Przegub wewnętrzny dsg
- piotrekfire
- Użytkownik
- Auto:: 2.0 Tdi BKD 2005 DSG 140+
- Imię:: Piotrek
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
Przegub wewnętrzny dsg
Witam. Panowie przegub wewnętrzny w mojej taczce wyłapał już sporo luzu i przyspieszając wibruje autem. Szukam porady jakiej firmy kupić by trochę pochodził . Kiedyś kupiłem jeden, ale nowy miał większe luzy niż ten stary, którego chciałem wymienić. Patrzę w necie, ale za dużego wyboru nie ma i nie chcę drugi raz za lipę płacić. Szukałem SKF ale wewnętrznych do DSG chyba nie robią.
Jak ktoś ma coś godnego do zaproponowania to będę wdzięczny.
Jak ktoś ma coś godnego do zaproponowania to będę wdzięczny.
- PIOTR.PMS
- Użytkownik
- Auto:: touran bkd dsg
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Re: Przegub wewnętrzny dsg
Umnie w dsg tez mialy byc wewnetrzne do wymiany -nawet kupilem (autoland ok 300zl kmp) i naszczescie moglem oddac.
Okazalo sie po rozebraniu ze to dzielona poloska padla -ten przegob.
Uzywke z alegro zamowilem bo w sklepie rozlozyli rece i jest ok
Okazalo sie po rozebraniu ze to dzielona poloska padla -ten przegob.
Uzywke z alegro zamowilem bo w sklepie rozlozyli rece i jest ok
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 117 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
Kup cała półoś, poleciał jeden, poleci i drugi, a przy dwóch to już koszt większy od 1-2 letniej półoski
-
Bobek
- Przeglądacz
- Auto:: Trendline, BKC, 2004
- Imię:: Michał
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- Kontakt:
Mi ostatnio jak poszły przeguby (na moje nieszczęście oba) to pojechałem do gościa, którego znalazłem na allegro. Przegubami handluje od 15 czy 20 lat (zaczął jego ojciec a potem on przejął) i od razu u niego wymieniłem. Od tamtej pory przejechałem z 15 tys i wszystko gra jak nalezy. Gość na pewno Ci doradzi co warto wziąć, a co nie. A ijeszcze dowalił mi tak dużo smaru w osłonę, że na pewno starczy na dłuższy czas 
Tu masz stronkę z danymi, dzwoń w razie czego - Link
EDIT:
znalazłem go na allegro - Allegro

Tu masz stronkę z danymi, dzwoń w razie czego - Link
EDIT:
znalazłem go na allegro - Allegro
- lukasz22i
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 3 razy
Czy ktoś się orientuje czy półośki w Touran 04 DSG będą takie same w 1.9 i 2.0TDI, ew. czy będą takie same w 2004r i np. 2010?
- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
Re: Odp: Przegub wewnętrzny dsg
Masz obie półoski równe? W 2004 to masz zapewne skrzynie z wałkiem pośrednim, w późniejszym czasie zrezygnowano z niego i prawa półoś jest dłuższa wiec z 2010 to odpada chyba że zdecydujesz się na demontaż wałka pośredniego. Co do 1.9 / 2.0 to myślę że są takie samelukasz22i pisze:Czy ktoś się orientuje czy półośki w Touran 04 DSG będą takie same w 1.9 i 2.0TDI, ew. czy będą takie same w 2004r i np. 2010?
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
W dsg polosie powinny być takie same w 1.9 i 2.0 ale to musiał bym sprawdzić. Wałek pośredni szedł jakoś do końca 2003 roku, ale najlepiej sprawdzić.
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
Re: Odp: Przegub wewnętrzny dsg
Ja mam 2005 i skrzynie z wałkiem pośrednim...Muti pisze:W dsg polosie powinny być takie same w 1.9 i 2.0 ale to musiał bym sprawdzić. Wałek pośredni szedł jakoś do końca 2003 roku, ale najlepiej sprawdzić.
NzTT
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
- Muti
- Władca postów
O widzisz to ciekawostka
W manualach na pewno wyszli z tego patentu, ale w dsg to nie sprawdzałem :p
NzTT
W manualach na pewno wyszli z tego patentu, ale w dsg to nie sprawdzałem :p
NzTT
-
trial70
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
A ja tam nie słyszałem o przegubach w "taczkach" , może przepisz się na forum "taczkarzy" to więcej porad uzyskasz 
Jaro-J
- lukasz22i
- Użytkownik
Panowie, podpowiedzcie co robić by temat ogarnąć nie pchając się w niepotrzebne koszty
Sprawa wygląda następująco.
Koniec czerwca:
Wymiana lewej półośki z przegubami - powód?! wibracje podczas przyśpieszania, bez efektów dźwiękowych, półośka wymieniona na drugą kpl. używaną, stara miała uszk. gumę przegubu wewnętrznego.
Po wymianie było ok, zrobiłem ok 2500km i wibracje wróciły + delikatne pukanie podczas przyśpieszania, odczuwalne szczególnie przy większym obciążeniu choć i przy delikatnym muskaniu na gaz było czuć drgania.
Przejeździłem tak cały lipiec ale stwierdziłem że temat trzeba ogarnąć i zabrałem się za to w ostatni weekend. Jako że ciężko było zweryfikować co jest przyczyną pukania i drgań mechanik zdemontował obie półośki i na nowo przesmarował przeguby. Dodatkowo wymieniłem dwie górne poduszki (silnik/skrzynia), miesiąc wcześniej wymieniłem też tą dolną poduszkę.
Po przesmarowaniu przegubów delikatne pukanie podczas przyśpieszania pozostało ale jakby pukało ciszej, generalnie problem nie został rozwiązany.
No i od wczoraj zaczęła się jazda - nie idzie jeździć, pukanie a raczej trzeszczenie/szuranie podczas przyśpieszania się nasiliło, do tego podczas ruszania szczególnie na skręconych kołach strzela masakrycznie, ludzie się oglądają. Muszę auto ekspresowo wstawić na warsztat ale póki co, ruszam powoli bo każdorazowy szybki start to sporo hałasu, aż boli jak człowiek to słyszy.
Ktoś podpowie co jest grane? Czy mechanik więcej napsuł niż naprawił? Najgorsze że za 2 tyg. sprzedaje samochód, mam już na auto zdecydowanego kupca. Wspominałem o tym delikatnym pukaniu, zobowiązałem się to ogarnąć (jak i te poduszki silnika) ale jest gorzej niż wcześniej.
Nie chcę się na koniec pakować w koszta w postaci 4 nowych przegubów a może i czegoś jeszcze?!
Sprawa wygląda następująco.
Koniec czerwca:
Wymiana lewej półośki z przegubami - powód?! wibracje podczas przyśpieszania, bez efektów dźwiękowych, półośka wymieniona na drugą kpl. używaną, stara miała uszk. gumę przegubu wewnętrznego.
Po wymianie było ok, zrobiłem ok 2500km i wibracje wróciły + delikatne pukanie podczas przyśpieszania, odczuwalne szczególnie przy większym obciążeniu choć i przy delikatnym muskaniu na gaz było czuć drgania.
Przejeździłem tak cały lipiec ale stwierdziłem że temat trzeba ogarnąć i zabrałem się za to w ostatni weekend. Jako że ciężko było zweryfikować co jest przyczyną pukania i drgań mechanik zdemontował obie półośki i na nowo przesmarował przeguby. Dodatkowo wymieniłem dwie górne poduszki (silnik/skrzynia), miesiąc wcześniej wymieniłem też tą dolną poduszkę.
Po przesmarowaniu przegubów delikatne pukanie podczas przyśpieszania pozostało ale jakby pukało ciszej, generalnie problem nie został rozwiązany.
No i od wczoraj zaczęła się jazda - nie idzie jeździć, pukanie a raczej trzeszczenie/szuranie podczas przyśpieszania się nasiliło, do tego podczas ruszania szczególnie na skręconych kołach strzela masakrycznie, ludzie się oglądają. Muszę auto ekspresowo wstawić na warsztat ale póki co, ruszam powoli bo każdorazowy szybki start to sporo hałasu, aż boli jak człowiek to słyszy.
Ktoś podpowie co jest grane? Czy mechanik więcej napsuł niż naprawił? Najgorsze że za 2 tyg. sprzedaje samochód, mam już na auto zdecydowanego kupca. Wspominałem o tym delikatnym pukaniu, zobowiązałem się to ogarnąć (jak i te poduszki silnika) ale jest gorzej niż wcześniej.
Nie chcę się na koniec pakować w koszta w postaci 4 nowych przegubów a może i czegoś jeszcze?!
- bartek0-01
- Specjalista
- Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
- Imię:: Bartłomiej
- Podziękował: 204 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Ja miałem podobnie lecz od razu wymieniłem przegub i wszystko ustało. Nie wiem czy da rade teraz coś zrobić półśrodkami.
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO
---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
MOJE AUTO
- Muti
- Władca postów
Jak dobry mechanik to ustali, który przegub jest zepsuty. Jak strzela na skreconych to zewnętrzny.
NzTT
NzTT
- lukasz22i
- Użytkownik
Ja też jestem w stanie kupić i wymienić przegub...pytanie który?bartek0-01 pisze:Ja miałem podobnie lecz od razu wymieniłem przegub i wszystko ustało. Nie wiem czy da rade teraz coś zrobić półśrodkami.
No właśnie, jak na skręconych to zewnętrzny z tym że przed demontażem i smarowaniem pukało tylko podczas jazdy na wprost, nigdy na starcie, tym bardzie na skręconych kołach. Jeśli przeanalizujemy sytuację przed demontażem to pukanie wskazywało by na przegub wewnętrzny, teraz dochodzi hałas od zewnętrznego. Obawiam się że wymiana zewnętrznego może go wyciszyć ale znowu odezwie się pukanie podczas jazdy pochodzące od wewnętrznegoMuti pisze:Jak dobry mechanik to ustali, który przegub jest zepsuty. Jak strzela na skreconych to zewnętrzny.
NzTT
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Jak byście mieli cynk, to dajcie znać, bo u mnie padł zewnętrzny od strony kierowcy i pojawiły sie drgania, więc chcę kupić całą półoś od strony kierowcy.