Jaki olej do TDI

trial70
Użytkownik
Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
Imię:: Jarek
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Re: Jaki olej do TDI

Post autor: trial70 »

Ja do siebie na warsztat kupuję Castrol Edga 5W30 i 5W40 w beczkach 60L z Intercarsu i mam pewność co do jakości, w tak wielkiej sieci hurtowni nie ma mowy o lipie jakiejś... każdy ma swoje preferencje i upodobania co do marki i to nie tylko oleju... Castrol jest Fullsyntetyk... od wielu lat go leję do aut klientów i wszystkich swoich i żadnych uwag... to tak w skrócie :oki:
a teraz ciekawostka z życia warsztatowego...
Mam kolegę mechanika w Poznaniu i jest taki motyw że co dwa, trzy tygodnie podjeżdża do niego gościu busem i skupuje bańki po oleju 4 i 5 po markowych olejach i płaci po 5 zeta od sztuki byle była w idealnym stanie :omatko: :shock: i pewnie zupę potem na nich gotuje... :hahaha:
parę dni temu podali radiu że prezerwatywy pewnej znanej firmy podrabiają :? wódkę to już od dawna :/ a co to za ceny sprzedaży w porównaniu do bańki oleju za 120-200 ziko a i poznać zawartość oleju raczej ciężko rozpoznać że to nie Lotos semisyntetic albo jeszcze coś tańszego... :>
ale to tylko moje takie tam przemyślenia...
Pozdrowienia :20: :tdi: :bry:
Jaro-J
radzik128
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 BKD 2005
Imię:: Robert
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: radzik128 »

http://allegro.pl/liqui-moly-top-tec-46 ... 41635.html

ma ktoś taką oferte ? bo szykuje sie do kupna a lepiej dać swojemu zarobić
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

Miałem ostatnio zalany LM Top Tec 4600 po wymianie wlałem Motul-a 8100 X-clean FE i jak na razie to jestem bardziej zadowolony z Motul-a nie dość ze cena jest niższa no to jakoś wydaje mi się że praca silnika jest nieco inna oczywiście na plus dla Motula :ok:
1 6 D
Przeglądacz
Auto:: Scirocco VAN
Imię:: Łukasz
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: 1 6 D »

Ja zalewam Motula do swoich klekotów.

Do 2.0 TDI CR w Scirocco leję Motula Specifica 504/507.
Do 1.6 TD LLK w Golfie 2 leję Motula 6100 Synergie+ 10W40.
radzik128
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 BKD 2005
Imię:: Robert

Post autor: radzik128 »

ja zostane przy LIQUI MOLY
Awatar użytkownika
bartez55
Auto:: Touran 2.0 TDI [CFHC]
Imię:: Bartek
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Post autor: bartez55 »

Panowie a co powiecie o tym oleju? http://eurolpolska.pl/produkty/eurol-syntence-5w-30/ mam obecnie coś takiego zalane i na razie wszystko w porządku.
Guder
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: Guder »

A co powiecie na taką sytuację - warsztat który nawalił z pewną naprawą w moim Touranie zaoferował w ramach zadośćuczynienia wymianę oleju z materiałami na swój koszt. Tyle że ich olej to castrol a nie motul którego mam zalanego teraz. Więc jak byście zrobili: jeśli za darmo by wam dali castrola to bierzecie?
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

nie, poprosiłbym o Taki jakim auto zalewam.

By the Way mam w super promocji 6L bańki oleju Liqui Moly top tec 4200 za 200zł
Zaznaczam 6 Litrów.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
1 6 D
Przeglądacz
Auto:: Scirocco VAN
Imię:: Łukasz
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: 1 6 D »

Castrol to tylko logo, ostatnio oglądałem w sklepie bańkę 5l i z tyły było że to produkt BP a Castrol daje tylko logo. Ciężko powiedzieć co jest w środku.

Co do Motula X-clean'a FE, jest to dość świeży produkt który posiada dodatki zmniejszające opory tarcia oraz zwiększenia ochrony silnika.

Już pisałem że u siebie stosuje Motula już od ponad 8 lat. Niedawno zacząłem nawet pracę w sklepie Pro Choice. X-clean FE jest aktualnie w promocji po 125zł za bankę 5l.
Weso
Kandydat
Auto:: Passat 2006 BMP
Imię:: Krzysiek

Post autor: Weso »

Co do Motul FE, fakt świeży produkt, ale mega chwalony od początku praktycznie, wielu moich klientów przeszło na niego z droższych produktów i same pozytywy. Mam go przetestowanego też w innych markach jak Citroen czy Fiat i klienci zadowleni wrócili po kolejne bańki, także śmiało polecam.
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

W Touranie już druga bańka Motula FE leży i czeka na zmianę, tym razem w Peugeocie :D jak dla mnie olejek jest :super: plus jego cena :ok:
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

Zapożyczone z forum SKODACLUB.PL

Co Wy na to?

Kilka faktów na temat oleju. pracuje w laboratorium które zajmuje się analizą takich cieczy.
1. Mobil, Castrol, Shell, Elf, Gulf, czy jakikolwiek w tym przedziale cenowym to ten sam olej. Parametry termiczne takie same bądź bardzo zbliżone. Pozostałe współczynniki w normach podanych przez producenta.
2. Półkę wyżej niż oleje podane wcześniej jest MOTUL i LIQUI MOLY.
3. 10w40, 15w40 - TO NAJCZĘŚCIEJ OLEJE MINERALNE. U niektórych producentów zdarza się że 10W40 to olej o parametrach oleju niewiele odbiegającego od oleju w pełni syntetycznego i taki można nazwać półsyntetycznym..
Abstrahując od parametrów oleju i ich producentów. wykonywałem kilka badań polegających na zbadaniu parametrów oleju świeżego, oraz takie po przebiegu jaki określa się jako standard wymiany czyli 30000 km samochodu z przebiegiem miedzy 90000-120000 km . Badania dotyczyły szerokiej gamy olejów wymienianych na gwarancji w samochodach. Wykonano również badanie tego samego oleju po przebiegu 10000 km od wymiany wnioski zaskakujące.
Olej po przebiegu 30000 km to płyn w silniku nie przypominający parametrami oleju silnikowego.
Olej po przebiegu 10000 km to olej którego parametry pracy w wysokiej temp. są o blisko 50% gorsze niż oleju świeżego.
Ponieważ produkty spalania paliw muszą być zneutralizowane przez olej silnikowy, optymalny czas jego pracy nie jest bezpośrednio proporcjonalny do przebiegu pojazdu od poprzedniej wymiany, lecz raczej od ilości zużytego w tym czasie paliwa. Jeżeli samochód jest eksploatowany intensywnie i zużywa paliwa więcej niż jest to średnio przyjęte dla danego modelu samochodu, zaleca się bez względu na markę używanego oleju skrócenie przebiegu do kolejnej jego wymiany nawet o połowę. Zalecania takie nie są zapisane w instrukcjach eksploatacji samochodów.

Dodatkowo stwierdzono w oleju z silników z przebiegami do 50000 km składniki które występują w silnikach świeżo docieranych.

Wniosek bardzo prosty:
Olej wymienić co rok lub 10000 km jeżeli silnik jeździ dogrzany, jeżeli nie osiąga temp pracy przy przejazdach krótkich olej należy wymienić częściej.
Przebieg 30000 km to lekka przesada. Proszę się nie dziwić jeżeli łańcuchy rozrzadu popychacze hydrauliczne wymagaja wymiany po 120000-150000 km.

Przykład poprawnej wymiany oleju zawartej w inst. obsługi.
Volvol V70 rok prod. 1997-2000 wymiana oleju w silniku Diesel co pół roku lub 8000 km. Silnik 2,5 TDI R5. Pół miliona km bez wymiany turbosprężarki to żaden wynik przy normalnym traktowaniu... olej zalecany od 5W40 do 15W40 zależnie od warunków pracy i temp. zewnętrznej.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

coś w tym jest.... nie warto oszczędzać.
traktuję autko zgodnie z komputerem co 15 tkm .... i leję motula od kilku lat. Dziś właśnie wlałem nowy i mam nadzieję że do kolejnej wymiany nie będzie problemów....
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Ja leję co 12000 LM Top Tec
Touran by niko02Obrazek