Pomoc przy wyborze Tourana

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
pit
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Kontakt:

Pomoc przy wyborze Tourana

Post autor: pit »

Jestem raczej laikiem samochodowym, więc mam prośbę o pomoc przy wyborze (ocenie) Tourana. Nie chciałbym się władować w jakiś kanał, dlatego liczę na Waszą wiedzę. Pewnie nic młodszego niż 2004 nie znajdę ale nic to, wymagań specjalnych nie mam, ponieważ za bardzo się nie znam, a kasy mało, więc nie ma co za dużo marudzić. Najważniejsze żeby jeździł i się nie psuł :), no i żeby był bezwypadkowy...
Budżet do: 27 000 zł
Paliwo: diesel

Znalazłem takie oferty:
1. http://otomoto.pl/C21207457.html#description

2. http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/details.html?lang=pl&id=155747788&pageNumber=1&tabNumber=1

3. http://warszawa.gumtree.pl/c-Samochody-Sprzedam-samochody-osobowe-Volkswagen-Touran-TDi-W0QQAdIdZ336139808

4. http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/details.html?lang=pl&id=153937419&pageNumber=1&tabNumber=1

Pomocy :)
Kuba_VW
Początkujący

Post autor: Kuba_VW »

Co do numeru 2 to uważaj bo słyszałem że w Żyrardowie ostro liczniki kręcą. Słyszałem że ostatnio znajomy jak sprawdził volvo to się okazało że 150 000 km cofnięty.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

3 jest taki w miare ok, ale wisz jak to ze zdjęcia to mało zobaczysz... tego pierwszego bym sobie odpuścił bo coś mi smierdzi duzym przebiegiem ;)

w każdym z nim ze zdjec cieko powiedziec bo albo mało albo niewyraźnie robione...
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

Kuba_VW pisze:Co do numeru 2 to uważaj bo słyszałem że w Żyrardowie ostro liczniki kręcą.
właśnie miałem o tym komisie pisać... kiedyś nawet był w Turbo kamerze chyba...
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: rock4 »

Ad.1: Mało fotek, w dodatku jakość ich nie pozwala na ocenę lakieru. Natomiast na podstawie tych które są: jasna tapicerka, a dźwignia ręcznego koloru czarnego...
Ad.2: W opisie "sensor deszczu" - ja nie widzę nic takiego na szybie, rzadko kiedy spotyka się wersje z ręcznym opuszczaniem szyb na tylnym rzędzie siedzeń, patrząc na wytarcie gałek na radiu i uchwytów drzwi nie wierzę w ten przebieg.
Ad.3: nic nie rzuciło mi się w oczy poza 10x poduszki :hahaha: i tym że jest mocno wymyty do zdjęcia (do Muti'ego mu jeszcze daleko ;) )
Ad.4: Nie pasują mi napisy na tylnej klapie, na pewno były przyklejane ale nie przez fabrykę, warto podnieść dywaniki (plastiki) w bagażniku czy nie była podłoga prostowana.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

rock4 pisze:tym że jest mocno wymyty do zdjęcia (do Muti'ego mu jeszcze daleko ;) )
I jak ja bede miał sprzedać samochód jak mój prawie zawsze czysty? :(
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Muti pisze: I jak ja bede miał sprzedać samochód jak mój prawie zawsze czysty?
pobrudzisz go specjalnie :hahaha: :hahaha:
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Taaa po poligonie się przejadę:P
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
pit
Początkujący
Kontakt:

Zanim zacząłem szukać samochodu to myślałem, że to trochę łatwiejsza transakcja :) Jakbyście znaleźli jakąś ciekawą ofertę w mojej kategorii cenowej to chętnie obejrzę, dzięki za wstępną pomoc, podpytam się o tego 3 w takim razie, może VIN mi poda.
Awatar użytkownika
rofal
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 2007
Imię:: Robert
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: rofal »

Wiesz co Ci powiem ? Kasa którą chcesz wydać jest nie mała, więc nie ryzykuj jej wywalenia w jakąś rozpadlinę po crash testach ale zainwestuj w wizytę w ASO a przynajmniej na stacji diagnostycznej tam gość zrobi przegląd naprawdę okiem fachowca a zapłacisz z 50 zł może w ogóle nic.
Pytając sprzedającego o szczegóły to na początek proś o vin (sprawdzisz napewno na jakiejś ASO) jeśli nie chce podać to odrazu sobie odpuść. Następnie czy się zgadza na wizytę w ASO i jeśli auto jest powypadkowe lub coś z nim jest konkretnie nie tak to czy on pokrywa koszty wizyty( wiadomo nie możesz się czepiać jakiegoś delikatnego luzu że nic nie powiedział) jak nie to daj sobie luz . A dalej to musisz jechać i oglądać najlepiej z kimś kto kuma trochę czaczę ;-) z autami i ma zimną głowę i jak mówi że jest kiszka to jest kiszka bo będziesz ładował kasę jak w skarbonkę a po to raczej nie chcesz go kupić.
I nie słuchaj ocen ze zdjęć bo to nic nie warte ten najładniejszy może być taką struclą że nie masz pojęcia
Pozdrawiam i udanych łowów ;)
,,Jeśli ktoś uważa Cię za głupka, to nie odzywaj się by go w tym nie utwierdzić.''
pablo686
Początkujący

Post autor: pablo686 »

rock4 pisze: Ad.3: nic nie rzuciło mi się w oczy poza 10x poduszki :hahaha: i tym że jest mocno wymyty do zdjęcia (do Muti'ego mu jeszcze daleko ;) )
Dobra to w touranach nie było 10 poduszek??bo szukam inf i nie moge znaleźć
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

pit pisze:Dobra to w touranach nie było 10 poduszek??bo szukam inf i nie moge znaleźć
w temaci o miom Touranie masz wszystko wyjaśnione... wrzucam Ci linka...

http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=499
pit
Początkujący
Kontakt:

Gość od numeru 3 się nie odezwał, ogłoszenie już zresztą zniknęło z tego co widzę, w takim razie szukam dalej.
rofal pisze:A dalej to musisz jechać i oglądać najlepiej z kimś kto kuma trochę czaczę ;-) z autami i ma zimną głowę i jak mówi że jest kiszka to jest kiszka bo będziesz ładował kasę jak w skarbonkę a po to raczej nie chcesz go kupić.
Ojciec mi mówi żebym się nie spieszył z zakupem, czyli tak jak piszesz Rofal nie powinienem się gorączkować ale chciałbym zdążyć przed wakacjami... :)
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

pit pisze:Ojciec mi mówi żebym się nie spieszył z zakupem, czyli tak jak piszesz Rofal nie powinienem się gorączkować ale chciałbym zdążyć przed wakacjami... :)
takie długie szukanie tez jest niebezpieczne... ;) jak bedziesz tak długo szukał to potem Ci sie juz to wszystko znudzi, że bedziesz miał wszystko jedno i z uśpioną czujnością możesz popełnic jakis błąd... także do wszystkiego trzeba podchodzić z rozsądkiem, a szczególnie do kupna samochodu... czasami lepiej zrezygnować z kilku "bajerów"...
matti1535
Specjalista

Post autor: matti1535 »

Potwierdzam to co pisze Dodi. Kupiłem autko przed miesiącem, a poszukiwania trwały 2 miesiące. Na początku się napalałem, a po długim czasie jakieś szroty oglądałem. Trzeba czasem zrobić pauzę i wrócić po czasie do sprawy. Zakupy to niby łatwa rzecz, bierzesz te 20-30 tys i jedziesz po autko... ;)
ODPOWIEDZ