Touran 1.9 na TAXI

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
wj2000
Auto:: różne
Imię:: Jarek

Touran 1.9 na TAXI

Post autor: wj2000 »

Witam, noszę się z zamiarem zakupu w/w autka do pracy jako taksówka. Jako że do tej pory jeździłem przede wszystkim autami PB+LPG mam kilka pytań .......dla Was zapewne trywialnych - dla mnie niekoniecznie:) Ów touran ma być 7-miejscowy o pojemności silnika 1.9 z rocznika 2003-2005
1. DSG - omijać czy też nie ? Powoduje większe zużycie paliwa ? Jak z żywotnością ?
2. 1.9 TDI - czy są odmiany silnika, które należy omijać ? Jeśli tak to jakie mają oznaczenie i gdzie to oznaczenie można znaleźć ? Czy występują wersje bez DPF?
3. Czy to dobre autko ? :):):)

Z góry dziękuję za rzetelne odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Re: Touran 1.9 na TAXI

Post autor: Tomas »

O silnikach, DPF i DSG jest wiele wątków. Popytaj kolegów, np Marcelida on jeździ na taxi i ma budynia z Niemiec, powie Ci najlepiej co i jak.
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

Witaj

1. DSG fajna sprawa i wcale nie podwyższa spalania, przewaga taxi na zachodzie mają te skrzynie, jeżeli była na bieżąco serwisowana to nie powinna przysporzyć problemów, skrzynie statystycznie wytrzymują do 300 tkm po czym jeżeli coś się z nimi dzieje należy zrobić ogólny serwis.
2. Czy ja wiem czy istnieją takowe odmiany wszystko zależy jak auto było użytkowane i przez kogo, pełen serwis dużo robi, jeżeli auto kupisz od kogoś kto nie pilnował na bieżąco serwisu i nie dbał o nie, lub z przekręconym licznikiem to możesz mieć później kłopoty. Oznaczenie silnika możesz zobaczyć na wlepce w książce serwisowej lub w bagażniku na etykiecie, jak i dowiedzieć się po numerze vin. O tym które auta mają DPF lub nie zobacz tutaj http://www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=492
3. Touran to idealne auto na taxi, bardzo obszerne, wygodne, i trwałe. Minusem jest rdzewiejąca klapa tylna w okolicach oświetlenia tablicy rejestracyjnej.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
wj2000

Proszę o kontakt osobę, która w zamian za nie tylko uścisk dłoni sprawdzi Chętnie ! kilka aut po nr VIN :) pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marq
Użytkownik
Auto:: 1T2/1,6lMPI/Pb+LPG/2009r
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: Marq »

A czy to musi być diesel? Jeżdżę w konfiguracji 1,6l MPI/Pb+LPG, Taxi, 5os.(przerobiony z wersji 7os.). Osobiście uważam, że 7 dorosłych osób do takiego auta to stanowczo za dużo i jednocześnie nie masz miejsca na ew.bagaże co w sytuacji Taxi jest wręcz niezbędne. Jako auto na Taxi sprawdza się b.dobrze,nie za duże,zwinne,ekonomiczne,praktyczne,bezawaryjne.Mam obecnie przejechane ok.260tyś z czego sam zrobiłem ok.90tyś. przez ten czas na obsługę silnika pieniążki wydałem na olej,filtry i 2 razy świece zapłonowe.
Marq / Jeżdżę tylko benzynami i mam spokój /
wj2000

problem właśnie w owych 5 miejscach. U nas jest b. dużo zleceń na samochód 7-osobowy stąd pomysł na :on: niestety podobno nie ma możliwości pogodzenia LPG i 7 miejsc. pozdrawiam
Awatar użytkownika
sabrol
Początkujący
Auto:: Touran FL, 2007
Imię:: Sławek
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: sabrol »

No raczej jak 7 miejsc to już nawet koła zapasowego nie ma a co dopiero mówić o butli z gazem, mam budynia z niemiec 7 miejscowy z DSG i nie miałem jeszcze żadnego problemu z nim
wysłane ze starego laptopa
szczeryprzyjemny
Auto:: 2
Imię:: ada

Post autor: szczeryprzyjemny »

:?:
Awatar użytkownika
kosy
Początkujący
Auto:: Touran 1.9 TDI 2005
Imię:: Sylwek
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: kosy »

Witam, mam Tourana 1.9 z 2005 r. :19: 7 osobowy i chcę rozpocząć zabawę w TAXI i w związku z tym zwracam się o kilka podpowiedzi dot. gdzie zamontować taksometr, kasę fiskalną, radio żeby było wygodnie. Może podpowiecie :19: jakie można zrobić udogodnienia w turauku by sprawnie i wygodnie się pracowało. Będę wdzięczny za podpowiedzi i może jakieś zdjęcia. Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Imię:: Damian
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Post autor: Miki76 »

odezwij się do marcelid on jeździ na Taxi i taką sprowadził
Awatar użytkownika
kosy
Początkujący

Miki76 pisze:odezwij się do marcelid on jeździ na Taxi i taką sprowadził
dzięki za podpowiedź, ale myślałem, że jeszcze ktoś jeździ na Taxi i może się pochwali udogodnieniami i praktycznymi poradami. Pozdrawiam dzięki :19:
Obrazek
Awatar użytkownika
PTAK
Przeglądacz
Auto:: 1T0 2.0Tdi Bkd 06r DSG
Imię:: Piotr
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy
Kontakt:

Post autor: PTAK »

Panowie ja jeżde od kilku lat TAXI na berecie ale Swoim Touranem od końca czerwca

Moje auto 2.0tdi 140km DSG 7 MIEJSC i powiem wam .......Odpukać nie moge narzekac w Gdańsku przy korkach i na klimie 9 litrów(ale jak chcesz to spali tez 10) w nocy jak latam spokojnie schodzę do 7-7,4l
Jeżeli chodzi o DSG bardzo się ciesze że wziąłem własnie Automat(całe życie jeździłem manualem)
Bałem się że zaras coś się wysypie , że będzie dużo palił ale, Jestem mile zaskoczony spalanie ok mi pasuje komfort jazdy petarda (w korkach naprawde rewelacja) Jedynie do czego mógł bym sie przyczepić to to że ostatni rząd ma o jakieś 10-15cm za mało miejsca (jak wsiadają na ostatni rząd dzieci to luz ale jak dwa byki po 190cm to trochę mało komfortowo )

Jeżeli Macie jakies pytania (gdzie radio ,gdzie ,taksometr,gdzie kasa ,jak podłonczyć impuls do taksometra ) lub inne Pytania odnośnie Taxi walić jak wdym heheh

-- Pt paź 17, 2014 21:45 --

Panowie ja jeżde od kilku lat TAXI na berecie ale Swoim Touranem od końca czerwca

Moje auto 2.0tdi 140km DSG 7 MIEJSC i powiem wam .......Odpukać nie moge narzekac w Gdańsku przy korkach i na klimie 9 litrów(ale jak chcesz to spali tez 10) w nocy jak latam spokojnie schodzę do 7-7,4l
Jeżeli chodzi o DSG bardzo się ciesze że wziąłem własnie Automat(całe życie jeździłem manualem)
Bałem się że zaras coś się wysypie , że będzie dużo palił ale, Jestem mile zaskoczony spalanie ok mi pasuje komfort jazdy petarda (w korkach naprawde rewelacja) Jedynie do czego mógł bym sie przyczepić to to że ostatni rząd ma o jakieś 10-15cm za mało miejsca (jak wsiadają na ostatni rząd dzieci to luz ale jak dwa byki po 190cm to trochę mało komfortowo )

Jeżeli Macie jakies pytania (gdzie radio ,gdzie ,taksometr,gdzie kasa ,jak podłonczyć impuls do taksometra ) lub inne Pytania odnośnie Taxi walić jak wdym heheh
Było :
Bmw E36 x 9-od 1.6 do 2,8
e34 x 7 w tym Alpina M62
e32 5.0 V12 M70B50
Opel Corsa 1.2 i 1.4 x2
Cinquecento x 2 hehe
Nissan Sunny 2.0Td
Seat Ibiza Evo2 1.9TDI 150KM
Audi A6 c5 2.5TdI V6 150KM
Skoda Octavia x3 i 4x4
Vw Sharan 2004r (2) 1.9TDI 150KM
Obrazek
Teraz jest w końcu Auto Rodzinne

Vw Touran 2.0Tdi Dsg 06r 7-Os.viewtopic.php?f=9&t=9616:) :)

Jak pomogłem KLIKNIJ " :ok: " ------->>>
stach
Użytkownik
Auto:: 5T 1,6 CRKB 2016
Imię:: Staniaław
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: stach »

oprócz mercedesów to właśnie TOURAN jest najczęściej spotykanym autem na TAXI w Niemczech i nie bez powodu tak jest
sam mam 1,9 Dsg 7 os oczywiście budyń to właśnie idealne auto na taxi, fakt przy komplecie osób to bagaże za okno
mam auto które było stworzone na taxi 1,9 silnik BKC, DSG 7miejsc kupiłem gdy miał 260 tys. teraz ma 370 tys i nie mogę narzekać, co prawda rok po zakupie zakończyłem swoją karierę jako taksówkarz, ale byłem wtedy i dalej jestem bardzo zadowolony z mojego budynia
Awatar użytkownika
kosy
Początkujący

dziękuje za podpowiedzi i czekam na dalszy rozwój tematu :19: :piwo:
Obrazek
Awatar użytkownika
Marq
Użytkownik
Auto:: 1T2/1,6lMPI/Pb+LPG/2009r
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: Marq »

Taksometr mocowany na rzep na popielniczkę,kasa fiskalna przy dźwigni hamulca ręcznego w poziomie lub pionie pod podłokietnikiem (odradzam opcję 2 w 1)jak Ci się kasa sypnie to i legalizację taksometru trzeba robić,radio w schowek pod podłokietnikiem, ja zdecydowałem schować je w dolny schowek pod siedzeniem.Transparent Taxi oczywiście na magnesową podstawę (od spodu należy nakleić folię),na dach naklej folię (unikniesz porysowania i odparzenia lakieru). Numer boczny,herby i ew.reklamy naklej na folię magnetyczną a z drugiej strony ochronną.Antena do radia na magnetycznej podstawie,kabel antenowy i zasilający oświetlenie "koguta" można wprowadzić do środka przez gumę przez którą idzie wiązka do lampy tylnej lub harmonijkę łączącą klapę bagażnika z karoserią.Wskazane dodatkowe oświetlenie do środka(ja wykorzystałem do tego moduł LED). Na siedzenia wskazane pokrowce a na podłogę porządne wycieraczki z wysokimi rantami. :). Do zasilania taksometru i radia poprowadź przewody elektryczne bezpośrednio z akumulatora ,wepnij w obwód dodatkowy bezpiecznik. Jeśli masz jakieś szczegółowe pytania to pytaj śmiało,ja jeżdżę na Taxi dopiero 33 lata więc pewnie coś jeszcze mogę sobie przypomnieć :hahaha:
Ostatnio zmieniony ndz paź 19, 2014 22:01 przez Marq, łącznie zmieniany 1 raz.
Marq / Jeżdżę tylko benzynami i mam spokój /
ODPOWIEDZ