Nierówna praca zimnego silnika na wolnych
- loco200
- Początkujący
- Auto:: 2.0TDI AZV 2003
- Imię:: ADAM
Nierówna praca zimnego silnika na wolnych
Panowie...
Spotkałem się z problemem na forum dotyczącym nierównej pracy silnika po osiągnięciu temp.90 c...
U mnie problem podobny jednak nie na ciepłym a na zimnym silniku...
Po odpaleniu silnik chodzi wzorowo przez około 30-60sek. po czym dostaje drgawek i zaczyna nim rzucać(nie budą tylko silnikiem)dodam że rzuca nim regularnie tak jakby palił na 3 gary...Wypadanie zapłonu...Nie wiem...Przyspiesza płynnie nie szarpie.Zatrzymuję się na światłach dalej to samo pracuje bardzo nie równo ale jakby w stałej sekwencji(silnik drży nadwozie nie)W momencie kiedy osiągnie 90 C jak ręką odjął.Ustaje nierówna praca silnika.Silnik pracuje bez zarzutu natomiast lekko rzuca nadwoziem(prawdopodobnie dwumas się kończy)Wciśnięcie sprzęgła raczej nie pomaga.Obroty w normie no może minimalne wychylenia,ale ciężko zaobserwować ruch na zegarach.Czy dwumas może powodować takie objawy na zimnym czy problem tkwi gdzie indziej?Czy ktoś ma pomysł co może być powodem?
P.S.
Żadnych błędów nie wykazuje
Spotkałem się z problemem na forum dotyczącym nierównej pracy silnika po osiągnięciu temp.90 c...
U mnie problem podobny jednak nie na ciepłym a na zimnym silniku...
Po odpaleniu silnik chodzi wzorowo przez około 30-60sek. po czym dostaje drgawek i zaczyna nim rzucać(nie budą tylko silnikiem)dodam że rzuca nim regularnie tak jakby palił na 3 gary...Wypadanie zapłonu...Nie wiem...Przyspiesza płynnie nie szarpie.Zatrzymuję się na światłach dalej to samo pracuje bardzo nie równo ale jakby w stałej sekwencji(silnik drży nadwozie nie)W momencie kiedy osiągnie 90 C jak ręką odjął.Ustaje nierówna praca silnika.Silnik pracuje bez zarzutu natomiast lekko rzuca nadwoziem(prawdopodobnie dwumas się kończy)Wciśnięcie sprzęgła raczej nie pomaga.Obroty w normie no może minimalne wychylenia,ale ciężko zaobserwować ruch na zegarach.Czy dwumas może powodować takie objawy na zimnym czy problem tkwi gdzie indziej?Czy ktoś ma pomysł co może być powodem?
P.S.
-
wicher:
- Początkujący
- Auto:: 1T3, 2.0 TDI 170 DSG 2011
- Imię:: Tomek
Re: Nierówna praca zimnego silnika na wolnych
Tak to może być dwumasa. Błędów nie będzie, wciśnięcie sprzęgła też nic nie będzie dawać.
Istotne natomiast jest to czy usterka pojawił asię nagle gdyż mało prawdopodobne aby takie zużycie dwumasy powstało momentalnie.
Dodatkowo czy nie słychać metalicznych odgłosów szczególnie bezpośrednio po zapaleniu i przy gaszeniu?
Istotne natomiast jest to czy usterka pojawił asię nagle gdyż mało prawdopodobne aby takie zużycie dwumasy powstało momentalnie.
Dodatkowo czy nie słychać metalicznych odgłosów szczególnie bezpośrednio po zapaleniu i przy gaszeniu?
-
AndrewCz
- Auto:: Touran
- Imię:: Andrzej
Witam,
ja nabyłem Tourana z 2005 roku 2,0 tdi 140KM. Przejechałem nim 300km i zrobiłem rozrząd i wymianę oleju z filtrami. Przez te 300 km nic nie trzęsło na postoju silnikiem. Teraz jak się rozgrzeje do 90 stopni to lekko wibruje nieregularnie silnik. Oprócz tego w czasie jazdy pracuje bez zarzutu. Jedna rzecz mnie tylko zastanawia czy to, że na ciepłym silniku odpala mi z takim dziwnym stukiem silniks jakby miał wypaść z poduszek. Natomiast na zimnym pali na dotyk i nie ma tego odgłosu. Czy to można kojarzyć i nie wiecie co jest przyczyną takiej nierównej pracy???
Pozdr A
ja nabyłem Tourana z 2005 roku 2,0 tdi 140KM. Przejechałem nim 300km i zrobiłem rozrząd i wymianę oleju z filtrami. Przez te 300 km nic nie trzęsło na postoju silnikiem. Teraz jak się rozgrzeje do 90 stopni to lekko wibruje nieregularnie silnik. Oprócz tego w czasie jazdy pracuje bez zarzutu. Jedna rzecz mnie tylko zastanawia czy to, że na ciepłym silniku odpala mi z takim dziwnym stukiem silniks jakby miał wypaść z poduszek. Natomiast na zimnym pali na dotyk i nie ma tego odgłosu. Czy to można kojarzyć i nie wiecie co jest przyczyną takiej nierównej pracy???
Pozdr A
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Trudno oczekiwać błędu pt. koło dwumasowe do wymiany...loco200 pisze: P.S.
A jak wyglądają dawkowania i BIP'y pompowtryskiwaczy?
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
U mnie podobnie, gdy go kupilem w zeszlym roku wszystko bylo ok. odrazu wymienilem rozrząd, dwumase i świece, po tym zabiegu im cieplej na dworze lub silnik rozgrzany przy odpalaniu mam takie dziwne boxniecie i odglos jakby odpalal bez tlumika, poza tym wszystko ok. Silnik 2007 1.9 TDI BXE.AndrewCz pisze:Jedna rzecz mnie tylko zastanawia czy to, że na ciepłym silniku odpala mi z takim dziwnym stukiem silniks jakby miał wypaść z poduszek. Natomiast na zimnym pali na dotyk i nie ma tego odgłosu. Czy to można kojarzyć i nie wiecie co jest przyczyną takiej nierównej pracy???
Pozdr A
- loco200
- Początkujący
To że nie pokaże błędu dwumasy to wiem...Chodziło mi o to,że nie pokazuje żadnego błędu(elektronika,czujnik cokolwiek innego co mogłoby sugerować nierówną pracę)Turanek pisze:Trudno oczekiwać błędu pt. koło dwumasowe do wymiany...loco200 pisze: P.S.
A jak wyglądają dawkowania i BIP'y pompowtryskiwaczy?
Wcześniej pojawiał się błąd Egr.Po wstawieniu zamiennika wszystko wróciło do normy(blokował się przy 80-120km/h)Opisane wcześniej objawy występują nadal.Wstawiłem też na próbę mocniejszy akumulator bo koledzy w podobnym wątku dotyczącym falujących obrotów sugerowali takie rozwiązanie.Niestety u mnie bez zmian.
Metalicznych dźwięków nie ma i tak jak napisałem jeżeli to dwumasa to dziwne,ale "uspakaja" się
przy 90c i to jest zagadka i jednocześnie wyznacznik...Wskazówka na 90c objawy znikają.
Na zimnym jest ta nierówna praca i bardziej to mnie niepokoi niż te zarzucanie silnikiem które nie jest takie irytujące.Silnik wybitnie zachowuje się jakby palił na 3 cylindry i po dodaniu gazu na wolnych nie wchodzi płynnie tylko zbiera się"pyrkając"Po wrzuceniu biegu rusza i przyspiesza płynnie.Może na tym się skupmy czyli tym co się dzieje przed osiągnięciem 90c.
Wymieniany był też rozrząd jakiś czas temu i może tu tkwi wskazówka.Może mechanik nie zsynchronizował go idealnie?
Dwumas dopiero co się odzywa więc jeszcze trochę czasu minie zanim zacznie hałasować.Lekkie bujanie na ciepłym i od czasu do czasu stuk przy wrzucaniu biegu(bardzo rzadko)
Kolego Turanek podgląd na wyniki z dnia dzisiejszego...Mam nadzieję,że dobre grupy wybrałem.
Przy okazji czy na Vag Com grupa odpowiedzialna za rozrząd to 004?
Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za dotychczasowe wskazówki.
- Turanek
- Władca postów
Tak to może być przyczyna, chyba na forum już pisaliśmy o poprawnym kasowaniu luzów kół podczas napinania paska.loco200 pisze:Wymieniany był też rozrząd jakiś czas temu i może tu tkwi wskazówka.Może mechanik nie zsynchronizował go idealnie?
Pan magister Muti, pisałeś?
Specjalnych odchyłek nie widać. Zawsze profilaktycznie można przemyć pompki i wymienić oringi - ale to na końcu, jak już się pomysły wyczerpią.
Jakiegoś dymka puszcza podczas tej nierównej pracy?
- loco200
- Początkujący
Poszukam na forum o tych luzach.
Czy można to wstępnie określić Vagiem czy to grupa 004?
Czy puszcza dymka tego nie wiem.Poproszę znajomego żeby zerknął jadąc za mną.
Zaobserwowałem dzisiaj jedną ciekawą rzecz...Ta nierówna praca na zimnym ustaje(nie całkowicie)po włączeniu klimy.Włączyłem dziś stojąc w korku i zauważyłem poprawę.Ponowiłem próbę pod domem jak ostygł i ponownie wystarczyło ustawić nawiew na pierwszą pozycję i silnik zaczął pracować o wiele lepiej...Nie jak ręką odjął,ale lepiej...
Coś z prądem?Aku praktycznie nowy.Wcześniej podmieniony od znajomego...Ładowanie 14,4 V
Coś Wam to mówi?
Czy można to wstępnie określić Vagiem czy to grupa 004?
Czy puszcza dymka tego nie wiem.Poproszę znajomego żeby zerknął jadąc za mną.
Zaobserwowałem dzisiaj jedną ciekawą rzecz...Ta nierówna praca na zimnym ustaje(nie całkowicie)po włączeniu klimy.Włączyłem dziś stojąc w korku i zauważyłem poprawę.Ponowiłem próbę pod domem jak ostygł i ponownie wystarczyło ustawić nawiew na pierwszą pozycję i silnik zaczął pracować o wiele lepiej...Nie jak ręką odjął,ale lepiej...
Coś z prądem?Aku praktycznie nowy.Wcześniej podmieniony od znajomego...Ładowanie 14,4 V
Coś Wam to mówi?
- Turanek
- Władca postów
Blok 13 to dawki, którymi ECU koryguje oddawaną moc poszczególnych cylindrów, tak by zapewnić równomierną pracę silnika.
Blok 23 to czasy BIP początku otwierania wtrysku zmierzone przez komputer na podstawie przebiegu prądu cewki pompowtrysku. Na ten parametr może mieć wpływ wiele czynników: stan fizyczny części, powietrze w systemie, jakość paliwa, etc.
Jeśli ma nastąpić włączenie kompresora klimatyzacji (rozumiem, że było u ciebie ciepło powyżej + 5-6°C) to sterownik podbija obroty (patrz zmienia dawkę), by wyrównać obciążenie pochodzące od tegoż kompresora. Ta chwila spadku obrotów jest prawie niezauważalna.
Jeśli ma to związek z temperaturą (kiedy zimny) to może być związane z cieplnym rozszerzaniem się elementów. Masz wtryski, uszczelniacze, głowicę (gniazda wtrysków) i paliwo.
Kiedy był wymieniany filtr paliwa?
Blok 23 to czasy BIP początku otwierania wtrysku zmierzone przez komputer na podstawie przebiegu prądu cewki pompowtrysku. Na ten parametr może mieć wpływ wiele czynników: stan fizyczny części, powietrze w systemie, jakość paliwa, etc.
Jeśli ma nastąpić włączenie kompresora klimatyzacji (rozumiem, że było u ciebie ciepło powyżej + 5-6°C) to sterownik podbija obroty (patrz zmienia dawkę), by wyrównać obciążenie pochodzące od tegoż kompresora. Ta chwila spadku obrotów jest prawie niezauważalna.
Jeśli ma to związek z temperaturą (kiedy zimny) to może być związane z cieplnym rozszerzaniem się elementów. Masz wtryski, uszczelniacze, głowicę (gniazda wtrysków) i paliwo.
Kiedy był wymieniany filtr paliwa?
- loco200
- Początkujący
Za mojej kadencji(7mc) filtr paliwa nie był zmieniany.Paliwo lane dobre+dodatek do czyszczenia wtrysków STP(tak profilaktycznie)
Mój egzemplarz miał zmienianą głowicę przy 240000(wg VIN)Obecnie ma 270000
Te dziwne zachowania zaczęły się pojawiać niedawno.
Sugerujesz rozpoznanie uszczelniaczy?
Według Ciebie parametry wtrysków są poprawne(w normie),czy wypadałoby się im przyjrzeć bliżej(któremu)?
Klima została załączona po około 2 minutach jazdy gdy temp.otoczenia sięgała 8c.Silnik nie osiągnął wtedy więcej jak 40c.
Mój egzemplarz miał zmienianą głowicę przy 240000(wg VIN)Obecnie ma 270000
Te dziwne zachowania zaczęły się pojawiać niedawno.
Sugerujesz rozpoznanie uszczelniaczy?
Według Ciebie parametry wtrysków są poprawne(w normie),czy wypadałoby się im przyjrzeć bliżej(któremu)?
Klima została załączona po około 2 minutach jazdy gdy temp.otoczenia sięgała 8c.Silnik nie osiągnął wtedy więcej jak 40c.
- Turanek
- Władca postów
Na sprawdzenie uszczelniaczy jest procedura w ASO (do tego potrzeba manometr wpinany do pompy tandemowej, konkretnie sekcji paliwowej).loco200 pisze:Sugerujesz rozpoznanie uszczelniaczy?
Fakt poprawy pracy po włączeniu klimy, niezależnie od temperatury silnika zawęża pole poszukiwań i wyklucza inne znane problemy np. wiązki w głowicy.
Wygląda na to, że nad pompkami trzeba się pochylić...
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Wyjmij pompki, zmień uszczelniacze i sprawdź. To jedna z tańszych opcji. Sprawdź gniazda pompowtryskiwaczy czy nie są wyrobione. To w domowych warunkach jesteś w stanie uczynić.
Możesz również jak juz je wyjmiesz dać do sprawdzenia na maszyny u pompiarza.
Od czegoś musisz zacząć. ..
Możesz na próbę zaślepić egr. Uszkodzony egr również potrafi doprowadzać do drgań.
Możesz również jak juz je wyjmiesz dać do sprawdzenia na maszyny u pompiarza.
Od czegoś musisz zacząć. ..
Możesz na próbę zaślepić egr. Uszkodzony egr również potrafi doprowadzać do drgań.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz