Wymiana płynu hamulcowego
-
- Początkujący
- Auto:: VW Golf VI
- Imię:: Marek
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Wymiana płynu hamulcowego
cześć wszystkim
chciałbym tak zapytać luźnie odnośnie wymiany płynu hamulcowego. to że on ubywa wraz z pokonywaniem kolejbych km to jasne no ale po ilu on traci swoje właściwości? czy to liczyć w przejechanych km czy może np zmieniać po 2-3 latach jak piszą tutaj? ciekaw jestem bo sam sie kiedys zastanawialem chociaz ja wymienialem ostatnio 0,5 roku temu i faktycznie był juz okropnie zużyty

- winetu_vip
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2.0, AZV+, 2004
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
Re: Wymiana płynu hamulcowego
Kolego, ubywanie płynu hamulcowego z kolejnymi km to nie jest normalna rzecz. Pewnie masz gdzieś wyciek jak ci ubywa. Ja od 3 lat nie dolałem nawet 50 ml.
- Szwedziu
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1T2, 2007, 2.0 BMM
- Imię:: Michał
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
Nie jestem specjalistą ale z tego co pamiętam może pozornie ubywać wraz ze ścierającymi się klockami ale po wymianie w zbiorniczku powinno go "przybyć" (przynajmniej ja tak miałem w corsie). Natomiast na pewno nie powinno go ubywać
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do pierwszego nie mam pewności" Albert Einstein
Moja Kochanica
Moja Kochanica
- Baranek
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 1 raz
Zalecana wymiana płynu hamulcowego co dwa lata. Nawet taką nalepkę informującą o tym mam na środkowym słupku od kierowcy. Pozdr
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
to są kluczowe słowa tylko mało kto to robi tak naprawdę większość zabiera się za to dopiero jak są jakieś wycieki lub awarie układu i tyleBaranek pisze:Zalecana wymiana płynu hamulcowego co dwa lata.
-
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
nie chce tu dawac złego przykładu ale w poprzednim aucie nie wymieniałem płynu przez 4 lata bo nie miałem takiej potrzeby. Dopiero w 5 roku po ok 80tys/km wymieniłem go z nódów.
płyn był normalnego koloru jak w butelce trochę ciemniejszy ale nie znacznie,
Po wymianie odczucia w hamownaiu moze na +10% niż było wczesniej. Chyba że to efekt tylko tego że nowy płyn.
W obecnym golfie płyn wymieniałem bo dokładałem ESP , Fakt jak zlałem ten stary to był brązowy ale chamował żyleta .
Po wymianie odczucia w hamownaiu moze na +10% niż było wczesniej. Chyba że to efekt tylko tego że nowy płyn.
W obecnym golfie płyn wymieniałem bo dokładałem ESP , Fakt jak zlałem ten stary to był brązowy ale chamował żyleta .
-
- Początkujący
- Auto:: VW Golf VI
- Imię:: Marek
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
no ja na szczęście nie zauważyłem żeby mi ubywało ale gdzieś czytałem że to normalne że troche jest go mniej z czasem ale faktycznie też może to być oznaka awarii tak jak piszecie
- winetu_vip
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2.0, AZV+, 2004
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
Każdy tak powinien mieć.Szwedziu pisze:Nie jestem specjalistą ale z tego co pamiętam może pozornie ubywać wraz ze ścierającymi się klockami ale po wymianie w zbiorniczku powinno go "przybyć" (przynajmniej ja tak miałem w corsie). Natomiast na pewno nie powinno go ubywać

- wujo_sam
- Specjalista
- Auto:: Touran 2.0
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 68 razy
- Otrzymał podziękowań: 70 razy
Re: Odp: Wymiana płynu hamulcowego
Plyn z czasem traci swoje wlasciwosci i wlasnie widac to jak sie go zmieni wiec slusznie zauwazyles zmiane mocy hamowania. Plyn co 2 lata ksiazkowo ale co 3 spokojnie mozna.dexter23pl pisze:nie chce tu dawac złego przykładu ale w poprzednim aucie nie wymieniałem płynu przez 4 lata bo nie miałem takiej potrzeby. Dopiero w 5 roku po ok 80tys/km wymieniłem go z nódów.