Karol mi wyszło około 500 - 550 zł bo jeszcze malowałem klapę. Samą kompletną klapę okazyjnie udało mi się kupić za 300 zł do tego doszło malowanie wstawienie szyby myślę że około 200- 250 zł. Najlepiej poszukać pod kolor, ale nie zawsze jesteś w stanie znaleźć taką w dobrym stanie, zazwyczaj sprzedawcy kamuflują i jej mankamenty na zdjęciach i najlepszym rozwiązaniem jest obejrzeć taką klapę przed kupnem na żywo. Jest niestety trochę zachodu z tym.Karol1981 pisze:No tyle to wiem,ale pytam tak mniej więcej ile wychodzi z robocizną ,,taka przyjemność" i jeżeli ktoś ostatnio robił to poprosiłbym o podanie łącznego kosztu.
Rdza w Touranach
- stann
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.4 TSI BMY 2007
- Imię:: Staszek
- Podziękował: 55 razy
- Otrzymał podziękowań: 53 razy
Re: Rdza w Touranach
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 670 razy
Do wymiany klapy potrzeba najlepiej dwie a nawet trzy osoby.. Wtedy idealnie dopasujesz ja do nadwozia regulując czy to lewo/prawo czy przód/tył.... w zależności co dostaniesz czy kpl klapę (tak jak ja) wtedy to tylko dwie wtyczki elektryczne oraz przewodzik do spryskiwacza i przykręcenie dwóch zawiasów do reszty auta demontując tylko od góry ten plastik w bagażniku. Przykrywa on dwie nakrętki, które nakręcasz na trzpień zawiasu klapy... Wszystko uzależnione jaką kupisz. Zwróć także uwagę na kolor szyby jeśli masz przyciemnianą bo są do polifta i przed. Najlepiej jakbyś kupił kpl z tapicerką i najważniejsze wg mnie już fabrycznie wklejoną szybą i oczywiście w kolorze i jak najmłodszą. Przekładka klap to około 30minut...
Koszt kpl klapy z 2010r w kolorze nadwozia łacznię z wysyłka coś około 400zł
Koszt wymiany 0zł (zrobisz to sam)
Koszt kpl klapy z 2010r w kolorze nadwozia łacznię z wysyłka coś około 400zł
Koszt wymiany 0zł (zrobisz to sam)
- mettenos
- Przeglądacz
- Auto:: 5N2 2.0 TDI CUWA 2016'
- Imię:: Karol
- Podziękował: 13 razy
Witam, dołączę się do tematu i potwierdzę, Touran 2007 polift, klapa tylna to jakaś masakra, pełno purchli i to nie tylko na krawędziach, pojawiły się w niespełna rok, oby pozostałe elementy się uchowały, oczywiście nad przednią szybą też kolka sladów korozji, myślałem że Golf V miał problemy z korozją ale widzę że w Touranie jest znacznie gorzej, przecież na klapie w ogóle nie widać śladów ocynku
- Marco_Polo
- Specjalista
- Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
- Imię:: Marek
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
Witam
Mi niestety też się pojawiło w okolicy podświetlenia tablicy rejestracyjnej w klapie bagażnika.
Próbowałem załatwić nieodpłatną wymianę przez ASO. Podstawa to posiadanie książki serwisowej z systematycznymi przeglądami.
Została sporządzona dokumentacja, zdjęcia itp. oraz wniosek do VW AG w Poznaniu.
Niestety zadzwonili do mnie dnia następnego, że system im nie przyjmuje dokumentu bo auto nie ma ostatniego przeglądu w ASO.
Ogólnie temat jest pod nazwą "dobra wola producenta" jak w przypadku pompowtrysków piezo.
Odwołałem się od decyzji i wysłałem pismo bezpośrednio do VW w Poznaniu.
Dostałem odmowną odpowiedź ze względu na brak przeglądu w ASO oraz, że gwarancja na powlokę lakierniczą jest 3 lata. Ciekawostką jest to, że to przecież blacha koroduje, a nie lakier. A na blachy jest gwarancja 12 lat. No ale widać wszystko zależy od interpretacji.
Mam jeszcze wiedzę, że koszty naprawy nie muszą być w 100% pokrywane przez VW.
Może to być 50% lub 75% pokrywane przez VW. Resztę pokrywa klient. Procent pokrycia zależy od stanu klapy oraz rocznika auta. Przy 50% pokryciu mimo wszystko kwota może wyjść niemała.
Pozdrawiam
Mi niestety też się pojawiło w okolicy podświetlenia tablicy rejestracyjnej w klapie bagażnika.
Próbowałem załatwić nieodpłatną wymianę przez ASO. Podstawa to posiadanie książki serwisowej z systematycznymi przeglądami.
Została sporządzona dokumentacja, zdjęcia itp. oraz wniosek do VW AG w Poznaniu.
Niestety zadzwonili do mnie dnia następnego, że system im nie przyjmuje dokumentu bo auto nie ma ostatniego przeglądu w ASO.
Ogólnie temat jest pod nazwą "dobra wola producenta" jak w przypadku pompowtrysków piezo.
Odwołałem się od decyzji i wysłałem pismo bezpośrednio do VW w Poznaniu.
Dostałem odmowną odpowiedź ze względu na brak przeglądu w ASO oraz, że gwarancja na powlokę lakierniczą jest 3 lata. Ciekawostką jest to, że to przecież blacha koroduje, a nie lakier. A na blachy jest gwarancja 12 lat. No ale widać wszystko zależy od interpretacji.
Mam jeszcze wiedzę, że koszty naprawy nie muszą być w 100% pokrywane przez VW.
Może to być 50% lub 75% pokrywane przez VW. Resztę pokrywa klient. Procent pokrycia zależy od stanu klapy oraz rocznika auta. Przy 50% pokryciu mimo wszystko kwota może wyjść niemała.
Pozdrawiam
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
-
- Początkujący
- Auto:: Touran,2.0TDI AZV,136km
- Imię:: Krzysztof
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Żeby usunąć to piankowe wzmocnienie w przednich błotnikach to wystarczy zdjąć plastikowe nadkole, czy trzeba odkręcać błotnik.
- xmientus
- Przeglądacz
- Auto:: HIGHLINE, 2.0TDI, 2015
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
Panowie, ostatnio na rantach przednich nadkoli zauważyłem pierwsze oznaki rdzy, już lakier odchodzi, jeszcze nie wyszedł na zewnątrz,wiec muszę to zrobić przed zimą. Co w takich przypadkach proponujecie?
Mam zamiar z ciągnąc nadkola, umyć od środka, wyczyścić ranty do blachy pomalować czerwona podkładówką i pomalować czarną konserwacja tylko nie wiem czy to dobre rozwiązanie. Może coś podpowiecie...
Mam zamiar z ciągnąc nadkola, umyć od środka, wyczyścić ranty do blachy pomalować czerwona podkładówką i pomalować czarną konserwacja tylko nie wiem czy to dobre rozwiązanie. Może coś podpowiecie...