Hak nie chce poprawnie się wpiąć.

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
koziolek10
Początkujący
Auto:: Touran / 1.9TDI / 2005
Imię:: Kamil

Hak nie chce poprawnie się wpiąć.

Post autor: koziolek10 »

Witam, chciałem dziś wpiąć zgodnie z instrukcją hak oryginalny do mojego wozu.

Niestety przy włożeniu haka blokada zwalnia kule ale nie mogę wyjąć kluczyka. Czyściłem i gniazdo bo nie miałem zaślepki więc kupe brudu i rdzy się nazbierało.

Aktualnie mogę włożyć swobodnie i wszystko jest na spasowanie ale kluczyka nadal nie wyjmę:/ Niby twardo siedzi ale strach czymś takim jeździć. Co by koledzy proponowali zrobić z gniazdem żeby zaskoczyło?. Młotek i lewarek już był w ruchu:].
Gniazdo czyściłem szmatą na sucho i papierem ściernym 200.

Kule posmarowane i chodzą elegancko.
Kamel
Przeglądacz
Auto:: Jetta A5 BKD 2007
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Re: Hak nie chce poprawnie się wpiąć.

Post autor: Kamel »

koziolek10 pisze:Niestety przy włożeniu haka blokada zwalnia kule ale nie mogę wyjąć kluczyka. Czyściłem i gniazdo bo nie miałem zaślepki więc kupe brudu i rdzy się nazbierało.

Aktualnie mogę włożyć swobodnie i wszystko jest na spasowanie ale kluczyka nadal nie wyjmę:/ Niby twardo siedzi ale strach czymś takim jeździć. Co by koledzy proponowali zrobić z gniazdem żeby zaskoczyło?. Młotek i lewarek już był w ruchu:].
koziolek10 a że tak głupio zapytam - przekręcałeś kluczyk w "zamku"?
Po sobie wiem, że można się przy tym pogubić :-)
Sam próbowałem wpiąć zaczep i nie chciał wejść, więc młotek gumowy w ruch - nic nie pomogło, poleciała wiązanka i poszedłem po instrukcję - po przeczytaniu - 3 sekundy i hak wpięty :-)

Przeczytaj sobie jeszcze dla pewności poniższe info i zobacz czy robiłeś wszystko zgodnie z zaleceniami:
Montaż drążka kulowego:
1.) Wyciągnąć korek zaślepiający z rury mocującej.
Drążek kulowy wyjęty z bagażnika znajduje się zwykle w pozycji odblokowanej. Stan ten można
rozpoznać po tym, że między pokrętłem a drążkiem kulowym występuję ok. 5 milimetrowa szczelina
(patrz szkic) a czerwone oznaczenie na pokrętle pokrywa się z zielonym oznaczeniem na drążku
kulowym.
Należy pamiętać o tym, że drążek kulowy może być założony tylko wtedy, gdy znajduje się w
powyższym stanie!
Jeśli mechanizm blokujący drążka kulowego przed montażem został z jakiejkolwiek przyczyny zwolniony
i znajduje się w pozycji zablokowanej, to mechanizm ten musi zostać wstępnie naprężony. Pozycję
zablokowaną można rozpoznać po tym, że zielone oznaczenie pokrętła pokrywa się z zielonym
oznaczeniem drążka kulowego i pokrętło przylega do drążka kulowego bez szczeliny (patrz szkic).
Mechanizm blokujący należy naprężyć w następujący sposób:
Przy włożonym kluczyku i otwartym zamku wyciągnąć pokrętło w kierunku strzałki a i przekręcić do
oporu w kierunku strzałki b. Kula zwalniająca zostanie wstępnie naprężona i po puszczeniu pokrętła
mechanizm blokujący pozostanie w pozycji wstępnego naprężenia.
2.) W celu zamocowania drążka kulowego należy włożyć go od dołu w rurę mocującą i pchnąć w górę.
Blokowanie drążka kulowego następuje w tym przypadku automatycznie.
Ręce trzymać z dala od pokrętła, ponieważ się ono podczas blokowania obraca.
3.) Zamknąć zamek i zawsze wyciągnąć kluczyk. Kluczyka nie można wyjąć z otwartego zamka! Wcisnąć
na zamek kołpak zaślepiający.
Demontaż drążka kulowego:
1.) Ściągnąć kołpak zaślepiający z zamka i nasadzić go na uchwyt kluczyka.
Otworzyć zamek kluczem.
2.) Przytrzymać drążek kulowy, wyciągnąć pokrętło w kierunku strzałki a i przekręcać aż do oporu w
kierunku strzałki b w celu jego odblokowania w wyciągniętej pozycji.
Wyjąć drążek kulowy z rury mocującej.
Teraz można puścić pokrętło, które unieruchomi się samoczynnie w odblokowanej pozycji.
3.) Drążek kulowy należy umieścić w bezpiecznym miejscu w bagażniku i zabezpieczyć przed
zabrudzeniem.
4.) Korek zaślepiający włożyć do rury mocującej!
Obrazek
koziolek10
Początkujący

Tak robiłem jak opisałeś. Mam instrukcje i tam tak było napisane a nawet rysunki wrzucili.

Naprężony wkładam w rurę, następuje zwolnienie a potem nie mogę przekręcić kluczyka choć hak siedzi mocno bo nawet na niego stawałem i waliłem młotkiem.
Wydaje mi się że po prostu zardzewiała rura i albo łoże na kule są zbyt skorodowane i kule nie dochodzą do ścian albo przy wejściu minimalna różniąca że kule nie mogą wskoczyć.
Awatar użytkownika
kazan13
Zaawansowany
Auto:: 1T3 2.0 TDI CUP
Imię:: Zbyszek
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Post autor: kazan13 »

u mnie też kluczyka nie wyjmę po tym jak hak zaskoczy w gnieździe :/

możecie dodać tę instrukcję obrazkową ?
Kamel
Przeglądacz
Auto:: Jetta A5 BKD 2007
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: Kamel »

Znalazłem jeszcze filmik instruktażowy:

https://www.youtube.com/watch?v=hk_7fAHJPio
Obrazek
koziolek10
Początkujący

Kazan a jeździłeś z tak zamontowanym?

-- Pt maja 16, 2014 22:04 --

sto2
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI CR CFHC
Imię:: Sławek
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 28 razy

Post autor: sto2 »

Nie chcę zakładać nowego tematu. Gdzie mogę dokupić korek zaślepiający wejście kuli do haka ORIS? Nie chciał bym żeby dostawała się tam woda czy piasek.
Był Touran 2004r 1.9 TDI 105KM
jest Touran 2012r 2.0 TDI 140KM
trial70
Użytkownik
Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
Imię:: Jarek
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: trial70 »

Chyba tylko serwis któryś z grupy VW :uklon:
Jaro-J
Awatar użytkownika
kazan13
Zaawansowany

koziolek10 pisze:Kazan a jeździłeś z tak zamontowanym?

-- Pt maja 16, 2014 22:04 --

nie, bo nawet haka nie mam wbitego w dowód, miesiąc po zarejstrowaniu auta (sprowadzony) zorientowałem się że mam hak :omatko: , ale ostatnio go przymierzałem żeby nie zardzewiał :P
dardok
Początkujący
Auto:: Touran 1,4 Tsi
Imię:: Darek
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: dardok »

koziolek10 pisze:Naprężony wkładam w rurę, następuje zwolnienie a potem nie mogę przekręcić kluczyka choć hak siedzi mocno bo nawet na niego stawałem i waliłem młotkiem.
Wydaje mi się że po prostu zardzewiała rura i albo łoże na kule są zbyt skorodowane i kule nie dochodzą do ścian albo przy wejściu minimalna różniąca że kule nie mogą wskoczyć.
wyczyść te stożki haka co wchodzą w gniazdo - zwłaszcza przy końcach u mnie czasami tak się zdarza po długim nieużytkowaniu
Awatar użytkownika
kazan13
Zaawansowany

dardok pisze:
koziolek10 pisze:Naprężony wkładam w rurę, następuje zwolnienie a potem nie mogę przekręcić kluczyka choć hak siedzi mocno bo nawet na niego stawałem i waliłem młotkiem.
wyczyść te stożki haka co wchodzą w gniazdo - zwłaszcza przy końcach u mnie czasami tak się zdarza po długim nieużytkowaniu
dardok, miałeś rację , po przeczyszczeniu stożków jak i wcięcia w gnieździe wszystko siadło cacy i kluczyk dało się wyjąć :oki: :piwo:
Bomber
Przeglądacz
Auto:: 1T1 i 1T3
Imię:: Rafał
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Bomber »

dardok pisze:wyczyść te stożki haka co wchodzą w gniazdo - zwłaszcza przy końcach u mnie czasami tak się zdarza po długim nieużytkowaniu
Szkoda, że dzień wcześniej straciłem 2h na smarowanie, pukanie młotkiem i zabawę podnośnikiem ,a wystarczyło przeczyścić stożki szczotką drucianą :hahaha: :super:
emdet
Auto:: 1t3 2014
Imię:: Michał

Post autor: emdet »

dardok dzięki wielkie - u mnie było dokładnie to samo, hak wchodził i się zatrzaskiwał, ale nie do końca - nie dało się przekręcić kluczyka i ciągle była szpara pomiędzy hakiem a pokrętłem. Przelecenie szczotką drucianą po delikatnie podrdzewiałych stożkach w gnieździe pomogło od razu, wskoczył i się elegancko zatrzasnął :oki:
Awatar użytkownika
baltic1975
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 tdi CR 2014
Imię:: Maciek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: baltic1975 »

Koledzy niedawno montowałem hak Oris i wszystko pięknie śmigało, kula pięknie wskakiwała i nie było z tym żadnego problemu do dzisiaj :| kupiłem przyczepkę więc trzeba było wpiąć kulę i tu pojawił się problem, a mianowicie przy próbie napięcia pokrętła do pozycji montażu nie następuje blokowanie w odpowiedniej pozycji, tak aby po wsadzeniu w belkę nastąpiło automatyczne zaryglowanie. Pokrętło po naprężaniu wraca do pozycji wyjściowej, zamiast zablokować się w pozycji do montażu. Czy ktoś spotkał się z tym problemem i jak temu zaradzić ? będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
VW Passat B5 FL 1.9 TDI PD 130 KM AWX 2001 kombi LA7W
VW Passat B6 1.9 TDI PD 105 KM BLS 2008 sedan LA7T
VW Touran 2.0 TDI CR bluemotion 140 KM CFHC 2014 LR7L
Awatar użytkownika
cirek
Zaawansowany
Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
Imię:: Wojtek
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy

Post autor: cirek »

mam oryginalny hak i ciężko go było zapiąć. WD40 w kulki te które wchodzą w gniazdo mocowania, trochę w mechanizm pokrętła i hak na widok gniazda montażu sam wskakuje :D
1T3 CFHC
ODPOWIEDZ