Tarcie na łuku i na górkach

ficek_xyz
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

Tarcie na łuku i na górkach

Post autor: ficek_xyz »

Witam, na początek mam nadzieje, że nie ponawiam tematu(nic podobnego nie udało mi się znaleźć.

Mój problem(chyba?) jest następujący. Od pewnego czasu przy przy bardziej dynamicznym wyjściu z łuku lub zjeździe z ronda (na drugim biegu) przy przyśpieszaniu słychać dziwne przerywane tarcie. Podobne tarcie słyszę również jadąc drogą z hopami, mam na myśli, że jadąc wjeżdżam na lekkie krótkie wzniesienie drogi i grzechot pojawia się w momencie opadania z niego, znika na chwile jak samochód przyciska do ziemi i pojawia się znów dopóki amorki dobrze nie ustalą pozycji samochodu. Rozmawiałem z mechanikiem i na początku myślał z mojego opisu, że może to być przegub ale sprawdziliśmy i nic na to nie wskazuje. Ja myślałem o poduszkach ale to też sprawdzone i jest ok. Natomiast powiedział, że to może być coś ze skrzynią biegów(satelita czy coś takiego nie wiem). Dodam, że komputer nie pokazuje błędów.
Jeśli ktoś z was miał, lub zna możliwe rozwiązanie tego problemu proszę o informacje. Powiem szczerze, że trochę się czasami boje przy wyprzedzaniu, że może mi coś się urwać i stracę napęd.

Touran '06, przed liftem
silnik 2.0 TDI 140 KM
Awatar użytkownika
tomcio1600
Zaawansowany
Auto:: Touran 1.9 AVQ
Imię:: Tomasz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 28 razy

Re: Tarcie na łuku i na górkach

Post autor: tomcio1600 »

Felgi masz oryginalne czy jakieś "inne" ?? Podaj ich dokładne parametry (rozmiar, szerokość, ET, oraz rozmiar opony)
Jest:
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM

Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
**** Ford Fiesta mk3 1.1i
ficek_xyz
Kandydat

Felgi 16 opony 205/55/r16 91T, ale wiesz to nie dotyczy raczej opon ani felg, bo dźwięk niestety wydaje się mechaniczny

-- 30 sty 2015, o 19:37 --

tak oryginalne
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Kolego powiedz, czy przy zjeździe z ronda masz grzechotanie, gdy przyspieszasz, czy gdy zjeżdżasz bez gazu?
To samo tyczy się gdy jedziesz po prostej takiej, jak pofalowane morze - bez gazu lecisz z zapiętym biegiem, czy lekko przyspieszasz? kiedy grzechocze?
Ostatnie pytanie... Jedziesz 90, przyspiesz do 120-130km/h z pedałem w podłodze, czy kierownica drży?
Jeśli odpowiedzi na powyższe pytania będą na tak przy obciążeniu, to moim zdaniem przegub wewnętrzny na 99%.
Miałem tak wymieniłem całe półosie, jest spokój.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

U mnie też takie coś było jak pracował na zawieszeniu to jakby coś grzechotalo. Po wymianie polosi lewej cisza.

NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
ficek_xyz
Kandydat

grzechocze jak zjeżdżam z ronda dodając gazu, oraz przy jeździe z gazem na morzopodnej drodze, przy przyśpieszaniu z pedałem w podłodze również, ale kierownica nie drży. Z mechanikiem zrobiliśmy również taki manewr, koła skręcone na maksa w prawo i powoli ruszanie i nic nie pukało, więc stwierdził że przegub powinien być w porządku. Ale powiedział abym zostawił samochód to na podnośniku pozdejmuje osłony i popatrzy. Ja uważam, że to może być przegub, bo przez pewien czas jeździłem z cieknącą madżentą i wtedy była obawa o walnięty przegub ale udało się go uratować i może teraz on trzeszczy.

Panowie dzięki za opinie, jak tylko czegoś się dowiem i ustalę przyczynę grzechotu napisze co było powodem. Mam nadzieje że nie jest to skrzynia i te sławetne satelity.....

Natomiast jakby ktoś miał inne przyczyny powyższych objawów piszcie.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Przegub wewnętrzny nie strzela przy skreconych kołach, a właśnie przy Góra dół. Dodatkowo pod obciążeniem może powodować wibracje

NzTT
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Muti pisze:Przegub wewnętrzny nie strzela przy skreconych kołach, a właśnie przy Góra dół. Dodatkowo pod obciążeniem może powodować wibracje
Dokładnie. Dodając do tego Twoje obserwacje wychodzi, że to przegub(y) wewnętrzne.
Moja definicja tego grzechotu ,,Ciche lekkie popukiwanie pod obciążeniem i przy zmianie położenia półosi względem silnika, dochodzące z okolic centrum układu napędowego", czasami jest poparte drżeniem kierownicy podczas przyspieszania przy większych prędkościach.
Od pierwszych objawów takich, jak opisujesz do drgań kierownicy minęło około 10-15tyśkm.
Mogłem jeździć dalej ale zaczęło mnie irytować drżenie, a po zmianie kół na wyważone już miałem pewność, że to przeguby.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
ficek_xyz
Kandydat

no ja to mam już jakiś czas więc pewnie niebawem powinno pojawić się drżenie. w najbliższych dniach zostawię samochód do obejrzenia. A ten dźwięk grzechot jest dziwny bo przy większej prędkości sprawia wrażenie jakby zaraz samochód miał stracić napęd. Z powyższych porad wszystko wskazuje na przegub wewnętrzny i mam nadzieje że tak to się skończy.

A zadam jeszcze jedno pytanie o wymianę rozrządu. W książce serwisowej, dokładnie dodatku aktualizującym ją, mam napisane że powinno się zmieniać go co 150 000 km, obecnie mam ok 120 na pasku oryginalnym zmienianym w ASO, co o tym sądzicie, można czekać czy zmienić wcześniej?
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

120 to pierwsza wymiana. Druga proponuje zrobić wcześniej. Po ok 90tys.czyli jak juz masz na drugim pasku 120,to sugeruje wymienić komplet.

NzTT
ficek_xyz
Kandydat

Witam ponownie,

samochód był w serwisie, półosie obejrzane, przeguby również i wszystko działa jak należy i mechanik coraz pewniej wskazuje mechanizm różnicowy. Może jakieś jeszcze pomysły, jest jakiś sposób aby potwierdzić lub wykluczyć opcje uszkodzonych satelit?

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ