Dziwne objawy

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Imię:: Damian
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Dziwne objawy

Post autor: Miki76 »

Witam mam u siebie od jakiegoś czasu dziwny objaw jak mam dłużej otwarte drzwi to w głośnikach co pewien czas w równych odstępach słychać dźwięk jak by gong dzieje się to również jak siedzę w aucie z wyłączonym zapłonem z zamkniętymi drzwiami i włączonym radiem lub jak radio wyłączone na przykład włączę webasto na postoju to po pewnym czasie też to słychać aku jest roczny i auto zapala bez problemu objaw ustaje jak odpalę samochód i go zgaszę wtedy jest ok do następnego razu może ktoś miał taki objaw i wie gdzie szukać przyczyny dodam jeszcze że VCDS nic nie wykrywa żadnego błędu udało mi się uchwycić komunikaty na radiu
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 829 razy

Re: Dziwne objawy

Post autor: jarry »

Komunikat dotyczy wykrycia przez system poboru energii który system uważa za groźny dla utrzymania odpowiedniego stanu naładowania akumulatora, co o tym decyduje? Pewnie duet GW+BN lub GW+BCM, jeśli nie masz problemu ze startem auta to albo masz jakiś parametr źle ustawiony i zbyt rygorystycznie są traktowane małe pobory (lampka, radio) albo dany zestaw sterowników który masz jest przygotowany pod inne auto i troszkę głupieje w 1T1, pobaw się miernikiem i pomierz pobory przy których się załącza komunikat oraz napięcia.
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
Awatar użytkownika
Miki76

normalnie masakra bo wcześniej tego nie miałem doszedł ambit , RCD510 , pełne webasto i wiele innych modów
Awatar użytkownika
Letis
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 AZV 2003
Imię:: Paweł
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy
Kontakt:

Post autor: Letis »

Mam podobnie tylko że ja to wykrylem w ten sposób że wchodząc rano do auta było zimno a webasto bylo ustawione. Przy odpaleniu tez komunikat ze był problem z napięciem. Na jakiś czas sprawę rozwiązuje podladowanie aku (moj tez ma rok i pali jak trzeba). Dodatkowo przy odpalaniy od czasu do czasu wyskakuje info airbag deactivated. Po naładowaniu starcza na jakis miesiąc.
A jakiego masz borda ? U mnie siedzi 3c8 i może tutaj jest problem. Pozdrowka
Obrazek
Awatar użytkownika
Miki76

Letis pisze:Mam podobnie tylko że ja to wykrylem w ten sposób że wchodząc rano do auta było zimno a webasto bylo ustawione. Przy odpaleniu tez komunikat ze był problem z napięciem. Na jakiś czas sprawę rozwiązuje podladowanie aku (moj tez ma rok i pali jak trzeba). Dodatkowo przy odpalaniy od czasu do czasu wyskakuje info airbag deactivated. Po naładowaniu starcza na jakis miesiąc.
A jakiego masz borda ? U mnie siedzi 3c8 i może tutaj jest problem. Pozdrowka
ja mam borda 3C0 może są jakieś ustawienia tego
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Sprawdź wszystkie bezpieczniki
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
hippo
Kandydat
Auto:: VW Passat, 2009
Imię:: Piotr

Post autor: hippo »

moim zdaniem problem z elektryką. Gdzieś jakby było spięcie lub gubił napięcie. Najlepiej byłoby podpiąć się pod komputer i zapodać test diagnostyczny.

Często też dziwne komunikaty wyskakiwąć mogą gdy jest rozładowany akumulator lub słaby po dłuższym staniu np. na zimnie.
Awatar użytkownika
Miki76

vcds żadnych błędów nie pokazuje nic teraz nie robiłem i problem się nie pojawił lecz jak bym włączył webasto i by trochę prądu zeszło z aku to na pewno znów komunikat będzie dodam jeszcze że jak aku podładuje jest ok po prostu robię za małe trasy w zimie po dłuższej trasie jest ok
ODPOWIEDZ