Problem troszkę bardziej złożony:
Zaczęło się od dziwnego dźwięku (jakby świergotania) podczas hamowania silnikiem- im wyższa prędkość tym dźwięk jest bardziej słyszalny. Nie jest to głośny dźwięk (żona zauważyła dopiero na 6 biegu i wyłączonym radiu i klimie). Po wejściu pod samochód, obracając półoś występuje luz i stuknięcie na granicy luzu - pierwsza diagnoza - skrzynia a dokładniej mechanizm różnicowy. ale teraz staram się jakoś pocieszyć i zapytać Was czy winowajcą może być przegub wewnętrzny? Dodam, że pojawiły się drgania przy większych prędkościach nasilające się podczas przyspieszania, po zwolnieniu pedału gazu zmniejszają się. Początkowo za wibracje obwiniałem drążek kierowniczy bo przy energicznym szarpaniu kierownicą coś tam delikatnie postukuje.
Witam
U mnie też było stukanie chcąc obrócić półosią. Z tego co wiem to nie powinno tam być luzu.Luz powinien być minimalny(w skrzyni) jak pod lewarujesz auto i ruszając kołem przód tył. W moim przypadku były wyrobione frezy na przegubie zewnętrznym. Po wymianie samych przegubów stukanie ustało i luz się zmniejszył o połowę. Powinienem wymienić jeszcze półoś żeby wyeliminować luz do zera. Jak na razie jest U ciebie też może być dodatkowo przegub wewnętrzny. Wejdź pod auto i obadaj dokładnie gdzie są te luzy.
Był Touran 2004r 1.9 TDI 105KM
jest Touran 2012r 2.0 TDI 140KM
Panowie jak macie skrzynie biegów GNE 6-stkę to na 100% wina luzu wałka zdawczego skrzyni. Czy przy hamowaniu silnikiem na 5-tym biegu słychać huczenie?
huczenia nie słyszę ale tak jak napisałem - na każdym biegu podczas hamowania silnikiem jest taki cichy świergot. Dźwięk wydobywa się z okolicy mechanizmu różnicowego, ale zaraz przy nim jest lewy przegub wewnętrzny. luz na kole to ok 3mm w przód-tył. kręcąc prawym kołem siłą rzeczy przez mechanizm różnicowy dźwięk ten też występuje. Wydaje mi się że winna jest lewa strona. Wolałbym wymienić przegub niż skrzynię
aprinsr pisze:huczenia nie słyszę ale tak jak napisałem - na każdym biegu podczas hamowania silnikiem jest taki cichy świergot. Dźwięk wydobywa się z okolicy mechanizmu różnicowego, ale zaraz przy nim jest lewy przegub wewnętrzny. luz na kole to ok 3mm w przód-tył. kręcąc prawym kołem siłą rzeczy przez mechanizm różnicowy dźwięk ten też występuje. Wydaje mi się że winna jest lewa strona. Wolałbym wymienić przegub niż skrzynię
Kiedy ostatnio wymieniałeś olej w skrzyni?? Zaczął bym od tego. Litr ok 100zł w ASO, wchodzi 2.1 litra(dane dotyczące skrzyni manualnej GNE) ale 2 litry wystarczą bo wszystkiego nie uda się spuścić.