Problem z odpaleniem na ciepłym silniku

Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Problem z odpaleniem na ciepłym silniku

Post autor: rock4 »

Temat głęboki i szeroki w dodatku omawiany na każdym forum grupy VAG. Jest wiele rozwiązań zidentyfikowanego przez wielu problemu, o których będziemy tu niejednokrotnie rozmawiać.
Ostatnio zastanawia mnie jeden fakt, czy problem dotyczy silników które mają przejechane oryginalnie np. 150tys. km, czy ktoś spotkał się takim przypadkiem? Mój w chwili obecnej ma ponad 200tys. km i borykam się z problemem od chwili zakupu (czyli 180tys. km) jednak nie mam pewności czy licznik ma oryginalny przebieg!
Czekam na wasze opinie w tej sprawie.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
skorpion1vw
Przeglądacz
Auto:: VW TOURAN 1.9 AVQ 03'
Imię:: Wojtek

Post autor: skorpion1vw »

Witam

Rozmawiałem z niejednym diagnostą -elektronikiem w sprawie softu w Touranie i każdy odpowiedział że ten typ tak ma czyli trzeba zrobić korektę softu (zwiększyć dawkę rozruchową -paliwa/powietrza)wgrać nowego softa z tą korektą i będzie śmigać.
Ja u siebie zmieniłem softa i zimny czy ciepły palił od strzała.Tylko teraz mam problem z 4 wtryskiem (już od zakupu)ale dopiero teraz (wyczuwalny)pracuje on jak chce (pada)właśnie jutro jadę go wymienić wyregulować i znów mam nadzieję że będzie palił od strzała...
Ostatnio zmieniony czw kwie 07, 2011 22:07 przez skorpion1vw, łącznie zmieniany 1 raz.
CB Lafayette Zeus+antena Snake

Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
pawel07777
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 2011
Imię:: Paweł
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: pawel07777 »

Wyczytałem że można zmienić dawkę rozruchową w 1.9 AVQ Vag-iem na kanale 01. Jest to maże nie wielka ilość ale w moim przypatku pomogło.Wartość w tym kanale można zmienić od 0-300.Ja zmieniłem na 100 i znaczna poprawa odpalania na ciepłym silniku.
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

mój ma 190tkm i też ciężko pali na ciepło..... ale wystarczy żeby miał przerwę tak 5-10 minut i znów łatwo pali. O sofcie na razie nie mam co myśleć - z trudem (finansowym) kupiłem opony i komplet filtrów, olej płyn hamulcowy no i na razie musi wystarczyć.
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy

Post autor: Rauko »

To poszukaj w okolicy kogoś z komputerem i niech Ci zmieni dawkę, którą podał skorpion1vw. Jak będziesz kiedyś przypadkowo samochodem w Warszawie, to zapraszam, to zmienimy :)
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Za nim zaczniesz inwestować w zmianę dawki sprawdź stan aku (próbnik z obciążeniem) a drugą rzeczą jest dobra masa aku i rozrusznika.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
skorpion1vw
Przeglądacz
Auto:: VW TOURAN 1.9 AVQ 03'
Imię:: Wojtek

Post autor: skorpion1vw »

Witam

Też miałem ten problem ale jak się później okazało 4 wtrysk padał i odpalał jakby na 3 gary.
Teraz po wymianie pali od strzała niczym elektryczny ;)
CB Lafayette Zeus+antena Snake

Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
ptomek2
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: ptomek2 »

Też podłączam się pod temat z tym że chciałbym uzyskąć informację jak zmienić tą dawkę rozruchową za pomocą VCDSa (bo sprawilem sobie taki interface ale jeszcze nie znam sie na tym dobrze) silnik 1.9tdi 105km rok 2004/2005 pomoże ktoś
Fotografia Ślubna i Wideofilmowanie HDSLR
pawel07777
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 2011
Podziękował: 5 razy

Post autor: pawel07777 »

[quote="ptomek2"]Też podłączam się pod temat z tym że chciałbym uzyskąć informację jak zmienić tą dawkę rozruchową za pomocą VCDSa (bo sprawilem sobie taki interface ale jeszcze nie znam sie na tym dobrze) silnik 1.9tdi 105km rok 2004/2005 pomoże ktoś[/

Sprawdź sobie tutaj:http://volkswagen.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=120944&postdays=0&postorder=asc&start=15
ptomek2
Przeglądacz

Zmieniłem w sterowniku silnika na kanale 1 wartość z 0 na 50. Poprawiło sie auto odpala na podniesienie tłoka. Ale czy to bezpieczne? przecież niby za dawkę rozruchową odpowiada kanał 5 a nie 1, 1 odpowiada za ogolna dawkę paliwa i teraz pytanie czy nie wpłynie to niekorzystnie np dymienie itp?

Jak myślicie zostawić to (skoro jest niby dobrze) czy powrócić do ustawien fabrycznych i zająć się kanałem 5? Jeżeli tak to jaką tam wartość ustawić?
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

ja u siebie zmieniłem na wartość 100 też na 1 kanale. Pali od strzała zarówno na ciepłym jak i na zimnym, nie dymi wcale ale mam wrażenie że słabiej się zbiera, może zmienie mu na 50. Dawka na wolnych obrotach u mnie po zmianie waha się ok 6.5 do 6.8 mg...
ptomek2
Przeglądacz

Wogole o co chodzi z tą zmiana w tym kanale bo to sa tylko przypuszczenia wypowie się ktoś ogarnięty w temacie? Faktycznie słabszy będzie ????
Awatar użytkownika
Gregor
Zaawansowany
Auto:: 1T1 AVQ 1.9 tdi
Imię:: Grzegorz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Gregor »

No własnie czy któś mógłby opisać procedurę w vag comie krok po kroku
UÂżytkownik usuniĂŞty

Post autor: UÂżytkownik usuniĂŞty »

zależy jaki masz silnik czy AVQ czy nowsze 105-tki

logujesz sie w sterownik silnika, wchodzisz w adaptacje, dalej kanał 01 i tam zwiekszasz wartość z zera np. na 50 i sprawdzasz czy jest poprawa

w tym temacie masz to opisane http://www.auto-conrad.pl/Forum/phpBB-3 ... f=9&t=2989
Awatar użytkownika
Gregor
Zaawansowany
Auto:: 1T1 AVQ 1.9 tdi
Imię:: Grzegorz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Gregor »

zimny pali od strzała a ciepły musze kręcić z 3-4 sekundy po zmianie dawki nic sie nie dzieje.
pytanie jest takie czy można odcinać na czas rozruchu temperature ciepłego silnika (wyłącznikiem lub przekaźnikiem ) a po rozruchu ją załączać. może trochę karkołomne rozwiązanie ale myśle ze powinno poskutkować
ODPOWIEDZ