Dziwne stuki/dzwonienie z lewej strony powyżej 100km/h

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
Awatar użytkownika
sWALERYc
Początkujący
Auto:: VW Touran 1.9 TDI BLS 07r
Imię:: Łukasz
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Dziwne stuki/dzwonienie z lewej strony powyżej 100km/h

Post autor: sWALERYc »

Witam.
Przejrzałem różne wątki dotyczące dziwnych dźwięków czy to w dziale silnik czy skrzynia biegów, ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie co to może być za dźwięk (choć trochę potwierdzenia moich przypuszczeń co do dwumasy dał mi wątek o "Dwumas - objaw jego padania", a konkretnie wypowiedź jednego z kolegów
Wilk07 pisze:U mnie nic nie było słychać nie stukało pukało objawy pojawiały się po przekroczeniu 120km auto po przekroczeniu tej prędkości przy dodawaniu gazu zaczynało wpadać w wibracje trzęsło kierownicą. Po wymianie wszystko ustało jest idealnie.
Mój Touranek to 1.9 Tdi z silnikiem BLS i skrzynią JYK 6 biegów manual rok 2007.
I tak jak u kolegi w/w nie mam na postoju żadnych oznak dźwiękowych (gaszenie - odpalanie, zimny czy ciepły), tylko podczas jazdy, wczoraj to było powyżej 120km/h a dzisiaj zaczynało się od 105 km/h i obrotów powyżej 2500 obr/min ( z tym, że dźwięk i lekkie stuki wyczuwalne pod lewą stopą pojawiają się tylko po przekroczeniu 100 km/h, przy przyspieszaniu i ciągnięciu obrotów powyżej 3000 obr/min zero objawów), wciskanie w tym momencie sprzęgła czy wyrzucanie na luz nie wycisza tego odgłosu, ale gdy prędkość spadnie poniżej 100 następuje cisza.
Tutaj wrzucam filmik z dźwiękiem które towarzyszy od wczoraj mojemu Tourankowi (nie patrzcie na jakoś obrazu, chodziło mi o uchwycenie dźwięku :haha: ) Obrazek
Czy to rzeczywiście dwumasa, czy jakieś inne ustrojstwo? Co o tym sądzicie?
karl
Użytkownik
Auto:: BMN,2.0 tdi,2006
Imię:: Karol
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 44 razy

Re: Dziwne stuki/dzwonienie z lewej strony powyżej 100km/h

Post autor: karl »

A może coś dzieje się z łapą podporą półosi lub z przegubami wewnętrznymi to tylko moje sugestie bo mechanikiem nie jestem.
Podobne dzwieki miałem w peugocie boxer tyle ze łożysko na podporze półosi powiedziało papa i tez objaw wystepował przy stałej prędkości.
Awatar użytkownika
sWALERYc
Początkujący

Dzięki za jakąkolwiek wskazówkę
Patrzyłem pod spód i widzę, że jest mały wyciek z pod pokrywy/ dekla skrzyni biegów , może uciekło za dużo oliwy, sprawdzę najpierw przez dolewkę do skrzyni czy objaw ustanie. Stąd moje kolejne pytanie jakim olejem OE powinna być zalana skrzynia JYK :?: Znalazłem tylko, że przy problemie haczących biegów polecaliście zalanie oliwą G052512A2. Czy ta będzie dobra :?:
Dzięki za wszystkie sugestie :ok: :bry:
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

Fabryczny olej do tej skrzyni JYK to G052171A2 1 L w ASO ok 100 zł wchodzi 2.1 L ja kupiłem i będę zmieniał profilaktycznie jak tylko czas znajdę :D
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
Awatar użytkownika
sWALERYc
Początkujący

Sprawa wyjaśniona :idea: Popierdułka :oops:
Dziś miałem Turka na podnośniku a nie na glebie i zimnej kostce przed garażem i co okazało się, że wyciek ze skrzyni jest ale nie z pokrywy a z korka zalewowego (nie był dokręcony :shock: ) dolałem 120 ml oliwy (którą zresztą wymienię całą tak profilaktycznie), ale przyczyną przerażającego dźwięku był urwany zaczep osłony silnika ten na śrubę z lewej strony akurat w okolicach pedała od sprzęgła :hahaha: to mnie kawał plastiku nastraszył :evil: :omatko:
Na razie zrobiona mała sztukateria (trzeba się rozejrzeć za jakąś ory osłoną)
Kamień z serca bo już miałem najczarniejsze myśli :hahaha:
Dzięki wszystkim Którzy chcieli w jakikolwiek sposób naprowadzić na usterkę.
dexter23pl
Expert
Auto:: Golf 5
Imię:: Dexter
Podziękował: 43 razy
Otrzymał podziękowań: 148 razy

Post autor: dexter23pl »

no i super.... dobrze że okazało się ze to pierdoła ;)
ODPOWIEDZ