Zaplanowałem z żoną powiększenie rodziny więc przyszedł czas na zaplanowanie odpowiedniego samochodu. Wybór padł na Tourana. Swojego egzemplarza szukałem jakiś czas i znalazłem pod koniec sierpnia. W październiku urodził się synek. Cały ten czas od zakupu do teraz tyle się działo, że nie miałem czasu sklecić kilku słów i założyć tematu. Oczywiście szukając auta posiłkowałem się informacjami znalezionymi tu na forum za co Wam bardzo dziękuję
Wnętrze nie wygląda na zużyte bardziej niż wskazuje na to licznik, potwierdza to historia w ASO.
Generalnie jestem zadowolony z zakupu.
Rok 2007
Wersja Trendline
Wyposażenie:
Silnik BLS
Skrzynia JYK
RNS300 – wymienię na coś lepszego – niefabrycznego + jakiś piec, wygłuszenie, nowe głośniki i subwoofer
8 głośników z czego jeden tylny zaczął pierdzieć – chwilowo go odłączyłem
Climatronic 2 strefowy
Grzane przednie stołki
Pakiet zimowy (podgrzewane dysze spryskiwaczy i spryskiwacze reflektorów)
Dogrzewacz – sprawny ale i tak przerobię na postojowe
4x el .szyby
Elektr i grzane lusterka – ale to chyba standard
Pełny FIS – zapewne zmienię na coś lepszego
Kierownica ogórek – zmienię bankowo
Jak o czymś zapomniałem to dopiszę później
Już przy oględzinach słyszalny był umierający dwumas. Lekko spocone węże od turbiny ale bez dramatu.
Naprawy i modyfikacje:
Pierwsze co to dwumasa i sprzęgło, oleje filtry oraz płyny eksploatacyjne… no i rozrząd.
Poprosiłem mojego dobrego kolegę zarazem mechanika co by zwalił miskę i pooglądał panewki i co się okazuje wszystko nowiutkie hmmm czyżby korbowód wyszedł mojemu touranowi bokiem?
Pierwsza modyfikacja to bearlock – niby słabo ale jednak odstrasza
Kolejne to kilka zabezpieczeń elektronicznych – takie zboczenie zawodowe
Modyfikacja mapy teraz mam 145KM i 348Nm – koleżka mówi, że trzeba troszkę poprawić bo za dużo turbina dmucha
Wstawiłem HIDy od MTech (lepszy chińczyk) – wiem, że to obciach ale naprawdę lepiej świecą i sprawdzałem ze znajomymi – nie oślepiam
Oświetlenie wnętrza wymieniłem na ledowe, podobnie jak przednie pozycje i oświetlenie rejestracji z tyłu. Niestety gówniane canbus led z allegro zmieniły się w stroboskopy więc przekodowałem przednie pozycje na 80% a na ośw. tablicy zainstalowałem gotowe moduły zastępujące lampki.
Sezonowo wjechały gumy Petex pod nogi. Jestem z nich zadowolony, miałem takie w Passacie przez 6 lat i dawały radę
Włożyłem do bagażnika matę gumową, a na nią taki pokrowiec na fotel (imitacja grzanego stołka zasilany z zapalniczki) co by moim psiakom było w doopki ciepło
Wstawiam tylko fotki jakie złapałem jeszcze latem bo teraz mam okropne stalowe 15 (pozostałość po passacie) i paskudne kołpaki

DRL

a tak wyglądają po zapaleniu świateł mijania (ściemniają się jak w autach z fabrycznymi ledowymi DRL)

Zapomniałem pochwalić się dodatkowym zabezpieczeniem

edit 14.09.2015
W międzyczasie apgejdowałem trochę swojego turka:
Okleiłem szyby folią
Założyłem Footwell'e z Ambient + zmieniłem borda na 3C8...D z kostkami w cenie kabelka z pinem w ASO
No i najważniejsze założyłem ogrzewanie postojowe
Tu dziękuję koledze Tomasz_W-wa za ogarnięcie gratów do przeróbki oraz konsultację co i jak zrobić
piec

Pin 2 do telestarta

Dłuższy wydech pieca

Gejtłeje

A tak wyglądają moje footwelle z warningami i dodatkowym podświetleniem

pozdrawiam
Sebastian