Przejrzałem różne wątki dotyczące dziwnych dźwięków czy to w dziale silnik czy skrzynia biegów, ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie co to może być za dźwięk (choć trochę potwierdzenia moich przypuszczeń co do dwumasy dał mi wątek o "Dwumas - objaw jego padania", a konkretnie wypowiedź jednego z kolegów
Mój Touranek to 1.9 Tdi z silnikiem BLS i skrzynią JYK 6 biegów manual rok 2007.Wilk07 pisze:U mnie nic nie było słychać nie stukało pukało objawy pojawiały się po przekroczeniu 120km auto po przekroczeniu tej prędkości przy dodawaniu gazu zaczynało wpadać w wibracje trzęsło kierownicą. Po wymianie wszystko ustało jest idealnie.
I tak jak u kolegi w/w nie mam na postoju żadnych oznak dźwiękowych (gaszenie - odpalanie, zimny czy ciepły), tylko podczas jazdy, wczoraj to było powyżej 120km/h a dzisiaj zaczynało się od 105 km/h i obrotów powyżej 2500 obr/min ( z tym, że dźwięk i lekkie stuki wyczuwalne pod lewą stopą pojawiają się tylko po przekroczeniu 100 km/h, przy przyspieszaniu i ciągnięciu obrotów powyżej 3000 obr/min zero objawów), wciskanie w tym momencie sprzęgła czy wyrzucanie na luz nie wycisza tego odgłosu, ale gdy prędkość spadnie poniżej 100 następuje cisza.
Tutaj wrzucam filmik z dźwiękiem które towarzyszy od wczoraj mojemu Tourankowi (nie patrzcie na jakoś obrazu, chodziło mi o uchwycenie dźwięku
Czy to rzeczywiście dwumasa, czy jakieś inne ustrojstwo? Co o tym sądzicie?