Rdza na tylnej klapie.

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
Awatar użytkownika
mar3th
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Rdza na tylnej klapie.

Post autor: mar3th »

Ostatnio kolega mający także Tourana 2004 1.9 TDI zapytał mnie czy nie rdzewieje mi tylna klapa. Powiedziałem że nie, obejrzałem swoją klapę dokładnie, jest ok. Ale obejrzałem jego i obok lampki podświetlenia tablicy rejestracyjnej ma parchy, widac, ze rdza bierze. auto " teoretycznie nie bite", więc co jest przyczyną. Dodam, że wymieniał żarókę podświetlenia tablicy, wszystko było zaśniedziałe i widać że woda się gdzieś dostaje.

Czy ktoś miał podobny problem?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Standard w VW . Wszytskie 3 moje auta (srednio 3 letnie) miały ten problem. W touranie tez juz to widze, trzeba bedzie pomalowac. Nie ciesz się , bo tez bedziesz to miał.
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Też to mam, a w zasadzie miałem to już wydarłem do żywego (dremelem), potem jakieś mleczko na rdzę z podkładem i lakier pod kolor :) Zobaczymy jak długo wytrzyma.
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
peterb
Władca postów
Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
Imię:: Piotr
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: peterb »

Też tak mam. Trzeba będzie się w końcu za to zabrać. Może jak się nas więcej zbierze to jakiś rabat u lakiernika dostaniemy. ;)
PPD
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: rock4 »

Nie będę oryginalny i napiszę:
Też tak mam. Jak na razie 1 purchel (ostatnio słyszałem to w jakiejś reklamie i mi się spodobało) wielkości 1cm x 1cm ale widzę go za każdym razem gdy idę w kierunku samochodu... Taki nasz los ;)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Rauko
Expert

Ale na klapie samej nic nie widzę - ja miałem tą rdzę przy samej lampce podświetlenia tablicy, bo jakaś woda pod tym plastikiem od lampki stała i w środku też był niezły syf, ale porozkręcałem itd itp i teraz jest miodzio :)
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

nie straszcie !!!! może to popularna miejscówka ale mój touran jak na razie nie ma żadnych gości.... Wiem że to nie audi ale mój touran ma dopiero 6 lat i dziejową niesprawiedliwością byłoby znaleźć na nim purchle./
Awatar użytkownika
Rauko
Expert

Mój ma 4 i miało być tak pięknie, a wyszło jak zawsze :)
A tak na poważnie, to u mnie przy drugiej lampce jest idealnie czysto, a przy tej jednej zagościła rdza, bo zdaje się że Hans nie zwracał uwagi co się dzieje, że podświetlenie tablicy nie działa (jedno), a tam woda podeszła pomiędzy ten plastik a gumę i w środku z jednej strony przerdzewiała nawet blaszka trzymająca żarówkę! :)
No cóż. Rdzy się chwilowo pozbyłem, a oprawkę kupiłem nową :)
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
mar3th
Początkujący

Post autor: mar3th »

Mam nadzieje ze u mnie predko sie to nie pojawi. Dobrze wiedzieć że to takie newralgiczne miejsce. A może ktoś zna jeszcze jakieś inne słabe punkty Tourana?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Widac ten typ tak ma bo i umnie wyskoczyła korozja przy podswietleniu tablicy rejstracyjnej, tyle ze problem z korozja poniekad sam sie rozwiazał bo pewien młodzieniec Micra wpakował sie mi w tył wiec klapa bedzie nowa. Jedyny plus tej calej stłuczki, no moze nie jedyny bo zderzak tez nowy bedzie a byly na nim rysy...
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

marynarz75 pisze:Widac ten typ tak ma bo i umnie wyskoczyła korozja przy podswietleniu tablicy rejstracyjnej, tyle ze problem z korozja poniekad sam sie rozwiazał bo pewien młodzieniec Micra wpakował sie mi w tył wiec klapa bedzie nowa. Jedyny plus tej calej stłuczki, no moze nie jedyny bo zderzak tez nowy bedzie a byly na nim rysy...
U mnie podobnie tylko Pani i oplem corsą :-)
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

pod tym rowkiem/zagięciem jak kto woli idzie spaw przez cała długosci klapy... pewnie fabryczne zabezpieczenie antykorozyjne jest nieodpowiednie lub niestarannie wykonane i dlatego w tych miejscach klapa w touranie koroduje z czasem...
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

może za często go myje? wczoraj podczas wieczornej toalety odkryłem na załamaniu klapy bąbelek :shock: żeby było weselej pod anteną magnesową ( z nakładką gumową) również pojawiła się ruda plamka. To normalnie dramat w tak młodym aucie wyłazi rdza. Antenę schowałem do bagażnika i chyba poszukam jakiejś mocowanej do relingu, póki co w efekcie jeżdżę głuchy jak pień i narażam cenne punkty.
Awatar użytkownika
Rauko
Expert

Ja swoją magnesówkę zakładam jak wyjeżdżam w trasę :)
Bo tak na 100% by podeszła wodą i rdza gotowa.
Natomiast jedyna rdza to chyba przy lampce od rejestracji.
Obrazek
Highline
Użytkownik
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Highline »

aawol pisze:może za często go myje? wczoraj podczas wieczornej toalety odkryłem na załamaniu klapy bąbelek :shock: żeby było weselej pod anteną magnesową ( z nakładką gumową) również pojawiła się ruda plamka. To normalnie dramat w tak młodym aucie wyłazi rdza. Antenę schowałem do bagażnika i chyba poszukam jakiejś mocowanej do relingu, póki co w efekcie jeżdżę głuchy jak pień i narażam cenne punkty.
aawol; nie rezygnuj z CB, po prostu stawiaj antenę w różnych miejscach na dachu.
VW Touran 1.9TDI '08 KLIKNIJ
ODPOWIEDZ