Rejestrator video do samochodu
- stann
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.4 TSI BMY 2007
- Imię:: Staszek
- Podziękował: 55 razy
- Otrzymał podziękowań: 53 razy
Rejestrator video do samochodu
Koledzy potrzebujemy pomocy w wyborze jakiegoś rejestratora video. Chcę go kupić bo wczoraj miałem przykrą sytuację, a dzięki rejestratorowi wyszedł bym pewnie cało. Wczoraj stojąc na czerwonym świetle na lewym pasie czekając na zielone , ruszyłem samochodem gdy zobaczyłem że gościu ze środkowego pasa rusza a na zegarze są 2 s do zielonego. Jak są 2 s to zapala się pomarańczowe i od razu zielone więc nie chciałem robić kolejki i płynnie przejachać krzyżówkę, niestety zamiast zielonego zapaliło się czerwone i wjechałem na czerwony. Pech mój polegał na tym że gdzieś za mną w kolejce stał radiowóz który widział całe zajście. Pojechali za mną około 2 km pod sam dom i tam wlepili mi mandat 300 zł za wjazd na czerwonym. Tłumaczyłem im że byłą burza że światła się popsuły że specjalnie nie wjechał ale niestety nasza kochana policja jest twarda i nie da się przekonać.
Oczywiście mogłem nie przyjmować mandatu, ale mam ostatnio kłopoty zdrowotne i zbyt duży stres w sądzie i czekanie na tą rozprawę mogłyby mi zaszkodzić. Postanowiłem to że zwrócę się do zarządcy świateł o zwrot mandatu
lub do sądu rejonowego zgodnie z tym przepisem.
Pozostała jednak furtka. Jeśli grzywnę nałożono za czyn niebędący wykroczeniem można zwrócić się do sądu rejonowego (właściwego ze względu na miejsce zdarzenia, a nie miejsca zamieszkania) z wnioskiem o uchylenie mandatu (mówi o tym art. 101, paragraf 1 kodeksu wykroczeń - KPW).
Oczywiście mogłem nie przyjmować mandatu, ale mam ostatnio kłopoty zdrowotne i zbyt duży stres w sądzie i czekanie na tą rozprawę mogłyby mi zaszkodzić. Postanowiłem to że zwrócę się do zarządcy świateł o zwrot mandatu
lub do sądu rejonowego zgodnie z tym przepisem.
Pozostała jednak furtka. Jeśli grzywnę nałożono za czyn niebędący wykroczeniem można zwrócić się do sądu rejonowego (właściwego ze względu na miejsce zdarzenia, a nie miejsca zamieszkania) z wnioskiem o uchylenie mandatu (mówi o tym art. 101, paragraf 1 kodeksu wykroczeń - KPW).
- badi
- Przeglądacz
- Auto:: 1T3, 2.0, 2010r.
- Imię:: Przemek BADI
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Re: Rejestrator video do samochodu
głupia sytuacja ale ciężko będzie odzyskać kasę, powiedzą że Twoim obowiązkiem jest ruszyć jak zapali się zielone itp. a Ty tego nie zrobiłeś i tu był Twój błąd, takie mamy prawo polskie jest dla władzy a nie normalnego Kowalskiego, a co do rejestratora to fajna sprawa tylko ja bym szukał takiego co jest mały i ma b.dobra jakość żeby można było go schować za lusterkiem i nie rzucał się w oczy przy normalnej jeździe, sam jestem ciekaw co koledzy mają w tym temacie do powiedzenia bo chętnie bym zakupił taki fajny mały sprzęcik wcześniej miałem za duży i w słabej jakości nagrywanie i byłem zmuszony sprzedać a Tobie kolego życzę zwrotu kasy za mandat i szybkiego powrotu do zdrowia pozdrawiam Badi
był Touran 1t1 2006 DSG 2.0 BMM 140ps
był Touran 1t3 2010 manual 2.0 CR 140 ps
jest Golf 6 GTD 2008 manual 2.0 CR 170ps
jest Ford S-max 2017 Vignale 2.0 Ecoboost 241ps
- A-R-T-U-R
- Przeglądacz
- Auto:: GOLF VI, 1.4 TSi, CAXA
- Imię:: Artur
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
wg mnie jeśli przyjąłeś mandat to zgodziłeś się z wykroczeniem które popełniłeś...
ale obym się mylił
ale obym się mylił

- badi
- Przeglądacz
tak to prawda mandatu już nie cofniesz ale kasę może odzyskać od zarządcy świateł tzn. może próbować odzyskać ...A-R-T-U-R pisze:wg mnie jeśli przyjąłeś mandat to zgodziłeś się z wykroczeniem które popełniłeś...
- GioW
- Expert
- Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
- Imię:: Janek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 91 razy
Staszek tu masz temat o rejestratorach -> http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... ejestrator
- Jacekp54
- Zaawansowany
- Auto:: VW Touran '03 1.9 AVQ
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 36 razy
- Otrzymał podziękowań: 65 razy
No niestety większość Policjantów jest po to żeby podbijać statystyki, więc nie wytłumaczysz im, bo wiedzą lepiej... Choć dziwi mnie czemu zatrzymali Ciebie dopiero po 2km, a nie odrazu po zajściu...
Co do kamerek to skorzystaj z linku od GioW, no chyba że możesz przeznaczyć większy budżet to wtedy polecę Ci Mio MiVue 358 (tylko nie patrz na sklepy typu Media Markt, gdzie kosztuje 500,- ja swoją kupiłem za 430,- w Media Expert), mamy go w 3 samochodach i się sprawdza. Wcześniej używałem MiVue 338, ale nie przypadł mi do gustu.
Co do kamerek to skorzystaj z linku od GioW, no chyba że możesz przeznaczyć większy budżet to wtedy polecę Ci Mio MiVue 358 (tylko nie patrz na sklepy typu Media Markt, gdzie kosztuje 500,- ja swoją kupiłem za 430,- w Media Expert), mamy go w 3 samochodach i się sprawdza. Wcześniej używałem MiVue 338, ale nie przypadł mi do gustu.
- stann
- Użytkownik
Jacek jak długą ją masz? Ona jest zasilana z akumulatorków? Na jak długo starcza akumulatorek? Ładuje się go gniazdka zapalniczki? Jak będziesz miał czas możesz zrobić zdjęcie jak ona wygląda zamontowana w Touranie? Za lusterkiem ją schowałeś??Jacekp54 pisze:No niestety większość Policjantów jest po to żeby podbijać statystyki, więc nie wytłumaczysz im, bo wiedzą lepiej... Choć dziwi mnie czemu zatrzymali Ciebie dopiero po 2km, a nie odrazu po zajściu...
- Jacekp54
- Zaawansowany
stann ogólnie kamerkę mamy już ponad rok, jest intensywnie użytkowana u taty w ciężarówce, i sprawuje się dobrze, jako że jesteśmy z niej zadowoleni to miesiąc temu dokupiliśmy jeszcze dwie, jedna jest w "Kiju" a druga w moim Touranie, co do zasilania to ma wbudowany akumulatorek, jednak nie miałem okazji sprawdzić ile na nim wytrzyma, bo cały czas mam ją podłączoną do zapalniczki. Jeżeli chodzi o montaż to jest schowana za lusterkiem, dodatkowo ma wyłączony ekran, więc w żaden sposób nie rozprasza uwagi kierowcy.
Zdjęcia, które chciałeś:

>> Tutaj << masz opis kamerki u producenta
Zdjęcia, które chciałeś:

>> Tutaj << masz opis kamerki u producenta
- stann
- Użytkownik
Jacek a jak masz schowany ten przewód zasilający? Zdejmujesz ja jak wychodzisz z samochodu? Bo mój samochód stoi pod chmurką.
- Jacekp54
- Zaawansowany
Kabel mam raz owinięty wokół ramienia lusterka, potem jest przeciągnięty przez osłonę przeciwsłoneczną tak żeby nie spadał przy otwieraniu, potem przechodzi za uchwytem pasażera, wcisnąłem w uszczelkę drzwi pasażera na środkowym słupku i pod fotelem idzie do tylnego gniazda zapalniczki.
Moje auto też parkuje pod chmurką, i ściągam ją na noc, ale uchwyt i kabel zostają, zabieram samą kamerkę którą ściąga się jednym ruchem, więc nie ma z tym problemu, zostawiam ją w samochodzie na czujniku ruchu jeżeli stoi na parkingu pod sklepem, w garażu jakiejś galerii, czy na jakimkolwiek innym parkingu poza domem. Bywa że zapomnę jej zabrać na noc z auta, ale ekran wyłącza się po ustawionym czasie, i bez własnej ingerencji (wciśnięcie przycisku) się nie włączy, dodatkowo nie ma żadnych mocnych światełek więc nie przyciąga uwagi jeżeli o to Ci chodzi.
Moje auto też parkuje pod chmurką, i ściągam ją na noc, ale uchwyt i kabel zostają, zabieram samą kamerkę którą ściąga się jednym ruchem, więc nie ma z tym problemu, zostawiam ją w samochodzie na czujniku ruchu jeżeli stoi na parkingu pod sklepem, w garażu jakiejś galerii, czy na jakimkolwiek innym parkingu poza domem. Bywa że zapomnę jej zabrać na noc z auta, ale ekran wyłącza się po ustawionym czasie, i bez własnej ingerencji (wciśnięcie przycisku) się nie włączy, dodatkowo nie ma żadnych mocnych światełek więc nie przyciąga uwagi jeżeli o to Ci chodzi.
- Jacekp54
- Zaawansowany
W mojej mam kartę Micro SDHC 32GB, tylko nie pamiętam jakiej firmy, Kingston, albo SanDisk, w pozostałych kamerkach są karty 32GB i 16GB od Hamy, i nie ma z nimi problemów
P.S.
Próbka nagrania
P.S.
Próbka nagrania
- badi
- Przeglądacz
tak sobie teraz patrzę na te fotki i stwierdzam że jak jest czujnik deszczu/zmierzchu to będzie lipa montażu tego rejestratora blisko lusterka żeby nie było go widać bo będzie czujnik obraz zasłaniał
- GioW
- Expert
- Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
- Imię:: Janek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 91 razy
Badi, w 1T1 jeśli chciałbyś RLS montować to musiałbyś o wiele niżej zjechać z czujnikiem bo mamy wycieraczki przeciwbieżne i tam jest brudne pole (patrz manual Jarry'ego). Tak więc raczej tego problemu nie będzie, a w 1T2 gdzie wycieraczki są już "normalnie" to zawsze rejestrator można ciut z boku przykleić 

- Jacekp54
- Zaawansowany
Nasza KIA ma czujnik deszczu, i jego obudowa jest bardzo szeroka (szerokość lusterka), więc kamerka jest dosyć mocno przesunięta w bok, ale nie przeszkadza to w działaniu, nasze Tourany nie mają zbyt szerokiej obudowy i nie widzę większego problemu z montażem... Zresztą sama kamerka jest mała więc nawet przy czujniku powinna się mieścić w obrębie lusterka.