Witam mam u siebie od jakiegoś czasu dziwny objaw jak mam dłużej otwarte drzwi to w głośnikach co pewien czas w równych odstępach słychać dźwięk jak by gong dzieje się to również jak siedzę w aucie z wyłączonym zapłonem z zamkniętymi drzwiami i włączonym radiem lub jak radio wyłączone na przykład włączę webasto na postoju to po pewnym czasie też to słychać aku jest roczny i auto zapala bez problemu objaw ustaje jak odpalę samochód i go zgaszę wtedy jest ok do następnego razu może ktoś miał taki objaw i wie gdzie szukać przyczyny dodam jeszcze że VCDS nic nie wykrywa żadnego błędu udało mi się uchwycić komunikaty na radiu
Komunikat dotyczy wykrycia przez system poboru energii który system uważa za groźny dla utrzymania odpowiedniego stanu naładowania akumulatora, co o tym decyduje? Pewnie duet GW+BN lub GW+BCM, jeśli nie masz problemu ze startem auta to albo masz jakiś parametr źle ustawiony i zbyt rygorystycznie są traktowane małe pobory (lampka, radio) albo dany zestaw sterowników który masz jest przygotowany pod inne auto i troszkę głupieje w 1T1, pobaw się miernikiem i pomierz pobory przy których się załącza komunikat oraz napięcia.
Mam podobnie tylko że ja to wykrylem w ten sposób że wchodząc rano do auta było zimno a webasto bylo ustawione. Przy odpaleniu tez komunikat ze był problem z napięciem. Na jakiś czas sprawę rozwiązuje podladowanie aku (moj tez ma rok i pali jak trzeba). Dodatkowo przy odpalaniy od czasu do czasu wyskakuje info airbag deactivated. Po naładowaniu starcza na jakis miesiąc.
A jakiego masz borda ? U mnie siedzi 3c8 i może tutaj jest problem. Pozdrowka
Letis pisze:Mam podobnie tylko że ja to wykrylem w ten sposób że wchodząc rano do auta było zimno a webasto bylo ustawione. Przy odpaleniu tez komunikat ze był problem z napięciem. Na jakiś czas sprawę rozwiązuje podladowanie aku (moj tez ma rok i pali jak trzeba). Dodatkowo przy odpalaniy od czasu do czasu wyskakuje info airbag deactivated. Po naładowaniu starcza na jakis miesiąc.
A jakiego masz borda ? U mnie siedzi 3c8 i może tutaj jest problem. Pozdrowka
moim zdaniem problem z elektryką. Gdzieś jakby było spięcie lub gubił napięcie. Najlepiej byłoby podpiąć się pod komputer i zapodać test diagnostyczny.
Często też dziwne komunikaty wyskakiwąć mogą gdy jest rozładowany akumulator lub słaby po dłuższym staniu np. na zimnie.
vcds żadnych błędów nie pokazuje nic teraz nie robiłem i problem się nie pojawił lecz jak bym włączył webasto i by trochę prądu zeszło z aku to na pewno znów komunikat będzie dodam jeszcze że jak aku podładuje jest ok po prostu robię za małe trasy w zimie po dłuższej trasie jest ok