Naprawa wysprzęglika za pomocą zestawu naprawczego

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
matwozniak
Kandydat
Auto:: Touran,1.9TDI,2007 BXE
Imię:: Mateusz
Podziękował: 2 razy

Naprawa wysprzęglika za pomocą zestawu naprawczego

Post autor: matwozniak »

Cześć wszystkim. Kolejny poruszony przeze mnie temat "Wysprzęglik". Objawy standardowe, po "ostrzejszej" jeździe,pedał sprzęgła zaczyna "wpadać" w podłogę, staje się miękki a następnie wraca tylko do połowy. I teraz pytanie czy ktoś korzystał z zestawu naprawczego typu :
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... zegla.html , ponieważ nigdzie nie znalazłem podobnego tematu.Jeśli któryś z forumowiczów to robił może podzieli się spostrzeżeniami, pozwoli to oszczędzić około 160 zł - różnica w cenie nowego elementu i zestawu naprawczego ? Pozdrawiam
Silnik BXE,skrzynia 6 biegów
Awatar użytkownika
Marq
Użytkownik
Auto:: 1T2/1,6lMPI/Pb+LPG/2009r
Imię:: Marek
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Re: Naprawa wysprzęglika za pomocą zestawu naprawczego

Post autor: Marq »

Miałem podobne objawy jednak wymieniłem wysprzęglik na nowy firmy SACHS.Przy szczegółowych oględzinach zdemontowanego stwierdziłem, że wysprzęglik jest OK, nie stwierdziłem żadnych wycieków a przyczyną jego nieprawidłowego działania i zacinania się jest gromadzący się w środku nalot, pył który ogranicza pracę tłoczka w pełnym zakresie. Zanieczyszczenia te dostają się tam poprzez uszkodzoną osłonę harmonijkę. Jeżeli nie stwierdzasz u siebie ubytku płynu w zbiorniczku to znaczy że układ hydrauliczny wysprzęglika jest szczelny i sprawny. Jeśli chce Ci się bawić to z zestawu o którym wspominasz, do wykorzystania jest harmonijka, oryginalnych uszczelnień bym nie ruszał (zawsze można wymontować powtórnie) po uprzednim dokładnym umyciu wysprzęglika od wewnątrz. A tak przy okazji nie wiem czy wiesz ale przy tak zachowującym się pedale sprzęgła gdy nieprawidłowo działa wysprzęglik, nie działa również tempomat:)
Marq / Jeżdżę tylko benzynami i mam spokój /
matwozniak
Kandydat
Auto:: Touran,1.9TDI,2007 BXE
Imię:: Mateusz

Re: Naprawa wysprzęglika za pomocą zestawu naprawczego

Post autor: matwozniak »

Witam.Jestem już po naprawie wysprzęglika. Zastosowałem zestaw naprawczy dostępny w każdym sklepie motoryzacyjnym. Jedyny problem jaki występuje przy tej operacji to rozpołowienie wysprzęglika. Najlepiej zrobić to za pomocą czterech śrubokrętów i przy pomocy drugiej osoby.Jak już ktoś wyjmie wysprzęglik na wierzch będzie wiedział o co chodzi. Następnie wyciągamy sworzeń-tłoczek, czyścimy wszystko sprężonym powietrzem i składamy w odwrotnej kolejności.
I teraz uwaga do wszystkich, podczas demontażu wężyka należy uważać aby nie zgubić O-ringa uszczelniającego. Ja niestety go zgubiłem i teraz już 3 dni czekam na dostanie go z serwisu ,ponieważ w sklepie ich nie ma. Jak założę to dam znać czy cieknie.

-- Wt gru 16, 2014 12:21 --

Po założeniu oryginalnych uszczelnień wszystko jest w porządku.
ODPOWIEDZ