Witam. Jak prawidłowo napiąć pasek rozrządu takim napinaczem http://moto.allegro.pl/vw-seat-skoda-au ... 45347.html
Za jakiś opis będę wdzięczny.
napinacz paska rozrządu
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 677 razy
Dokładnie.... Jak słabo się na tym znasz to wiesz czym może skończyć się taka zabawa...
Ale robisz tak: Należy poluzować nakrętkę mocującą rolki napinającej i wyjąć trzpień blokujący. Kręcisz rolką napinającą za pomocą klucza do nakrętek "dwuotworowych" zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aż wskazówka znajdzie się na środku wycięcia płyty podstawy (patrz strzałka). Zwróć uwagę, aby nakrętka mocująca nie obracała się wraz z mimośrodem. Przytrzymujesz rolkę napinającą w tym położeniu i dokręcasz nakrętkę mocującą rolkę napinającą w następujący sposób: 20 Nm i obracasz dodatkowo o 45° (1/8 obrotu).
Ale robisz tak: Należy poluzować nakrętkę mocującą rolki napinającej i wyjąć trzpień blokujący. Kręcisz rolką napinającą za pomocą klucza do nakrętek "dwuotworowych" zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aż wskazówka znajdzie się na środku wycięcia płyty podstawy (patrz strzałka). Zwróć uwagę, aby nakrętka mocująca nie obracała się wraz z mimośrodem. Przytrzymujesz rolkę napinającą w tym położeniu i dokręcasz nakrętkę mocującą rolkę napinającą w następujący sposób: 20 Nm i obracasz dodatkowo o 45° (1/8 obrotu).
- Załączniki
-
- N15-10038.png (9.28 KiB) Przejrzano 1039 razy
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 TDI CFHC
- Imię:: Paweł
Z wymianą nie było żadnego problemu, nie jest to moja pierwsza wymiana rozrządu ale pierwszy raz spotkałem się z blokadą w napinaczu. Zastanawiałem się tylko czy dobrze zrobiłem, bo po ustawieniu tej "strzałki" na otworze, dokręceniu nakrętki i wyjęciu blokady z napinacza strzałka cofa się do tyłu a myślałem że powinna pozostać w miejscu, więc naciągnąłem pasek jeszcze raz ale bez blokady w napinaczu. Dzięki za pomoc jeżu 

Hadzii123