kierownica drży
-
- Auto:: touran 1,9
- Imię:: Jakub
kierownica drży
witam w moim touranie przy 120km i tylko przy 120km drży kierownica wszystko w przednim zawieszeniu zostało wymienione opony też sa nowe jaka jest przyczyna ? może ktoś pomoże dzięki za rady 

- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
Re: kierownica drży
Wypada się na początek przywitać i przedstawić w odpowiednim dziale.
Drżenie kierownicy wynika z niewłaściwego wyważenia opon. Jeżeli to nie pomaga to albo masz krzywe felgi albo uszkodzoną oponę. Przerabiałem to dwa tygodnie temu, jedna opona miała wybrzuszenie.
Drżenie kierownicy wynika z niewłaściwego wyważenia opon. Jeżeli to nie pomaga to albo masz krzywe felgi albo uszkodzoną oponę. Przerabiałem to dwa tygodnie temu, jedna opona miała wybrzuszenie.
- piotrekfire
- Użytkownik
- Auto:: 2.0 Tdi BKD 2005 DSG 140+
- Imię:: Piotrek
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
- KriSSo
- Specjalista
- Auto:: Golf MK7.5 variant
- Imię:: Kris
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
- Kontakt:
Ale przegub bije podczas obciążenia zdaje się, w każdym zakresie prędkości, przede wszystkim podczas przyspieszania. Przy jeździe jednostajnej bicia przegubu praktycznie nie czuć. A jeśli bije tylko przy 120 km/h, to tym bardziej stawiam na problem z kołem.
Wysyłane z mojego iPad przy użyciu Tapatalk HD
Wysyłane z mojego iPad przy użyciu Tapatalk HD
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
To jest wina kół tzn. że na 95% są źle wyważone koła (115-120 to prędkość gdzie to czuć) jeśli opona ma Bąble i inne wady jak rozwarstwiony bieżnik to mniej lub bardziej ale czuć przy innych prędkościach...
i to tyle
i to tyle

Jaro-J
- winetu_vip
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2.0, AZV+, 2004
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
Ja bym sie tu nie zgodził z kolegą. Złe wyważenie kół czuć przy prędkości 70-80km/h. Oczywiście wyważenie jak najbardziej do sprawdzenia wszystkich 4 kół.trial70 pisze:To jest wina kół tzn. że na 95% są źle wyważone koła (115-120 to prędkość gdzie to czuć) jeśli opona ma Bąble i inne wady jak rozwarstwiony bieżnik to mniej lub bardziej ale czuć przy innych prędkościach...
Jak wyglądają opony na tyle?? nie są przypadkiem nadmiernie zdzierane od środka? Świadczyć może to o tym iż nie ma zbieżności co za tym idzie geometria kół się rozjechała.
W samochodach z regulacją kątów pochylenia kół tylnego zawieszenia to częsta przypadłość.
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
Na forum jest już podobny temat i tam jest więcej możliwości jakie mogą powodować takie drżenie kierownicy i nie upierałbym się, że na pewno to koła (choć najczęściej tak jest). Podpowiem tyle, że to mogą być zwichrowane tarcze hamulcowe, luzy w układzie kierowniczym (w tym przypadku rozumiem że jest nowe?) może nawet być taka pierdoła jak brak plastikowego dystansu na otwór centrujący jeśli alusy nie są ori itd. możliwości trochę jest więc powodzenia
- pabloxxx
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1,9 TDI
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Od czegoś musi zacząć, zmiana kół nic nie kosztuje.
Jedną ewentualną przyczynę będzie miał wykluczoną.
Jedną ewentualną przyczynę będzie miał wykluczoną.