Dioda w przycisku ryglowania drzwi - zagadka
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Dioda w przycisku ryglowania drzwi - zagadka
Sprawa dotyczy przycisku ryglowania centralnego zamka.
Jak większość z Was wie kiedy drzwi są zamknięte ikona "kluczyka" zmienia kolor na pomarańczowy. Analogicznie jak przycisk blokady tylnych szyb.
Dlaczego ona nie działa?
Wymieniałem zamek w drzwiach kierowcy więc było zdejmowane poszycie drzwi.
Z tego co wiem odpina się wtedy kostkę od tego przycisku.
Przycisk i święci się normalnie na różowo kiedy zapalone są światła i działa kiedy chcemy otworzyć drzwi, nie działa tylko pomarańczowe podświetlenie informujące o zamknięciu wszystkich drzwi.
Na 100% działało przed wymianą!
Zaraz po odebraniu auta zauważyłem, że nie zmienia koloru na pomarańczowy.
Serwis twierdzi, że skoro sam przycisk działa i się świeci po prostu padła pomarańczowa dioda. Czyli pech.
Ostatecznie po rozmowie wziął to na siebie i postanowili, że zamówią i wymienią mi ten przycisk czy ten cały panel (nie wiem jak to wygląda bo nigdy nie rozkręcałem drzwi).
Więc.
Dlaczego to może nie działać czy coś się mogło stać podczas wymiany, a może z racji zamontowania zamiennika zamek ten nie przekazuje sygnału do przycisku, że ma się świecić na pomarańczowo kiedy jest zaryglowany?
Dziękuję za opinie!
Jak większość z Was wie kiedy drzwi są zamknięte ikona "kluczyka" zmienia kolor na pomarańczowy. Analogicznie jak przycisk blokady tylnych szyb.
Dlaczego ona nie działa?
Wymieniałem zamek w drzwiach kierowcy więc było zdejmowane poszycie drzwi.
Z tego co wiem odpina się wtedy kostkę od tego przycisku.
Przycisk i święci się normalnie na różowo kiedy zapalone są światła i działa kiedy chcemy otworzyć drzwi, nie działa tylko pomarańczowe podświetlenie informujące o zamknięciu wszystkich drzwi.
Na 100% działało przed wymianą!
Zaraz po odebraniu auta zauważyłem, że nie zmienia koloru na pomarańczowy.
Serwis twierdzi, że skoro sam przycisk działa i się świeci po prostu padła pomarańczowa dioda. Czyli pech.
Ostatecznie po rozmowie wziął to na siebie i postanowili, że zamówią i wymienią mi ten przycisk czy ten cały panel (nie wiem jak to wygląda bo nigdy nie rozkręcałem drzwi).
Więc.
Dlaczego to może nie działać czy coś się mogło stać podczas wymiany, a może z racji zamontowania zamiennika zamek ten nie przekazuje sygnału do przycisku, że ma się świecić na pomarańczowo kiedy jest zaryglowany?
Dziękuję za opinie!
Pozdrawiam!
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Re: Dioda w przycisku ryglowania drzwi - zagadka
Ciapek
Chyba jestem daltonista, ale nie widzialem różowego w moim aucie, a na powaznie jak wymienia na nowy to czym sie przejmowac, moze przy demontazu cos zwalili i tyle i mysleli ze klient nie zauwazy.
Chyba jestem daltonista, ale nie widzialem różowego w moim aucie, a na powaznie jak wymienia na nowy to czym sie przejmowac, moze przy demontazu cos zwalili i tyle i mysleli ze klient nie zauwazy.
- Ciapek
- Expert
cheles no lekko czerwony jak zegary 
Wiadomo na jaki kolor świecą przyciski w drzwiach hehe
Do reszty tak jak piszesz, ale bardziej chodzi mi o to czy faktycznie coś się "uwaliło" przy rozbieraniu czy faktycznie ta osobna pomarańczowa dioda się przepala. No ale z drugiej strony ciężko uwierzyć w taki pech, że akurat po odebraniu auta. Jak ja to mówię... szóstkę w toto lotka też ludzie trafiają, ale to jeden na milion.
No i sprawa czy może zamiennik nie przekazuje jakiegoś sygnału.
Chciałbym wiedzieć co mogło być przyczyną. Znam chłopaków w serwisie i też chce być fair w stosunku do nich i mieć wiedzę, że tak powiem.

Wiadomo na jaki kolor świecą przyciski w drzwiach hehe

Do reszty tak jak piszesz, ale bardziej chodzi mi o to czy faktycznie coś się "uwaliło" przy rozbieraniu czy faktycznie ta osobna pomarańczowa dioda się przepala. No ale z drugiej strony ciężko uwierzyć w taki pech, że akurat po odebraniu auta. Jak ja to mówię... szóstkę w toto lotka też ludzie trafiają, ale to jeden na milion.
No i sprawa czy może zamiennik nie przekazuje jakiegoś sygnału.
Chciałbym wiedzieć co mogło być przyczyną. Znam chłopaków w serwisie i też chce być fair w stosunku do nich i mieć wiedzę, że tak powiem.
Pozdrawiam!
- Vincent83
- Zaawansowany
- Auto:: VW Touran 2007 2.0TDI BKD
- Imię:: Artur
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Dioda raczej sama z siebie sie nie przepala... no chyba, ze cos tam majstrowali. Chociaz moze faktycznie wina tego zamiennika... najlepiej sprawdzic czy na diode dochodzi napiecie, ale jesli maja wymienic to poczekajmy co sie okaze

- Ciapek
- Expert
wymiana przycisku na nowy nic nie dała więc to nie to.
Jeden pin w kostce jest zaśniedziały więc zamówiono nową kostkę.
Ostatecznością będzie podmiana zamka na stary co pokaże czy po prostu zamiennik faktycznie nie daje sygnału na przycisk.
pozdr
Jeden pin w kostce jest zaśniedziały więc zamówiono nową kostkę.
Ostatecznością będzie podmiana zamka na stary co pokaże czy po prostu zamiennik faktycznie nie daje sygnału na przycisk.
pozdr
Pozdrawiam!
- Andih
- Początkujący
- Auto:: Touran, 1.9, 2004
- Imię:: Andi
Kilka miesięcy temu miałem identyczną sytuację, która właściwie trwa do dziś. Wymiana zamka w warsztacie, po odbiorze nie świeci podświetlenie informujące o zablokowaniu drzwi. Tyle, że u mnie zablokowanie bardziej świeciło na biało, a odblokowanie na czerwono jak cała reszta. Na dziś jest tylko standardowe podświetlenie czerwone. - Ciekawostka wtedy po odebraniu samochodu wróciłem do warsztatu i mechanik przy mnie w 2 minuty rozebrał drzwi by mi udowodnić, że on wszystko prawidłowo zrobił i o niczym nie zapomniał. Czyli mamy ten sam przypadek, tyle że moja dioda świeciła bardziej na biało po zablokowaniu i chyba 2 takie same przypadkowe zdarzenia wskazują jednak, że to nie przypadek tylko czegoś tu brakuje.
-
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
-
- Przeglądacz
- Auto:: 1T2 BLS MY08
- Imię:: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Jak diodka nie zmienia koloru na zoltawy tzn ze nie wskakuje funkcja safe.
U mnie przyczyna byl jeden wygiety, zle kontaktujacy pin w zamku w drzwiach kierowcy.
Pzdr.
M
U mnie przyczyna byl jeden wygiety, zle kontaktujacy pin w zamku w drzwiach kierowcy.
Pzdr.
M
Marcin