Potrzebny silnik 1.6 FSI
- Kris_Poland
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
Potrzebny silnik 1.6 FSI
Cześć
po zakupie Tourana udzielałem sie forum ciesząc sie swoim tourankiem, po kilku miesiącach od zakupu przestawil sie rozrząd, a samochód do dziś jest wiecznym problemem i stoi rdzewiejac
Nawet nie chce mi sie wymieniać co wykrylismy w silniku i ilu ludzi sie wokół niego przewinęło, ile serwisow Skody VW i innych znowcow odwiedziło, gdyz to juz nie ma sensu, silnika nie da sie ustawic a rozrzad sie przestawil ponownie pomimo wszystkich orygninalnych czesci, kolizji w ktorych poszly zawory mial juz ze 3 nie liczac tych przed zakupem gdzie walki rozrzadu mialu luzy na ok. 0.2 dychy, w silniki wymienione praktycznie wszytsko poza walem i nadal....
Stoje przed dylematem by sprzedac to co mam lub wstawic dzialajacy bez przygod silnik, zatem poszukuje silnika do Tourana 1.6 FSI lub zastanawiam sie nad inna alternatywa, czyli przekładka z diesla by uniknac problemow z FSI
lub zamontowac tam cos innego
Prosze doradcie mi gdzie szukac, gdzie kupic, jestem w stanie nawet komus zaplacic za fatyge by zajol sie sprawa i wybawil mnie z problemu gdyz auta praktyycznie nie mam od roku, nawet na zlot w Jastrzebiej gorze nie moglem podjechac choc mialem tam zaledwie 20km, do pelni szczescia brakuja mi silnik z osprzetem (przepustnica itp)
Prosze pomozcie bym mogl jezdzic autem chociaz bez problemu przez rok
po zakupie Tourana udzielałem sie forum ciesząc sie swoim tourankiem, po kilku miesiącach od zakupu przestawil sie rozrząd, a samochód do dziś jest wiecznym problemem i stoi rdzewiejac
Nawet nie chce mi sie wymieniać co wykrylismy w silniku i ilu ludzi sie wokół niego przewinęło, ile serwisow Skody VW i innych znowcow odwiedziło, gdyz to juz nie ma sensu, silnika nie da sie ustawic a rozrzad sie przestawil ponownie pomimo wszystkich orygninalnych czesci, kolizji w ktorych poszly zawory mial juz ze 3 nie liczac tych przed zakupem gdzie walki rozrzadu mialu luzy na ok. 0.2 dychy, w silniki wymienione praktycznie wszytsko poza walem i nadal....
Stoje przed dylematem by sprzedac to co mam lub wstawic dzialajacy bez przygod silnik, zatem poszukuje silnika do Tourana 1.6 FSI lub zastanawiam sie nad inna alternatywa, czyli przekładka z diesla by uniknac problemow z FSI
lub zamontowac tam cos innego
Prosze doradcie mi gdzie szukac, gdzie kupic, jestem w stanie nawet komus zaplacic za fatyge by zajol sie sprawa i wybawil mnie z problemu gdyz auta praktyycznie nie mam od roku, nawet na zlot w Jastrzebiej gorze nie moglem podjechac choc mialem tam zaledwie 20km, do pelni szczescia brakuja mi silnik z osprzetem (przepustnica itp)
Prosze pomozcie bym mogl jezdzic autem chociaz bez problemu przez rok
-
Bartas
Re: Potrzebny silnik 1.6 FSI
Tune-up ma ciekawy projekt z swapem na 2.0 tsi : p,
Zalezy co chcesz osiagnać i jakim kosztem.
Zalezy co chcesz osiagnać i jakim kosztem.
- Kris_Poland
- Przeglądacz
sluchaj minimalnym kosztem chcialbym miec sprawne auto by w nie nie pakowac jak w FSI, 2.0 TDI to tez pekajace glowice
-
Bartas
W kazdym silniku są jakieś wady.Kris_Poland pisze:sluchaj minimalnym kosztem chcialbym miec sprawne auto by w nie nie pakowac jak w FSI, 2.0 TDI to tez pekajace glowice
Co do diesla 2.0 TDi BMM or 1.9 BKC do tych silników montujesz skrzynie KBL 120 na 5b = 2 tys obrotow, do tego jednomas na kole g60 / 1z + sprzegło g60, musisz tez kupic cały osprzet silnika ECU itp.
A co do benzyny najtaniej wyjdzie wsadzić taki sam silnik, mocniej ? to juz jakis tsi ale to juz $$
Pozdrawiam
- Kris_Poland
- Przeglądacz
- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Współczuje Kris..
Na forum była jedna osoba co zrobiła swap z fsi na diesla. Nie pamietam kto to był, ale w opisie miał nawet napisane. Jakbyś kupił taki sam silnik to byś go sam przełożył bez większych problemów i byłoby najtaniej. Za silnik fsi licza sobie ok. 3000 pln.Na alledrogo oferują silniki z wymiana na miejscu w cenie. Ktoś w Wschowie też oferował fsi z przekładką. Zapytaj z ciekawości Tune Up co zrobili z silnikiem i osprzetem od najnowszego projektu i koszt wstawienia diesla bo 2.0 tfsi to sam silnik baaardzo duzo kosztuje. Zerknąć możesz na anglika, bo w niskich cenach można dostać na swap diesla.
Policz koszty, moze lepiej sprzedac tak jak jest? Wystaw w necie i moze ktos kupi. Sadze ze jak wlozysz inny silnik fsi to nie bedziesz go pewny i sprzedasz obawiajac sie problemow.
Powodzenia i daj znać co zrobiłeś.
Na forum była jedna osoba co zrobiła swap z fsi na diesla. Nie pamietam kto to był, ale w opisie miał nawet napisane. Jakbyś kupił taki sam silnik to byś go sam przełożył bez większych problemów i byłoby najtaniej. Za silnik fsi licza sobie ok. 3000 pln.Na alledrogo oferują silniki z wymiana na miejscu w cenie. Ktoś w Wschowie też oferował fsi z przekładką. Zapytaj z ciekawości Tune Up co zrobili z silnikiem i osprzetem od najnowszego projektu i koszt wstawienia diesla bo 2.0 tfsi to sam silnik baaardzo duzo kosztuje. Zerknąć możesz na anglika, bo w niskich cenach można dostać na swap diesla.
Policz koszty, moze lepiej sprzedac tak jak jest? Wystaw w necie i moze ktos kupi. Sadze ze jak wlozysz inny silnik fsi to nie bedziesz go pewny i sprzedasz obawiajac sie problemow.
Powodzenia i daj znać co zrobiłeś.
- Kris_Poland
- Przeglądacz
no tak ale skad taki silnik dostac na allegro to kupowanie w ciemno
a wstawic odpalic to tez nie problem i odjechac
ja tak jezdzilem 5-6 miesiecy zanim kolko zebate przykolejone na klej sie obrocilo
a wstawic odpalic to tez nie problem i odjechac
ja tak jezdzilem 5-6 miesiecy zanim kolko zebate przykolejone na klej sie obrocilo
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
no ale kupowanie silnika zdemontowanego z auta to zawsze ryzyko wiem bo nie jeden już silnik w życiu wymieniłem i różnie z tym bywało najlepiej jest kupić z auta w którym jeszcze jest np. anglika itd. tylko wtedy masz większe szanse bo 100 % nigdy nie osiągniesz 
- Kris_Poland
- Przeglądacz
NO I GDZIE TAKIEGO anglika na chodzie dostane? w zasadzie kto by go sprzedawal w dobrym stanie?
- magic
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.6 MPI 2008
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 48 razy
Przemyśl sobie i policz
jestem wstanie załatwić, Ci silnik"Anglika" prosto z Irlandii
Co do kondycji silnika są większe szanse na to ze silnik jest ok bo Irlandczycy są bardziej uczciwi niż nasi rodacy bardziej dbają o własną reputację, krótko mówiąc nie robią nikogo w ch.. (czytaj konia) 3 lata temu wymieniałem w innym aucie i chodzi do dziś. Oczywiście dostajesz gwarancję wiem ze jest to kawał drogi wrazie reklamacji ale cóż.
A więc koszta: sam silnik kosztuje od 500 - 800 € cena zależna jest od rocznika auta i jego przebiegu + około 100 € za przesyłkę.
A więc koszta: sam silnik kosztuje od 500 - 800 € cena zależna jest od rocznika auta i jego przebiegu + około 100 € za przesyłkę.
never ever give up
- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Kris oferta magica jest ok. Jakby jeszcze miec jakas historie, albo pewnosc, ze rozrzad był niedawno wymieniony to byłoby ok. Do tego oczywiscie ten sam model BAG i z przekładką nie byłoby problemu.
P.S kris przy każdej naprawie koło na klej montowałeś? Tam jest z tego co pamietam stożek, przynajmniej przy wariatorze, nie pamietam czy zebatki montowane na stożek też.
P.S kris przy każdej naprawie koło na klej montowałeś? Tam jest z tego co pamietam stożek, przynajmniej przy wariatorze, nie pamietam czy zebatki montowane na stożek też.
- Kris_Poland
- Przeglądacz
nie kolo zebate na wale jest na jakis klin czy cus z bokow jest plaskie
a kolo napedowe altenatora i wogole jest tylko skrecane nie ma tam stozka
to kolko nie raz urawlo srube i odjechalo a zebate na klej
w kazdym badz razie tak go kupilem ze bylo klejone i przekrecilo sie po czasie
a glowica czyli walki mialy luzy takie ze latly jak przetarte przec wieki jezdzac na sucho
auto odpicowane na sprzedaz a silnik zlom
magic co mozesz mi zaoferwoac jaki masz silnik z drugiej strony jak chcesz to zrealizowac? przywiesc osobiscie?
a kolo napedowe altenatora i wogole jest tylko skrecane nie ma tam stozka
to kolko nie raz urawlo srube i odjechalo a zebate na klej
w kazdym badz razie tak go kupilem ze bylo klejone i przekrecilo sie po czasie
a glowica czyli walki mialy luzy takie ze latly jak przetarte przec wieki jezdzac na sucho
auto odpicowane na sprzedaz a silnik zlom
magic co mozesz mi zaoferwoac jaki masz silnik z drugiej strony jak chcesz to zrealizowac? przywiesc osobiscie?
- magic
- Użytkownik
Nie ja nie mam silnika tylko mogę Ci pomóc z kupnem. Mam znajomego na szrocie. Tylko to jest szrot agencji ubezpieczeniowych i czasami zdarzają się tam bardzo świeże auta z 2013-2015 r. On ma sprawdzone części i daje jakąś tam gwarancję mogę go poprosić aby znalazł mi dobry silnik i byłby on dla Ciebie, jeżeli chodzi o przesyłkę wyślę Ci polskim kurierem w systemie door to door.
never ever give up
- Kris_Poland
- Przeglądacz
na czym polega door to door
mam pewne obawy, niby znajomy ale on tez moze nie wiedziec co sprzeda
koncem koncow a najgorszym przypadku zostane znowu z silnikiem
bo od ciebie nic nie wskuram a goscia po irlandi ganiac nie bede
juz i tak mnie gosc z Sierpca orznol sprzedajac to auto a mial je moze kilka msc
wiec zrobil na sprzedaz handlarzyk je*...
ciesze sie ze chcesz mi pomoc, z checia bym skozystal, bo go potrzebuje calego
jaki jest z osprzetem by nie bylo ze przepusnice mam jeszcze walnieta
czy kanaly dolotowe czy jakies czujniki w sumie co nalezy zabrac ze silnikiem by chodzil cacy? z poprzedniego auta ? sterownik ecu?
mam pewne obawy, niby znajomy ale on tez moze nie wiedziec co sprzeda
koncem koncow a najgorszym przypadku zostane znowu z silnikiem
bo od ciebie nic nie wskuram a goscia po irlandi ganiac nie bede
juz i tak mnie gosc z Sierpca orznol sprzedajac to auto a mial je moze kilka msc
ciesze sie ze chcesz mi pomoc, z checia bym skozystal, bo go potrzebuje calego
czy kanaly dolotowe czy jakies czujniki w sumie co nalezy zabrac ze silnikiem by chodzil cacy? z poprzedniego auta ? sterownik ecu?
- magic
- Użytkownik
Door to door jest to na zasadzie od drzwi do drzwi czyli dostajesz przesyłkę do Twoich drzwi.
Twoje obawy jak najbardziej rozumiem jakbym był w Twojej sytuacji myślę że tak samo podszedł bym do sprawy
I tu się z Tobą zgodzę jest to jakaś niewiadoma...Kris_Poland pisze:mam pewne obawy, niby znajomy ale on tez moze nie wiedziec co sprzeda
ręki nie dam sobie uciąć za niego (każdy się myli)Kris_Poland pisze:bo od ciebie nic nie wskuram a goscia po irlandi ganiac nie bede
"Polaczek -cwaniaczek"Kris_Poland pisze:juz i tak mnie gosc z Sierpca orznol sprzedajac to auto a mial je moze kilka msc
Twoje obawy jak najbardziej rozumiem jakbym był w Twojej sytuacji myślę że tak samo podszedł bym do sprawy
Myślę że silnik byłby z przepusticą (kwestia dogadania się) napewno nie będzie alternatora, kompresora klimy.Ecu -dodatkową kasa ale to są grosze około 40-50 € i na 99% będzie ten silnik z golfa, Passat, Touran - rzadki samochód taka ciekawostka ja mieszkam w 12000 -ym mieście i mój Touran jest jedyny.Kris_Poland pisze:ciesze sie ze chcesz mi pomoc, z checia bym skozystal, bo go potrzebuje calego
never ever give up