W jaki sposób może popsuć się półoś napędowa?

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.
Awatar użytkownika
pantera35
Przeglądacz
Auto:: Touran Cross, BMM, DSG
Imię:: Czarek
Podziękował: 37 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

W jaki sposób może popsuć się półoś napędowa?

Post autor: pantera35 »

Jako, że są osoby, które nie decydują się na wymianę przegubów tylko wymieniają całe kompletne półosie, to naszło mnie zastanowienie, co w takiej półosi może się popsuć?
Może się ugiąć nawet jeśli nie doszło do żadnej kolizji?
Czy może coś się dzieje z wielowypustami (frezami) ?
A może po prostu chodzi o to, że ktoś nie wie, który przegub jest uszkodzony i woli kupić kompletną półoś, która kosztuje tyle co dwa przeguby?

Niech mnie ktoś oświeci :drinks:

Temat ten jest dla mnie ważny także z tego powodu, że sam stoję przed wymianą przegubu z powodu chrobotania opisanego pod poniższym adresem:

www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=19&t=8686
CHODTE SRAT S VASIM PSEM PRED VAS DUM
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Re: W jaki sposób może uszkodzić się półoś napędowa?

Post autor: turek »

Ośka aż tak bardzo się nie zużywa, tylko cena i jakość przegubów ma tu znaczenie, a i nie brudzisz sobie rąk w smarze i oszczędzasz czas :mrgreen:
sto2
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI CR CFHC
Imię:: Sławek
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 28 razy

Re: W jaki sposób może popsuć się półoś napędowa?

Post autor: sto2 »

turek pisze:Ośka aż tak bardzo się nie zużywa, tylko cena i jakość przegubów ma tu znaczenie, a i nie brudzisz sobie rąk w smarze i oszczędzasz czas :mrgreen:
Czas to na pewno nie koniecznie pieniądze. A wracając do problemu kolegi pantera35 tak jak kolega turek pisał frezy się raczej rzadko zużywają tylko przegub się zużywa a jeszcze szybciej jak pęknie osłona i smar wyleci.
Jeśli zacznie pstrykać(przeskakujące kulki) przy skręconych kołach to jeszcze trochę można jeździć ale jeśli to się dzieje już na wprost to nie warto ryzykować. Przy zużytym przegubie zawsze wymieniałem tylko przegub a nie całą półoś.
Był Touran 2004r 1.9 TDI 105KM
jest Touran 2012r 2.0 TDI 140KM
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

dodałbym jeszcze że w mojej ocenie przeguby zewnętrzne ( od strony koła) zużywają się częściej niż te od skrzyni..... Takie mam odczucie ale może mnie ktoś poprawi. Ja do wymiany również przeznaczam ten przegub który jej wymaga a nie całą półoś ...
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
Awatar użytkownika
pantera35
Przeglądacz
Auto:: Touran Cross, BMM, DSG
Imię:: Czarek
Podziękował: 37 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: pantera35 »

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Podsumowując można powiedzieć, ze półoś w zasadzie się nie psuje i jeśli mamy uszkodzenie przegubu, to wystarczy wymienić tylko przegub. Natomiast jeśli mamy uszkodzone dwa przeguby na jednej półosi, to wtedy najwygodniej wymienić kompletną półoś z przegubami, ponieważ kosztuje ona tyle samo co dwa przeguby. Oczywiście mam na myśli porządne zamienniki (lobro, spidan)

:piwo:
CHODTE SRAT S VASIM PSEM PRED VAS DUM
ODPOWIEDZ