Mam VW Tourana 2011 rok ze skrzynia MFR. Mam problem : 5 i 6 bieg wchodzi tylko sporadycznie. Sa chwile, że te biegi wchodzą całkiem normalnie , a czasem
stawiają opór albo wogóle nie wchodzą. Czy silnik jest włączony czy nie , jest taki sam problem.
To sprawdź ich ruch. Jeden niech próbuje wrzucić biegi, a drugi patrzy. Ale z tego co wygląda, to raczej coś ze skrzynią. Nie napisałeś jaki silnik masz, ale zgaduje , że skrzynia mq250
Sprawdzałem to , i wedlug mnie cięgna chodza normalnie. Nie wiem czy pomoże jakaś regulacja bo próbowałem kręcić cięgnem tym któro porusza lewarek w lewo i prawo.
I nie rozumiem tego, dlaczego raz biegi wchodzą normalnie a w któryms momencie nie da się włączyć 5 i 6.
turek pisze:Wogóle się nie da włączyć 5 i 6 czy zgrzyt? skrzynia raczej ale dla pewności zrzuć linki ze skrzyni i spróbuj ręką wrzucić bieg
5 i 6 bieg da sie włączyć czasami , a po przyjechaniu następnych kilku kilometrów już sie nie da .
W przyszłym tygodniu spróbuje zdjąć linki i przełączać biegi recznie. Jak by to najlepiej sprawdzic ? Przy wylaczonym silniku czy przy włączonym , naciskając sprzęgło ?
Miki76 pisze:a przypadkiem nie odkręcają się śruby trzymające koła 5 i 6 biegu już nie raz tak bywało
nie wiem bo u mnie był 6 bieg a nie było 5 raz wchodził a raz nie i się wkurzyłem zdjąłem pokrywę a tu zonk luźna śruba więc posmarowałem farbą gwint i wkręciłem i biegi chodzą jak nowe a już chciałem skrzynie kupować ale w nowszych tak jak Muti pisze może zlikwidowali ten problem raz na zawsze
witam mam problem z skrzynią w swoim touranie 1.9 2005r 105 km zakleszczyła sie skrzynia i została na 4 bieg wszedł normalnie bez zadnych zgrzytów i nie da sie go juz wyjąć czy miał ktoś podobny problem