napinacz paska rozrządu

hadzii123
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 TDI CFHC
Imię:: Paweł

napinacz paska rozrządu

Post autor: hadzii123 »

Witam. Jak prawidłowo napiąć pasek rozrządu takim napinaczem http://moto.allegro.pl/vw-seat-skoda-au ... 45347.html
Za jakiś opis będę wdzięczny.
Hadzii123
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

kolego bez urazy ale jak Ty nie wiesz jak napiąć pasek takim napinaczem, to może nie bierz sie za wymiane rozrządu ;) jak mechanik bedzie wymieniał to napewno bedzie to wiedział :D
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 677 razy

Post autor: jeżu »

Dokładnie.... Jak słabo się na tym znasz to wiesz czym może skończyć się taka zabawa...
Ale robisz tak: Należy poluzować nakrętkę mocującą rolki napinającej i wyjąć trzpień blokujący. Kręcisz rolką napinającą za pomocą klucza do nakrętek "dwuotworowych" zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aż wskazówka znajdzie się na środku wycięcia płyty podstawy (patrz strzałka). Zwróć uwagę, aby nakrętka mocująca nie obracała się wraz z mimośrodem. Przytrzymujesz rolkę napinającą w tym położeniu i dokręcasz nakrętkę mocującą rolkę napinającą w następujący sposób: 20 Nm i obracasz dodatkowo o 45° (1/8 obrotu).
Załączniki
N15-10038.png
N15-10038.png (9.28 KiB) Przejrzano 1039 razy
hadzii123
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 TDI CFHC

Post autor: hadzii123 »

Z wymianą nie było żadnego problemu, nie jest to moja pierwsza wymiana rozrządu ale pierwszy raz spotkałem się z blokadą w napinaczu. Zastanawiałem się tylko czy dobrze zrobiłem, bo po ustawieniu tej "strzałki" na otworze, dokręceniu nakrętki i wyjęciu blokady z napinacza strzałka cofa się do tyłu a myślałem że powinna pozostać w miejscu, więc naciągnąłem pasek jeszcze raz ale bez blokady w napinaczu. Dzięki za pomoc jeżu :piwo:
Hadzii123
ODPOWIEDZ