wymiana wysprzęglika wyciek

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
krzysiek737
Początkujący
Auto:: TOURAN ,BKC,2006
Imię:: krzysztof
Podziękował: 7 razy

wymiana wysprzęglika wyciek

Post autor: krzysiek737 »

Witam zabrałem sie dzisiaj za wymianę wysprzęglika i wystąpił problem mam wyciek z łącznika przewodu z wysprzęglikiem . Niewiem czy na tą plastokowa złaczke przychodzi jakiś oring który prawdopodobnie mi wypadł gdzieś jak demontowałem stary wysprzęglik . Proszę o pomoc gdzie mogę dostać taki oring.

-- N cze 15, 2014 21:51 --

Ufff uszczelka się znalazła , spadła na osłonę silnika . teraz problem jest z odpowietrzeniem układu
2 godziny odpowietrzałem i dalej pedał w podłodze.
Awatar użytkownika
Marq
Użytkownik
Auto:: 1T2/1,6lMPI/Pb+LPG/2009r
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Re: wymiana wysprzęglika wyciek

Post autor: Marq »

Odpowietrzaj od strony wysprzęglika, potrzebna bardzo duża strzykawka z cienką końcówką i plastikowy przewód (idealnie pasuje od zestawu na mocz do cewnikowania), więc chyba wizyta w aptece będzie potrzebna:) ). Popuszczasz odpowietrznik (klucz 11 najlepiej nasadowy),przewlekasz przewód przez nasadkę żeby można było palcami lekko dokręcać,zakładasz na odpowietrznik wężyk (w miarę możliwości napełnij go płynem),czekasz chwilę aż samoczynnie powietrze z przewodu przemieści się do strzykawki i wciskasz powoli zawartość strzykawki ,dokręcasz palcami odpowietrznik, przygotowujesz następną strzykawkę i manewr powtarzasz.Układ powinien być już odpowietrzony.Uważaj żeby nie zerwać gwintu odpowietrznika bo to wszystko plastik.Powodzenia
Marq / Jeżdżę tylko benzynami i mam spokój /
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

No tak nie do końca się odpowietrza...

Strzykawka wężyk itd. ok. Ale czynność jest inna.
Nabierasz trochę płynu do strzykawki. Podłączasz wężyk. Zakładasz razem z kluczem na odpowietrznik.10x ktoś wciska sprzęgło.Trzyma wciśnięte.Odkręcasz odpowietrznik.Poleci płyn. Zakręcasz.Puszcza ktoś sprzęgło. Pompuje 10x. Trzyma. Odkręcasz. i tak kilka razy. Możesz po pierwszy, i drugim odkręcaniu lekko zassać strzykawkę.

UWAGA!! Zbiorniczek płynu hamulcowego musi być wypełniony PO KOREK!!!, bo wężyk do sprzęgła jest na samej górze prawie,także pilnuj pełnego stanu.Po odpowietrzeniu skoryguj poziom do poprawnego.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
Marq
Użytkownik

Kolego Muti podajesz sposób na odpowietrzenie układu od strony pompy sprzęgła,domyślam się że kolega krzysiek737 właśnie tak odpowietrzał,niestety nie zawsze taki sposób daje efekty i pedał sprzęgła zostaje przy podłodze (identyczny i jedyny sposób na odpowietrzenie stosowałem w Oplu Omedze). Sposób jaki przedstawiłem osobiście zastosowałem w swoim Touranie i sprawdza się w 100% a odpowietrzenie można wykonać bez niczyjej pomocy.Oczywiście należy pamiętać o odsysaniu płynu żeby nie wypłynął poza zbiorniczek.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Nie ma innego miejsca do odpowietrzania sprzęgła jak przy wysprzęgliku przy skrzyni. Nie raz to robiłem,także wiem co nieco :P
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
Marq
Użytkownik

Chyba nie do końca się rozumiemy,pisząc że podajesz sposób na odpowietrzanie od strony pompy sprzęgła mam na myśli fakt wywołania ciśnienie płynu hamulcowego poprzez wciskanie pedału sprzęgła(niestety nie zawsze skuteczny). W ten sposób wymuszasz przepływ płynu z pompy do wysprzęglika i poprzez odkręcony odpowietrznik na zewnątrz. Sposób który ja stosuję działa akurat w odwrotną stronę, wciskając płyn strzykawką poprzez odpowietrznik,wysprzęglik,przewody,pompę sprzęgła,zbiorniczek powoduję wypełnienie układu płynem i wyparcie powietrza z układu. Ale najważniejsze żeby sprzęgło działało,każdy sposób jest dobry oby tylko osiągnąć cel :) . Poczekajmy jakim sposobem do celu dotarł kolega krzysiek 737
krzysiek737
Początkujący
Auto:: TOURAN ,BKC,2006
Imię:: krzysztof
Podziękował: 7 razy

Post autor: krzysiek737 »

Witam udało mi się odpowietrzyć układ ,zajęło mi to może 10 min . Odpowietrzyłem układ za pomocą wężyka i pojemnika z farby do wałosów .
ODPOWIEDZ