Problem z odpaleniem na ciepłym silniku
- rock4
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
- Imię:: Marek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 20 razy
- Kontakt:
Problem z odpaleniem na ciepłym silniku
Temat głęboki i szeroki w dodatku omawiany na każdym forum grupy VAG. Jest wiele rozwiązań zidentyfikowanego przez wielu problemu, o których będziemy tu niejednokrotnie rozmawiać.
Ostatnio zastanawia mnie jeden fakt, czy problem dotyczy silników które mają przejechane oryginalnie np. 150tys. km, czy ktoś spotkał się takim przypadkiem? Mój w chwili obecnej ma ponad 200tys. km i borykam się z problemem od chwili zakupu (czyli 180tys. km) jednak nie mam pewności czy licznik ma oryginalny przebieg!
Czekam na wasze opinie w tej sprawie.
Ostatnio zastanawia mnie jeden fakt, czy problem dotyczy silników które mają przejechane oryginalnie np. 150tys. km, czy ktoś spotkał się takim przypadkiem? Mój w chwili obecnej ma ponad 200tys. km i borykam się z problemem od chwili zakupu (czyli 180tys. km) jednak nie mam pewności czy licznik ma oryginalny przebieg!
Czekam na wasze opinie w tej sprawie.
- skorpion1vw
- Przeglądacz
- Auto:: VW TOURAN 1.9 AVQ 03'
- Imię:: Wojtek
Witam
Rozmawiałem z niejednym diagnostą -elektronikiem w sprawie softu w Touranie i każdy odpowiedział że ten typ tak ma czyli trzeba zrobić korektę softu (zwiększyć dawkę rozruchową -paliwa/powietrza)wgrać nowego softa z tą korektą i będzie śmigać.
Ja u siebie zmieniłem softa i zimny czy ciepły palił od strzała.Tylko teraz mam problem z 4 wtryskiem (już od zakupu)ale dopiero teraz (wyczuwalny)pracuje on jak chce (pada)właśnie jutro jadę go wymienić wyregulować i znów mam nadzieję że będzie palił od strzała...
Rozmawiałem z niejednym diagnostą -elektronikiem w sprawie softu w Touranie i każdy odpowiedział że ten typ tak ma czyli trzeba zrobić korektę softu (zwiększyć dawkę rozruchową -paliwa/powietrza)wgrać nowego softa z tą korektą i będzie śmigać.
Ja u siebie zmieniłem softa i zimny czy ciepły palił od strzała.Tylko teraz mam problem z 4 wtryskiem (już od zakupu)ale dopiero teraz (wyczuwalny)pracuje on jak chce (pada)właśnie jutro jadę go wymienić wyregulować i znów mam nadzieję że będzie palił od strzała...
Ostatnio zmieniony czw kwie 07, 2011 22:07 przez skorpion1vw, łącznie zmieniany 1 raz.
CB Lafayette Zeus+antena Snake
Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 2011
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- skorpion1vw
- Przeglądacz
- Auto:: VW TOURAN 1.9 AVQ 03'
- Imię:: Wojtek
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 2011
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
[quote="ptomek2"]Też podłączam się pod temat z tym że chciałbym uzyskąć informację jak zmienić tą dawkę rozruchową za pomocą VCDSa (bo sprawilem sobie taki interface ale jeszcze nie znam sie na tym dobrze) silnik 1.9tdi 105km rok 2004/2005 pomoże ktoś[/
Sprawdź sobie tutaj:http://volkswagen.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=120944&postdays=0&postorder=asc&start=15
Sprawdź sobie tutaj:http://volkswagen.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=120944&postdays=0&postorder=asc&start=15
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
Zmieniłem w sterowniku silnika na kanale 1 wartość z 0 na 50. Poprawiło sie auto odpala na podniesienie tłoka. Ale czy to bezpieczne? przecież niby za dawkę rozruchową odpowiada kanał 5 a nie 1, 1 odpowiada za ogolna dawkę paliwa i teraz pytanie czy nie wpłynie to niekorzystnie np dymienie itp?
Jak myślicie zostawić to (skoro jest niby dobrze) czy powrócić do ustawien fabrycznych i zająć się kanałem 5? Jeżeli tak to jaką tam wartość ustawić?
Jak myślicie zostawić to (skoro jest niby dobrze) czy powrócić do ustawien fabrycznych i zająć się kanałem 5? Jeżeli tak to jaką tam wartość ustawić?
Fotografia Ślubna i Wideofilmowanie HDSLR
zależy jaki masz silnik czy AVQ czy nowsze 105-tki
logujesz sie w sterownik silnika, wchodzisz w adaptacje, dalej kanał 01 i tam zwiekszasz wartość z zera np. na 50 i sprawdzasz czy jest poprawa
w tym temacie masz to opisane http://www.auto-conrad.pl/Forum/phpBB-3 ... f=9&t=2989
logujesz sie w sterownik silnika, wchodzisz w adaptacje, dalej kanał 01 i tam zwiekszasz wartość z zera np. na 50 i sprawdzasz czy jest poprawa
w tym temacie masz to opisane http://www.auto-conrad.pl/Forum/phpBB-3 ... f=9&t=2989
- Gregor
- Zaawansowany
- Auto:: 1T1 AVQ 1.9 tdi
- Imię:: Grzegorz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
zimny pali od strzała a ciepły musze kręcić z 3-4 sekundy po zmianie dawki nic sie nie dzieje.
pytanie jest takie czy można odcinać na czas rozruchu temperature ciepłego silnika (wyłącznikiem lub przekaźnikiem ) a po rozruchu ją załączać. może trochę karkołomne rozwiązanie ale myśle ze powinno poskutkować
pytanie jest takie czy można odcinać na czas rozruchu temperature ciepłego silnika (wyłącznikiem lub przekaźnikiem ) a po rozruchu ją załączać. może trochę karkołomne rozwiązanie ale myśle ze powinno poskutkować