Kosmetyki do auta czyli szeroko rozumiana chemia samochodowa

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
Awatar użytkownika
wojtek66
Przeglądacz
Auto:: highline avq 2003/04r
Imię:: wojtek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Kosmetyki do auta czyli szeroko rozumiana chemia samocho

Post autor: wojtek66 »

Ja robie w takiej kolejności ,zaleznie od stopnia zabrudzenia lub stanu ogólnego samochodu:

-płukanie karcherem (lub piana aktywna i płukanie)
-wszelkie trudno dostepne miejsca do wyczyszczenia i nie tylko np zawiasy w drzwiach ,emblematy,opony,silnik itd :APC Valetpro pędzelkiem(np 1:5),polecam
-mycie na dwa wiadra :shiny garage ,płukanie
-czyszczenie felg :Valetpro Bilberry Wheel Cleaner (1:5),w zaleznosci od brudu.polecam
-na suchy lakier (szczególnie na dole drzwi,nadkoła,klapa) psikam srodkiem do smoły SNB PRICKBORT MAC 124,czekam pare minut i dobrze spłukuje karcherem
-nastepnie GLINKA ValetPro yellowdo lakieru w celu wyczyszczenia lakieru (i nietylko) z smoły,soków zdrzew itp
-jeszcze raz mycie i płukanie
-po wysuszeniu auta (jesli jest potrzeba) korekta lakieru recznie np.Meguiars UC itp lub maszynowo menzerna ...WAŻNE! po korekcie przetarcie IPA ALKOHOL IZOPROPYLOWY (1:1) mikrofibrą
-nastepnie cleaner przygotowującym lakier przed ostatecznym zabezpieczeniem (czyli woskiem):
DURAGLOSS PRECLEANER 237ML(mozna padem lub maszynowo) .polecam
-i na koniec najprzyjemniejsza rzecz czyli woskowanie :Finish Kare 1000hp(nakładamy padem kto jak woli w małem ilości czyli tylko mgiełka, po ok 15-30min pózniej polerujemy mikrofibrą),mozemy go stosowac również do alufelg i nietylko.
Pad do nakłądania wosku :CHEMICAL GUYS WAPS PREMIUM .Nakładanie nim wosku to czysta przyjemnosc i bajka :) polecam,a do wycieraniw wosku i quick detailer to ikrofibra o duzej gramaturze np CHEMICAL GUYS ULTRA PLUSH DETAILING TOWEL
-( w celu zwiekszenia trwałości wosku mozemy po kazdym myciu spryskać quick detailerem :Finish Kare 425 i wytrzec )
WNĄTRZE:
-plastiki czyscimy APC( 1;10) ,spryskujemy i przecieramy fibrą
-po wyschnieciu nakłądmay środek np Poorboys Natural look ,polecam
-płyn do szyb ,kto jak woli ,ja uzywam ajax ( czasem przemywam też IPĄ heh)
Z Zewnątrz:
-na plastiki zew,nadkola,opony :AUTO FINESSE REVIVE TRIM DRESSING(na kazdy element mozna kupić inny),polecam
Wszelkie srodki są dostepne np na allegro
Ja kupuje tu: showcarshine.pl

P.S podane srodki są tylko przykładem ,w zalezności co komu przypadnie do gustu i za jaką cene

Pozdrawiam Wojtek
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

mirek1967 pisze:Witam wszystkich
Jestem zupełnym laikiem w tym temacie w związku z tym mam prośbę: czy mógłby mi ktoś podać kolejność czynności przy pielęgnacji, renowacji i konserwacji lakieru jakieś dobre środki (nie rujnujące kieszeni) oraz do czego poszczególny środek służy. Bardzo dziękuję z pomoc i sugestie
Z tym rujnowaniem kieszeni to bym za bardzo się nie zgodził bo np biorąc na warsztat wosk jaki podał kolega wyżej może się wydawać że kosztuje sporo ale nakładałem go może już 4 albo 5 razy na Tourana i w puszce ubyło go naprawdę mało więc środki te są bardzo wydajne :ok:
Awatar użytkownika
shadow
Początkujący
Auto:: Touran 1.6 (102KM) 2007
Imię:: Adam
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: shadow »

Po dogłębnym zapoznaniu się z tematem pielęgnacji lakieru i dzięki wielu wpisom w tym wątku dzisiaj zamówiłem zestaw, który mam nadzieje pomoże mi doprowadzić czarny lakier mojego Tourana do porządku. Niestety poprzedni właściciel mył go chyba tylko na myjni automatycznej, więc lakier ma sporo większych i mniejszych rys no i ogólnie wygląda słabo Zestaw wygląda tak:
- szampon - Shiny Garage Orange Car Wash
- ręcznik - Yellow Fluffy Dryer 80x60cm
- do usuwania smoły - Prickbort MAC 124
- glinka - ValetPRO Yellow Poly
- mleczko polerskie - Meguiar's Ultimate Compound
- IPA Alkohol Izopropylowy
- cleaner - ValetPRO Achilles Prep
- wosk syntetyczny - 1z Einszett Hartglanz
- do pozostałych el. nadwozia i tapicerki - APC Nielsen Cyclone
- do nakładania - m.in. aplikator dwustronny Flexipads Tri Color
Starałem się złożyć taki zestaw, żeby stosunek jakość/cena był jak najlepszy. Mam nadzieję, że do końca tygodnia zestaw dotrze i w sobotę zabiorę się za robotę. Niestety nie mam polerki mechanicznej, a tym bardziej doświadczenia w jej używaniu więc robota będzie ręczna. Już czuje te zakwasy Efekty postaram się pokazać na zdjęciach tutaj i w wątku Mój Touran (jak już go założę.
W weekend dzięki dobrej pogodzie udało mi się zrobić to co zaplanowałem. Lakier przed rozpoczęciem prac był mocno zmęczony i porysowany jak np tutaj:

Obrazek

Obrazek

Moje wrażenia są takie:
- jeśli chodzi o Prickborta to na pewno zadziałał chociaż na moim lakierze ciężko było zauważyć spływającą smołę tak jak widać to na jasnych lakierach.
- glinkowanie - super sprawa łatwa praca i przyjemna a poza tym efekt gładkości lakieru jest po jej zastosowaniu rewelacyjny.
- Meguiar's UC - spodziewałem się lepszych rezultatów ale to chyba jednak wina ręcznej pracy. Po pierwsze ręczne nakładanie i polerowanie jest strasznie męczące, a po drugie na pewno maszyna ma większa efektywność. Ale ogólnie jestem zadowolony rysy z pierwszego zdjęcia zostały ewidentnie spłycone, a te z drugiego zniknęły całkowicie. Poza tym pozbyłem się swirli i zmatowień. Nie mogłem się jedynie pozbyć głębszych rys i wżerów na dachu po ptasich odchodach.
- Cleaner ValetPRO - tutaj już aplikacja jest dużo łatwiejsza ale i tak zajmuje sporo czasu. Efekty całkiem dobre chociaż zastanawiam się czy nie byłyby lepsze jakbym po polerowaniu przetarł IPA (o czym zapomniałem).
- 1z Einszett Hartglanz - aplikacja łatwa i przyjemna o po końcowym polerowaniu efekt super.
Ogólnie cała praca zajęła mi około 8 godz. ale skończyłem ledwo żywy. Zdjęcia robiłem trochę trzęsącymi rękami i już się ciemno robiło więc nie ma zdjęć ze zbliżeniami (bo i tak nic nie byłoby widać), ale efekty możecie zobaczyć w moim wątku Mój Touran - zapraszam :)

A wczoraj chyba po raz pierwszy cieszyłem się z deszczu bo wreszcie mogłem zobaczyć piękne kropelkowanie :D a po jeździe samochód prawie suchy :D

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
wojtek66
Przeglądacz

shadow pisze:Meguiar's UC - spodziewałem się lepszych rezultatów ale to chyba jednak wina ręcznej pracy. Po pierwsze ręczne nakładanie i polerowanie jest strasznie męczące, a po drugie na pewno maszyna ma większa efektywność. Ale ogólnie jestem zadowolony rysy z pierwszego zdjęcia zostały ewidentnie spłycone, a te z drugiego zniknęły całkowicie. Poza tym pozbyłem się swirli i zmatowień. Nie mogłem się jedynie pozbyć głębszych rys i wżerów na dachu po ptasich odchodach.
Meguiars ma właściwości wypełniające...wiec po polerowaniu powinienes obowiązkowo przetrzeć lakier IPĄ i wtedy zobaczysz gołym okiem jak jest faktyczny efekt ręcznej polerki....
np Mg UC nie nadaje sie na rotacje ,wtedy lepiej zakupić pasty menzerny 3 x 250ml odpowiednie pady i polerka i dopiero wtedy zobaczysz jaka jest rożnica miedzu UC recznie a pastami menzerna na polere :)
shadow pisze:Efekty całkiem dobre chociaż zastanawiam się czy nie byłyby lepsze jakbym po polerowaniu przetarł IPA (o czym zapomniałem).
wszystko zalezy jaki wosk dopasujesz pod cleaner i odwrotnie...
shadow pisze:A wczoraj chyba po raz pierwszy cieszyłem się z deszczu bo wreszcie mogłem zobaczyć piękne kropelkowanie
szczerze powiedziawszy jak za świeży cleaner +wosk to kropelkowanie powinno byc lepsze moim zdaniem,wszystko zalezy jak przygotowałeś lakier np cleaner powinienes wypracować az zostanie tylko minimalna mgiełka na lakierze tak samo z woskiem ,Ja bym spróbował na jednym elemencie MG UC+2xipa+ cleaner +wosk a na drugim MG UC +IPa x 2 +wosk 2 warstwy i wtedy zobaczysz róznice
Jesli chodzi ci zeby wosk jak najdłuzej trzymał sie lakieru to polecam tą drugą opcję tzn ipa x2 +FK x 2 warstwy
P.S Sam juz to przetestwałem i u mnie juz ponad 2 msc trzyma sie wosk a kropelkuje jakby od niedawna był nakładny(dodam ze 4 razy w miesciacy myty i wspomagany QD)
Awatar użytkownika
shadow
Początkujący
Auto:: Touran 1.6 (102KM) 2007
Imię:: Adam
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: shadow »

Dzięki za wszystkie podpowiedzi następnym razem wypróbuje. To były moje pierwsze doświadczenia z tego typu środkami więc na pewno mogłoby być lepiej. W każdym razie Touran jak na ręczną polerkę jest za duży i przed następną zabawą w polerowanie raczej zaopatrzę się w maszynę (chociaż trochę mam obawy, że bez doświadczenia maszyną mogę więcej spieprzyć niż poprawić).
Cleaner i wosk starałem się nakładać zgodnie ze sztuką, czyli tak jak napisałeś jak najcieńszą warstwę. A jeśli chodzi o kropelkowanie to może lepiej by było je widać gdyby był mocniejszy deszcz, a to była raczej mżawka. Ale w porównaniu do innych samochodów na parkingu i tak patrzyłem na moje dzieło z dumą :D
Awatar użytkownika
wojtek66
Przeglądacz

shadow pisze: Ale w porównaniu do innych samochodów na parkingu i tak patrzyłem na moje dzieło z dumą
no fakt ale i tak dobra robota :ok:

P.S po polerce maszynowej (jesli nigdy nie robułeś polerki na maszynie)powsatną hologramy na 1000% ale mozna je wypracować korektą ręczna z MG x scratch tylo ttrzeba sie napracować ok 2-5godziny ale sprawa załatwione :)
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Wojtek, kto Ci takich bajek naopowiadal.. Zobacz na kosmetykaaut. Pl jak się poleruje. Są tam też moje tematy(ten sam nick) i hologramy powstają tylko po mocnej pascie, ale zazwyczaj korekta jest 3 stopniowa i nie ma prawa być żadnych hologramow.

NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
wojtek66
Przeglądacz

Czytałem tam o wszystkim i mi w tym momencie chodzi o MG UC....ale no właśnie 3 stopniowa polerka i niektórzy nawet po takiej polerce maja hologramy(mowie tu o np .o menzernie). Ja to mowie ogólnie w razie czego ze np.MG scratch x em można też to zlikwidowac( po UC) ale podstawa do uzyskania odpowiedniego i właściwego efektu jest wiele czynników tzn odpowiednie obroty,nacisk na lakier ,odpowiednie pady na 3 etapy tzn wykończenie itd oraz odpowiednia pasta bo szczerze mówiac MG UC nie da rady usunąć w 100% hologramow i swirli
...w
jakimś tam stopniu na pewno odświeży lakier ale też wypełnia bo jest na bazie wypełniacza,niech ktoś po polerce mg UC przetrze IPA kawałek jakiegoś elementu to się pewnie zdziwi ze mało cos nim zdziałał :/
lukasz423
Kandydat
Auto:: vw Touran 1,9 tdi, 2003
Imię:: Łukasz

Post autor: lukasz423 »

witam nie ma prawa byc hologramow po 3 etapowej . tu masz moich kilka prac z menzerna i 3m pasta.
https://www.youtube.com/watch?v=SWC5leqA1Hg
Mol
Użytkownik
Auto:: Touran 1T3 2.0 TDI HL
Imię:: Michał
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Mol »

Mój czarnuch ma lakier pokryty powłoką przypominającą papier ścierny.
Poprzyklejała się żywica lub "smoła". Dziś próbowałem usunąć zanieczyszczenia środkiem karchera ale udało sie z 30% usunąć

Co możecie polecić?
Był: Touran 1T3 1.6 TDI 2011, 1T3 2.0 TDI DSG CUP 2015, jest 1T3 2.0 TDI 140KM DSG HL 2015
Awatar użytkownika
Letis
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 AZV 2003
Imię:: Paweł
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy
Kontakt:

Post autor: Letis »

Dobre mycie czyli piana, szampon, glinkowanie, później oprys z jakiegos tar&glue remover czy nawet troszke agresywniej to iron-x. A spróbuj moze jeszcze czy IPA tego ładnie nie rozpuści.
Obrazek
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Letis pisze:, szampon, glinkowanie, później oprys z jakiegos tar&glue remover czy nawet troszke agresywniej to iron-x.
Piana,szampon, na SUCHY lakier np Prickbort Tar&glue ze 2 razy,później spłukanie+piana albo szampon i DOPIERO glinka. Glinka przed tar&glue nie ma sensu,bo tylko ja zajedziesz.
Mol
Użytkownik
Auto:: Touran 1T3 2.0 TDI HL
Imię:: Michał
Podziękował: 16 razy

Post autor: Mol »

ok, dziękuje! a jak oceniacie środki Karchera? Czy te środki "Tar glue" i "iron-x" to tylko psikam na "suchy" lakier i spłukuje?
Był: Touran 1T3 1.6 TDI 2011, 1T3 2.0 TDI DSG CUP 2015, jest 1T3 2.0 TDI 140KM DSG HL 2015
Awatar użytkownika
sublime
Użytkownik
Auto:: BKD 2.0 TDI 2006r
Imię:: Tomasz
Podziękował: 23 razy

Post autor: sublime »

Muti mam pytanie do Ciebie. Gdzie mogę zakupić zestaw ,który złożyłeś w innym temacie(na zlot),chodzi mi o konkretny sklep internetowy?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

showcarshine.pl albo all4auto.pl
ODPOWIEDZ