klimatyzacja - VCDS - temp. z nawiewów, ciśnienie w układzie
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
klimatyzacja - VCDS - temp. z nawiewów, ciśnienie w układzie
Witam.
Dzisiaj przy 33st. na zewnątrz zauważyłem, że muszę dać nawiew na 3 i temp. na min (climatic) żeby było w miarę do przyjęcia w aucie.
Zapiąłem kabelek i odczytałem z modułu klimatyzacji (HVAC), że ciśnienie w układzie to ok 11bar (jeśli dobrze pamiętam), wentylator na ok 60%, temperatura za ...coś tam... 11st. a na wylocie w kabinie 15st( wylot akurat na nogi). Wszystko na postoju.
Gdy podkręcę obroty do ok. 2500 to ciśnienie to samo (+, - troszkę) a temperatura z nawiewów spada do ok. 10-12, po puszczeniu gazu wraca do ok. 15st.
Wentylator od klimy chodzi. Nie miałem niestety termometru żeby zobaczyć faktycznie jaka jest temperatura z nawiewów.
Czy ktoś może zobaczyć jak u Was wyglądają parametry temperatury?
Nie pamiętam bloków pomiarowych ale były one od 1 do 10 i tam są wszystkie parametry.
Z góry dzięki za pomoc
Dzisiaj przy 33st. na zewnątrz zauważyłem, że muszę dać nawiew na 3 i temp. na min (climatic) żeby było w miarę do przyjęcia w aucie.
Zapiąłem kabelek i odczytałem z modułu klimatyzacji (HVAC), że ciśnienie w układzie to ok 11bar (jeśli dobrze pamiętam), wentylator na ok 60%, temperatura za ...coś tam... 11st. a na wylocie w kabinie 15st( wylot akurat na nogi). Wszystko na postoju.
Gdy podkręcę obroty do ok. 2500 to ciśnienie to samo (+, - troszkę) a temperatura z nawiewów spada do ok. 10-12, po puszczeniu gazu wraca do ok. 15st.
Wentylator od klimy chodzi. Nie miałem niestety termometru żeby zobaczyć faktycznie jaka jest temperatura z nawiewów.
Czy ktoś może zobaczyć jak u Was wyglądają parametry temperatury?
Nie pamiętam bloków pomiarowych ale były one od 1 do 10 i tam są wszystkie parametry.
Z góry dzięki za pomoc
-
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
Re: klimatyzacja - VCDS - temp. z nawiewów, ciśnienie w ukła
ja się tym nie dawno bawiłem i ciśnienie w ukąłdzie wacha się zaleznie od temp na dworze.
jest czasem ok 10 i rosnie do ok 14-15 zależy ale nie ma to nic do temp z nawiewów.
ja po ustawieniu na max LO z kratek wg vcds jest ok 5C i tak samo pokazywał termometr na kabelku co miałem w kratkę wciśnięty.
W panelu jak wejdziesz w spis bloków pomiarowych w postaci listy jest tam takie cos jak evelator lub coś takiego w nazwie. to jest odczyt z czujnika zaraz przy parowniku w nagrzewnicy, u mnie pokazuej on ok 4C
jest czasem ok 10 i rosnie do ok 14-15 zależy ale nie ma to nic do temp z nawiewów.
ja po ustawieniu na max LO z kratek wg vcds jest ok 5C i tak samo pokazywał termometr na kabelku co miałem w kratkę wciśnięty.
W panelu jak wejdziesz w spis bloków pomiarowych w postaci listy jest tam takie cos jak evelator lub coś takiego w nazwie. to jest odczyt z czujnika zaraz przy parowniku w nagrzewnicy, u mnie pokazuej on ok 4C
-
- Przeglądacz
Klimatyzacja dobita (brak ok. 60g (ml?) czynnika. W te upały szału nie ma ale z kratek już leci 4-5st.
VCDS potwierdza tą temperaturę.
VCDS potwierdza tą temperaturę.
- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
Witam
W której komórce sprawdzacie te parametry?
Chętnie sam sprawdzę to u siebie a nie chcę robić w ciemno.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
W której komórce sprawdzacie te parametry?
Chętnie sam sprawdzę to u siebie a nie chcę robić w ciemno.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
-
- Przeglądacz
Jeśli dobrze pamiętam to wszystkie informację były w pierwszych 10 blokach pomiarowych więc łatwo sprawdzisz. Sterownik HVAC
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Jeśli z kratek leci Ci 4-5"C to by była rewelacja a 60g braku gazu to też bardzo dobry wynik raczej bez wielkiego wpływu na wydajność klimy...
Jaro-J
-
- Przeglądacz
Koledzy niestety po kilkunastu dniach problem jest dalej.
Temperatura z nawiewów 15st. - wentylatory chodzą, klima dobita.
jakieś sugestie? Szukać sprężarki?
Temperatura z nawiewów 15st. - wentylatory chodzą, klima dobita.
jakieś sugestie? Szukać sprężarki?
-
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
jesli po zwiększeniu obr zaczyna chłodzić to wyglądało by to na sorężarkę ale może poprostu zacina się zawór w kompresorze? często się psuja.
- aprinsr
- Przeglądacz
- Podziękował: 7 razy
Jestem świeżo po wymianie kompresora. Podobno Sanden lubi się wycierać (traci kompresje).
-
- Przeglądacz
Sprężarka wymieniona, organy pobrane od dawcy do kasacji. Temperatura z nawiewów oscyluje pomiędzy 7-8st, a temperatura "behind condeser) 3-4st. To wszystko po około 3 minutach stania na postoju. Jutro zobaczę jak będzie po dłuższej jeździe.
W aucie znowu zrobiło się chłodno
Z ciekawostek sprawdziłem w Fabii żony i tam z kratek 4-5st. z "behind condenser" 0st.
W aucie znowu zrobiło się chłodno

Z ciekawostek sprawdziłem w Fabii żony i tam z kratek 4-5st. z "behind condenser" 0st.
-
- Auto:: touran 2.0 tdi 2008
- Imię:: Michał
Witam.
Mam pytanie w moim turanku zanim się zacznie chłodzenie to z otwartymi oknami przelecieć się muszę, i to nie zawsze działa czynnik był sprawdzany i uzupełniony brakowało 20g gdzie szukać rozwiązania.
Mam pytanie w moim turanku zanim się zacznie chłodzenie to z otwartymi oknami przelecieć się muszę, i to nie zawsze działa czynnik był sprawdzany i uzupełniony brakowało 20g gdzie szukać rozwiązania.