Touran jakie alufelgi?

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
grzesiek314
Początkujący
Auto:: touran, 1.9 TDI, 2003
Imię:: grzesiek

Touran jakie alufelgi?

Post autor: grzesiek314 »

Witam

Od jakiegos czasu jestem uzytkownikiem Tourana z 2003 roku z silnikiem 1.9 TDi. Autko kupilem na stalowych 15' felgach. Mam pytanie jakie felgi aluminiowe moge kupic do tego autka chodzi mi o rozmiar czy moze byc 15"? A jezeli nie to prosilbym o wyjasnienie co z tym rozmiarem jest nie tak dodam ze jestem zupelnie zielony w tym temacie i nie orintuje sie nic a nic. Jutro mam dostac zdjecia kol 16" ktore sa do sprzedania i tak sie zastanawiam wolalbym 15" jakie macie zdanie na ten temat i czy moze ktos uzywa 15" alufelg? Prosilbym o szybka odpowiedz i wyczerpujaca. Bede wdzieczny za kazda porade.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
shadow
Początkujący
Auto:: Touran 1.6 (102KM) 2007
Imię:: Adam
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Touran jakie alufelgi?

Post autor: shadow »

To ja też mam pytanie z jakiego powodu wolisz 15"?
grzesiek314
Początkujący

1. Tansze opony:)
2. Nie wiem jak to odbije sie na zawieszeniu 15 chyba mniej inwazyjna jest z tego co slyszalem to 16 bardziej tlucze zawieszenie
3. Boje sie niskiego balonu ( nie mam zamiaru tu wkladac jakis niskich opon tylko tak jak seria nakazuje, ale mimo wszystko i tak chyba bedzie nizsza opona)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
shadow
Początkujący

No tak pkt. 1 jak najbardziej słusznie :)
Co do drugiego punktu to nigdy o tym nie słyszałem i nie mam porównania między jednymi a drugimi więc nie będę się wymądrzać.
Co do niskiego profilu to raczej nie masz się co bać bo standardowo przy 16-tkach masz profil 55 i nie powiedział bym że jest on niski. A jaki jest w 15"? Niższy profil chyba poprawia stabilność opony na zakrętach.
Ja uważam że jeśli te felgi 16" będziesz miał w dobrym stanie to warto je wziąć. Po pierwsze auto lepiej się prezentuje a z mojego doświadczenia mogę tylko powiedzieć że na 16 "jeździ przyjemnie i bezproblemowo.
trial70
Użytkownik
Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
Imię:: Jarek
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: trial70 »

Co do ceny opon to jest spora różnica w zakupie...
Jeździłem moim pierwszym Touranem na 15 a teraz drugim na 16
Na 15 będzie troszkę mniej palił bo oponki są szerokości 195 a 16 szerokości 205
na 15 było "miękciej" na dziurach bo mają wyższy balon i mniejszą szerokość
na 16 jest "pewniej" w zakrętach bo są na niższym balonie i są szersze
mi osobiście bardziej pasowały 15 ale tego kupiłem na oryginalnych 16 i tak już jeżdżę...
ale na zimę mam stalówki 15 :)
co do wyglądu to 16 wypadają lepiej :super:
:uklon: :bry:
Jaro-J
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

stalowe 15 zostaw na zime, na lato kup 16 i jak masz kaskę to alu.
I tyle.

Ja mam 16 na zime i na lato i nigdy nie miałem zamiaru 15 zakładać.
Pozdrawiam!
grzesiek314
Początkujący

Witam

Dzisiaj ogladalem zdjecia tych felg o ktorych pisalem. Zdjecia wstawic nie umiem ale wygladaja podobnie do tych http://allegro.pl/alufelgi-oryginal-16- ... 47240.html tylko ze tu w tych wnekach zamiast zakonczenie proste jest bardziej zaokraglone przy srubach i moje pytanko jest takie czy to sa orginaly? Cena 800 zlotych jak sadzicie cena w porzadku? Felgi podobno sa ladne tylko jedna troszke zdarta podejrzewam od kraweznika i ciekawe czy proste mozna sama felge jakos sprawdzic w zakladzie czy musi byc z opona?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
shadow
Początkujący

Może to o takie ci chodzi allegro.pl/felgi-kola-vw-jetta-5c-golf-v-vi-touran-i4644198506.html albo o takie www.ebay.de/itm/Original-Volkswagen-Alufelge-MUGELLO-16-Zoll-Touran-Jetta-Golf-6-GoP-1T0601025M-/111471746500
Jedne i drugie to oryginały VW. Jeżeli felgi są w dobrym stanie, proste, nie lakierowane to cena jest dobra. Czy są proste można sprawdzić w zakładzie bez zakładania opony.
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

prostość felgi i jej wyważenie sprawdzisz bez opony....
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
grzesiek314
Początkujący

Kolego shadow porownalem zdjecia z Twoimi typami i wywnioskowalem ze te z drugiego zdjecia bylyby te same co widzialem na zdjeciach. Teraz tylko pozostaje zobaczyc je na zywo i ewentualnie sprawdzic czy rzeczywiscie sa proste. Jezeli to orginaly to et i inne parametry beda pasowaly do touranka? Chodzi mi o wystawanie poza obrys auta. 16 nie obciera nigdzie o nadkola?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
shadow
Początkujący

No to te felgi model Mugello były oryginalnie montowane w Touranie więc wszystko będzie pasowało. Osadzenie w felgach do Tourana oryginalnie ma wartości od 45 do 50 te mają et 50 a im jest ono wyższe tym bardziej felga jest schowana w nadkolu więc nie masz się czego obawiać, nic ci nie będzie obcierać. Touran ma poza tym dość duże nadkola i całkiem spory prześwit więc nawet przy większych felgach niż 16" nie powinno nic obcierać no chyba że ktoś założy małe walce jak kolega z forum ;)
Jak już kupisz i założysz nie zapomnij się pochwalić na forum :)
Awatar użytkownika
tomcio1600
Zaawansowany
Auto:: Touran 1.9 AVQ
Imię:: Tomasz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 28 razy

Post autor: tomcio1600 »

grzesiek314 pisze:Jezeli to orginaly to et i inne parametry beda pasowaly do touranka? Chodzi mi o wystawanie poza obrys auta. 16 nie obciera nigdzie o nadkola?

Touran/Cross Touran 6Jx15 5x112x57 ET 47
Touran/Cross Touran 6Jx16 5x112x57 ET 50
Touran/Cross Touran 6,5Jx16 5x112x57 ET 50
Touran 6,5Jx15 5x112x57 ET 48
Touran 6,5Jx16 5x112x57 ET 45

Felgi z linku wyżej mają 7 cali szerokości (wejdą) i będą bardziej odsadzone na zewnątrz gdyż mają mniejsze ET. Będzie "szeroko" :mrgreen:

16" nie obciera, gdyż były montowane seryjnie :)
Jest:
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM

Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
**** Ford Fiesta mk3 1.1i
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

18" 8J też nie obciera :)
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
mb_asasello
Początkujący
Auto:: Touran 2004 1,9 TDI
Imię:: Maciek

Post autor: mb_asasello »

16 jest chyba takim rozsądnym kompromisem. Bo przy naszych drogach przy 17-18 i niskim profilu trzeba się liczyć z tym, że co słabsze elementy zawieszenia szybciej padną. Z drugiej strony pomimo takich dioświadczeń sam planuję na najbliższe lato jednak 17" :D
grzesiek314
Początkujący

Witajcie chlopaki

Wiem ze temat juz dawno zostal zakonczony ale nie wiedzialem czy warto zakladac nowy temat dotyczacy tego samego tematu, a mianowicie felgi 16" nie da rady ich kupic osoba sprzedajaca nie pozwala mi ich nawet zobaczyc na zywo a jedynie majac jedna fotke z telefonu i to marnej jakosci. Przegladajac tak sobie dzisiaj aukcje wytypowalem kilka sztuk czy pomoglibyscie mi w wyborze i ewentualnie czy cenowo jest ok? Na cel wzialem tylko 15" bo turan jest glownie wykorzystywany w pracy i 16" bedzie szkoda:
1. http://allegro.pl/vw-golf-vi-5-6-caddy- ... 42627.html wybralem je tylko dlatego ze sa nowe a uzywane niektore felgi sa w takiej samej cenie lub wyzszej, po drugie warto cos miec nowego:) tylko jak ten wzor bedzie wygladal na autku?
2. http://allegro.pl/oryginalne-felgi-vw-p ... 52303.html te felgi wygladaja jak poprzedniczki 16" tylko cena wyzsza:( co o niej sadzicie?
3. http://allegro.pl/felgi-15-oryginalne-v ... 65311.html ten wzor chyba malo spotykany jest i najnowszy model felgi sposrod wszystkich przedstawionych przeze mnie jesli sie myle to mnie poprawcie
4. http://allegro.pl/felgi-15-oryginalne-v ... 60419.html
5. http://allegro.pl/felgi-15-oryginalne-v ... 60268.html lub http://allegro.pl/felgi-felga-aluminiow ... 78459.html felgi z jednego i drugiego linku sa te same zastanawia mnie tylko cena. Warto przeplacac?
6. http://allegro.pl/felgi-aluminiowe-z-op ... 72731.html i http://allegro.pl/15-oryginalne-felgi-v ... 42893.html felgi z tych dwoch linkow daja mi do myslenia na jednych sa zalozone opony zimowe wiec pewnie jezdzily w zimie, a jezeli jezdzily w zimie to moga byc krzywe? po jakims czasie sol nie objawi swoich skutkow na felgach? lub felgi moga byc po renowacji o czym nie ma informacji. Natomiast felgi z drugiego linku nie posiadaja dekielkow jak dla mnie bedzie to denerwujace bo jak mi wiadomo to jeden dekielek moze kosztowac nawet 60 zl.
Prosilbym Was o wypowiedz jak z tymi felgami uzytkowanymi po zimie moze byc i ktore byscie mi polecali a ktore nie, jak cenowo ewentualnie ktore felgi wedlug et odrzucic gdyz na tym sie nie znam chcialbym zeby pasowaly bez zadnych dystansow:) za wszystkie informacje bede bardzo wdzieczny.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ