Padnięty wysprzęglik - jakie macie doświadczenia?

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
Bart
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Kontakt:

Padnięty wysprzęglik - jakie macie doświadczenia?

Post autor: Bart »

A wszystko było dobrze...

Razu pewnego, gdzieś w połowie czerwca pedał sprzęgła działał coraz płyciej i płyciej... W końcu naprawdę kiepsko dawało się przerzucać biegi. Na szczęście mechanik niedaleko, to podjechałem. Posprawdzał, odpowietrzył i tyle z tego. nic z zewnątrz nie było widać. Może ten typ tak ma???

Pojeździłem miesiąc - to samo. Tylko okoliczności znacznie mniej sprzyjające. Ledwo udało mi się dopchać na parking, na szczęście udało mi się wysprzęglić do biegu jałowego. Najbliższy mechanik stwierdził ubytek płynu. Uzupełnił, odpowietrzył, kazałem już tak zostawić; obserwowałem, czy są wycieki... Kolejny okres pojeździłem tak 2 tygodnie. I znów. Pedał coraz bardziej w podłodze, nie da się zmieniać biegów. No, już teraz to zostawiam na poważną robotę.
Pewnie pomyślicie, na co czekałem. No po prostu taką mam pracę i życie po pracy, że samochód stale do czegoś potrzebny, wolnego też nie za bardzo mam kiedy wziąć, żeby odstawić auto do mechesa... :/

Dzisiejsza diagnoza brzmi: padnięty wysprzęglik główny. Mechanik radzi przy okazji wymienić również dwumasę i sprzęgło... Raczej mu ufam, bo auta oddaję tam od lat. Ale chciałem się Was zapytać, czy mieliście podobne doświadczenia z awarią tego podzespołu?
BYŁY: Astra 1.4i '95, Civic 1.4iS '01, Caddy 1.9 TDI '04 (szczęśliwie sprzedany na Ukrainę)
JEST: Touran United 2.0 TDI BMM '08

Jeśli chodzi o samochody, to człowiek cieszy się dwa razy: pierwszy raz, gdy kupi, a drugi raz, kiedy sprzeda :)
Awatar użytkownika
pabloxxx
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,9 TDI
Imię:: Paweł
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Re: Padnięty wysprzęglik - jakie macie doświadczenia?

Post autor: pabloxxx »

http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... =24&t=9188
tutaj masz manuala
jakie masz objawy , że chce wymieniać dwumasę i sprzęgło?
Bart
Początkujący
Kontakt:

Ze mnie noga, jego chodzi o naprawy mechaniki :)
Autko ma najechane ponad 213k km, nigdzie w papierach nie ma wzmianki o wymianie tych elementów... No i skrzynia była pokryta olejem.
BYŁY: Astra 1.4i '95, Civic 1.4iS '01, Caddy 1.9 TDI '04 (szczęśliwie sprzedany na Ukrainę)

Jeśli chodzi o samochody, to człowiek cieszy się dwa razy: pierwszy raz, gdy kupi, a drugi raz, kiedy sprzeda :)
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Jeżeli masz drgania kabiny, problemy z wbiciem biegu, odgłosy spod maski przypominające szuranie - to masz dwumasę do wymiany. Z mojego doświadczenia Ci powiem że wysprzęglik też warto przy tym wymienić.
Adrian2.0
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 TDI 140KM '08r
Imię:: Adrian

Post autor: Adrian2.0 »

Ja miałem dokładnie te same objawy, aczkolwiek początkowo powodem była pompka pod pedałem sprzęgła, proponuję sprawdzić ją czy działa prawidłowo bo jest to sporo mniejszy koszt niż całe sprzęgło, łapała ona lewe powietrze i tym samym zapowietrzała układ czego konsekwencją była jazda w automacie na jednym biegu :D Natomiast po nastu tysiącach znów stało się to samo, z przebiegiem 246k km wymieniłem całe sprzęgło mimo, że przyczyną był wysprzęglik, ale żeby skrzynia była w oleju, co ma do tego wysprzęglik... Jeśli to płyn hamulcowy to bym się zgodził. I powiem z własnego doświadczenia, jeśli zbywa Ci pieniędzy to wymień dwumasę, ale jeśli chcesz zrobić to co trzeba to spójrz na tarcze sprzęgłowe, jeśli są w miare dobre to sam wysprzęglik załatwi sprawę. po 246k km mój dwumas ( który wymieniłem za radą mechanika ) jest w całkiem dobrej kondycji, także nie daj się naciągać, spójrz na to w jakim jest stanie ;) Całe sprzęgło LUK-a to koszt +/- 2 tys+ robota...
trial70
Użytkownik
Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
Imię:: Jarek
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: trial70 »

Mokra skrzynia to raczej od płynu co wcieka do środka, a wysprzęglik masz centralny czy na zewnątrz skrzyni biegów ?
Jaro-J
Bart
Początkujący
Kontakt:

trial70 pisze:Mokra skrzynia to raczej od płynu co wcieka do środka, a wysprzęglik masz centralny czy na zewnątrz skrzyni biegów ?
Tego nie wiem. A skrzynia była mokra odoleju, nie od płynu - sam widziałem.

Adrian2.0
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 TDI 140KM '08r
Imię:: Adrian

Post autor: Adrian2.0 »

Jeśli olej to raczej nie problem wysprzęglika. Takie jest moje zdanie ;) U mnie płyn na obudowie skrzyni pojawił się dopiero po 15-20 minutowym bezustannym pompowaniem w pedał, wtedy było wiadomo, że wysprzęglik puścił. Poza tym zapadający się pedał może być objawem zniszczonego przewodu na którym jest odpowietrznik do układu, łączy on się właśnie z wysprzęglikiem.
Bart
Początkujący
Kontakt:

No i okazało się, że cudem stało się, jak się stało. Ze sprzęgła zostało niewiele, dwumasa to marmolada... Zapieczony olej, kręci się z oporem. Szczęście w nieszczęściu, że objawy zmusiły mnie do wymiany. Kto wie, co by się zadziało, jakbym z tym dalej jeździł.

kompadros
Przeglądacz
Auto:: Był Touran 1.9 AVQ 2003
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 207 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy

Post autor: kompadros »

Stoję właśnie przed tym dylematem, otóż po wymianie sprężyny od pedału sprzęgła, gdyż tak ocenił poprzedni mechanik i wstawił sprężynę dodatkowo ale po to aby pedał odbijał. Odbijał, ale przy zmianie biegów szarpało autem, a czasem nie wchodziły biegi trójka i czwórka tak łatwo jak powinny. Teraz drugi mechanik, który wymienił mi rozrząd wyrzucił mi tą sprężynę i wymienił tą pod pedałem, która okazała się, że jest dobra. Jest teraz tak, że pedał nie zawsze odbija , przy pierwszym ruszaniu i po dłuższym czasie jazdy. Ale za to nie szarpie autem i biegi łatwiej wchodzą. Mechanik stwierdził też, że siłownik jest do wymiany prawdopodobnie - czyli wysprzęglik.
Bart
Początkujący
Kontakt:

To ja jeszcze dodam od siebie, że jeżeli problem zaczynał występować w nieodbijającym pedałem, od razu było to widać na chwilowym spalaniu na luzie. Jeśli podzespół pracował poprawnie, to kształtowało się to w okolicach 0,6-0,7 l. Jak sprzęgło zaczynał nie odbijać, wartość rosła do 0,8-0,9 a nawet do 1,2l!

kompadros
Przeglądacz
Auto:: Był Touran 1.9 AVQ 2003
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 207 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy

Post autor: kompadros »

Wymieniony został wysprzęglik, pedał od sprzęgła faktycznie odbija teraz nawet z większą delikatnością, zwiększył się przez to komfort jazdy Tourankiem.
A o tej sprężynie i mechanikach to już historia, nadająca się do programu "USTERKA" :omatko:
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

kjmragowo pisze:A o tej sprężynie i mechanikach to już historia, nadająca się do programu "USTERKA" :omatko:
Ta Twoja sprężyna z kanapy to raczej bardziej nadaje się do programu "będziesz Pan zadowolony"
ładnie z nią pojechał po bandzie ten mechanior :hahaha:
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
ODPOWIEDZ