czy pada mi sprzeglo bo na luzie czuje delikatne wibracje na drążku zmiany biegów, czy łańcuch do wymiany bo przebieg bym sie zgadzał jak pisze Andrzej.
Miałem jutro podjechac do Tomka_Wawa ale jak mi do końca padnie sprzeglo to na lawecie będę do domu wracał.
-
- Początkujący
Re: Stukanie w silniku po odpaleniu :(
Widziałem przypadki wg twoich objawów ktore niby wskazywały na sprzęgło a okazywało sie łożyska w skrzyni.
- cheles
- Władca postów
- cheles
- Władca postów
To jestem po analizie. Wychodzi, że łożysko i tarcza sprzęgła, czyli komplet do wymiany. Jak na razie czekam na wycenę o negocjacje trwają. Pierwsza wersja mnie nie satysfakcjonuje, zaproponowali 10% rabatu
Jeżeli będzie nie po mojej myśli to kompletne sprzęgło, zamawiam u Jeża i robię u polecanego przez Mariusza z Legionowa mechanika.

Jeżeli będzie nie po mojej myśli to kompletne sprzęgło, zamawiam u Jeża i robię u polecanego przez Mariusza z Legionowa mechanika.
- cheles
- Władca postów
Plan B 25% rabatu jednak mi nie pasuje, więc sprzeglo zamowilem u Jeża a montaz w Legionowie.
NzTT
NzTT
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
To przy jakim przebiegu padło sprzęgło i jakie były ceny w ASO w porównaniu do jeża?
- cheles
- Władca postów
W ASO robocizna plus sprzęgło po negocjacjach które zaczęliśmy od 7% rabatu a skończyliśmy na 25% rabacie koszt wyniósłby 2.300 brutto. Cena początkowa ok. 4.000.
U Jeża bez negocjacji czyli telefon do Tomka sprzęgło schas 460 Pln a robocizna około tyle samo. Więc jak łatwo policzyć lepiej opłaca się wybrać plan B.
Druga kwestia to że na tym jeszcze może nie być koniec bo jeszcze podejrzewam łożysko w skrzyni. Ale na początek wymiana sprzęgła bo jeżeli nawet wymienię sam docisk to nie mam gwarancji że za chwilę nie poleci sprzęgło i bym miał znowu zabawę od początku.
NzTT
U Jeża bez negocjacji czyli telefon do Tomka sprzęgło schas 460 Pln a robocizna około tyle samo. Więc jak łatwo policzyć lepiej opłaca się wybrać plan B.
Druga kwestia to że na tym jeszcze może nie być koniec bo jeszcze podejrzewam łożysko w skrzyni. Ale na początek wymiana sprzęgła bo jeżeli nawet wymienię sam docisk to nie mam gwarancji że za chwilę nie poleci sprzęgło i bym miał znowu zabawę od początku.
NzTT
Ostatnio zmieniony wt maja 06, 2014 12:02 przez cheles, łącznie zmieniany 1 raz.
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy