Automatyka w szybach - przestała działać

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Automatyka w szybach - przestała działać

Post autor: rzutnik »

Ostatnio próbowałem podłączyć silniczki do szyb w tylnych drzwiach. Wprowadzałem odpowiednie zmiany w kodowaniu, odłączałem kable od drzwi - bez powodzenia, ale nie oto chodzi.
Po tych zabiegach w drzwiach kierowcy przestała działać automatyka szyb tzn. szyby działały tylko przy wciśniętym przycisku, ale przestało działać krótkie wciśnięcie i szyba sama dalej się otwierała lub zamykała. Zamykanie z pilota też przestało działać, ale otwieranie działało nadal. Sprawdzałem kodowanie i niby wszystko ok. W drzwiach pasażera było ok, mogłem nimi automatycznie sterować z panelu kierowcy i z pilota (zamykanie i otwieranie). Po odłączeniu akumulatora na pewien czas to samo stało się z drzwiami pasażera tzn. obecnie szyby kierowcy i pasażera działają tylko podczas trzymania przycisku, a z pilota działa tylko otwieranie, zamykanie już nie. Zrobiłem autoskan i porównałem go z wcześniejszym (takim gdy na pewno to działało) i całe kodowanie jest takie same. Błędów nie ma. Opcje komfortu dla szyb są włączone.
Co może być przyczyną albo co jeszcze sprawdzić?
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Re: Automatyka w szybach - przestała działać

Post autor: Rauko »

Musisz zamknąć szybę z przycisku i przytrzymać 1-2 dłużej po zamknięciu i otwarcie tak samo i zacznie działać.
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

Dzięki za pomoc - zadziałało :) :piwo:
Awatar użytkownika
pabloxxx
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,9 TDI
Imię:: Paweł
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: pabloxxx »

rzutnik pisze:Po odłączeniu akumulatora na pewien czas to samo stało się z drzwiami pasażera tzn. obecnie szyby kierowcy i pasażera działają tylko podczas trzymania przycisku, a z pilota działa tylko otwieranie, zamykanie już nie.

po odłączeniu aku noralny odjaw, trzeba zaprogramować krańcowe położenie szyb.
Zjechać szybą na dół i przytrzymać guzik , następnie szyba w górę i również przytrzymać.
ODPOWIEDZ