Touran 2 czy Touran 3?

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
youngtimer
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

Touran 2 czy Touran 3?

Post autor: youngtimer »

Mam już dość mojego obecnego samochodu, który zbyt często odwiedza serwis (1x 4 miesiące), nie wliczając normalnych wizyt (przegląd, wymiana klocków itd). Powstało pytanie, czy nie skusić się na nowego (albo prawie nowego) Touran'a.
Jeżeli tak, to czy kupić schodzący model - dobracowany, poprawiony, raczej brak niespodzianek, czy kupić Touran'a z nowej odsłony (wrzesień 2015)?
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Re: Touran 2 czy Touran 3?

Post autor: QQRYDZA »

Nowy model z tego co facet mówił na targach nie pokaże się prawdopodobnie w tym roku w Polsce.Wrzesień to ich taki mały pic na wodę ;)Ja bym poczekał bo po wejściu nowego modelu na zachodzie cena T2 powinna mocno spaść ;)
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
Awatar użytkownika
muchazar
Początkujący
Auto:: 1T3, 2.0 CFHC 178KM 393Nm
Imię:: Andrzej
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: muchazar »

Kolego.
Nie wiem w jakim stanie i z jakim przebiegiem jest twoje obecne auto ale wydaje mi się że nie jest to kwestia modelu, a egzemplarza na który trafiłeś. Jeśli chodzi o nowego Tourana to ja mam akurat 1T3 i jestem z niego bardzo zadowolony. Do serwisu jeżdżę tylko na wymiany eksploatacyjne, a koszt części nie poraża. Kupiłem golasa a obecnie po różnych modyfikacjach mam wersję, za którą w salonie trzeba zapłacić ze 120 tyś. Jeśli zasobność twego portfela jest w stanie wytrzymać taki zakup to gratuluję portfela i jeśli chcesz kupić auto, którym zamierzasz jeździć długo to na pewno fajnie jest mieć nówkę sztukę nie śmiganą z salonu (chociaż z tym śmiganiem w przypadku nowych aut też jest różnie)
2.0 CFHC, 178KM, 393 Nm
youngtimer
Kandydat

Obecne auto kupione od I właściciela z potwierdzonym przebiegiem 116k km (jako 3 latek), książka serwisowa itd. Tu nic nie można mu zarzucić. Jednakże, auto co rusz ląduje w serwisie :?

Jestem już na tyle stary, że mogę pojeździć jedym autem dłuuuugo.
Teraz chodzi o to, żeby kupić dobrze.

Nic nie stoi na przeszkodzie (oprócz spującego się auta), żeby poczekać jeszcze parę miesięcy i rzucić się na nowy model.
Ale czy nowy model to dobry pomysł? Auto pewnie będzie miało jakieś problemu wieku dziecięcego... a starszy model będzie puszczany za niższą cenę.
Piotr1979
Specjalista
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Piotr1979 »

Witam.
Tak jak pisaliście myślę, że stary model po wejściu nowego będzie w lepszej cenie i na wyższym wypasie i części tańsze bo gwarancja nie wszytko obejmuje. Jeżeli patrzysz na budżet to poczekałbym.
PZDR
Szukajcie a znajdziecie.
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

youngtimer pisze: Auto pewnie będzie miało jakieś problemu wieku dziecięcego... a starszy model będzie puszczany za niższą cenę.
Dokładnie, więc pewnie też będziesz lądował w serwisie, jeżeli będą akcje organizowane chociaż nie wiem, czy tak jest.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
youngtimer
Kandydat

W weekend spróbóje się umówić na jazdę próbną.
Interesuje mnie silnik 1.6TDI. Z czy bez Bluemotion?
Nie wiem, czy te wszystkie czary-mary są warte tego dodatkowego wkładu dla spalania mniejszego o... no właśnie o ile?

-- 21 kwi 2015, o 22:19 --

W sobotę pojeździłem Touran'em. Dostaliśmy kluczyki i droga wolna. Na jazdę wybrany został Touran w wersji Match (+ ksenon, GPS, panorama), z silnikiem 1.6TDI.
Auto jeździ bez zarzutów, fajnie bierze zakręty (jak na mały autobus), kierownica dobrze odzwierciedla drogę, a panorama dodaje nutę wolności.
Silnik 1.6 wydaje się za słaby na 4/5 osób na pokładzie, w każdym razie nie jest demonem przyspieszania.
Siedzenie w drugiem rzędzie po środku to raczej kara. Ewidentny brak miejsca na nogi - tunel wystaje z podłogi. Dodatkowo środkowa konsola wyraźnie "wchodzi" między nogi.
Siedzenia nie składają się na płasko, co nie czyni auta w pełni użytkowym.
IMG_0200.JPG
IMG_0202.JPG
Decyzja: czekamy na nową wersję
Załączniki
IMG_0203.JPG
ODPOWIEDZ