jaki numer polosi 1.9 bkc manual 6-bieg

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
Awatar użytkownika
aprinsr
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 7 razy

jaki numer polosi 1.9 bkc manual 6-bieg

Post autor: aprinsr »

Mam do wymiany przegub zewnetrzny, lewa strona. Wzwiazku z tym ze podejrzewam tez zuzycie przegubu wewnetrznego zdecydowalem sie na zakup uzywanej polosi. Pacjent z opisu. Czy podejdzie polos o nr:1K0407285K lub z tej aukcji http://www.allegromat.pl/aukcja172809.

Moze ma ktos z forumowiczow namiary na sprawdzonego sprzedawce (niski przebieg- dobry stan i dobra cena) ?
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Re: jaki numer polosi 1.9 bkc manual 6-bieg

Post autor: spacewalker »

1K0407285K to to jest osłona przegubu
jaki numer ma ta oska z allegromatu bo nie da się otworzyc tego
Awatar użytkownika
aprinsr
Przeglądacz

niestety taki jest opis na aukcji. tu jest link do pierwszej polosi http://www.allegromat.pl/aukcja172819.
napisze do sprzedawców.
A jaki numer powinienem mieć? jak powinien wyglądać przegub wewnętrzny?
PaKoT
Początkujący
Auto:: BKC DSG szare:)
Imię:: Pawel
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: PaKoT »

A nie lepiej kupic sam przegub?
Sam przerabialem dobieranie polosi (z tym ze mam dsg) - o ile w koncu czlowiek nauczy sie jakie polosie pasuja (VW ma ich sporo, roznia sie tylko literami na koncu), to pozostaje problem jak znalezc dobra polos z niskim przebiegiem, w miare nowa. Jak znajdziesz, to okaze sie ze kosztuje tyle co 2 markowe nowe przeguby. Moje doswiadczenie: o ile masz prosta polos (jak kupisz uzywana, to tez nie wiesz czy sama polos bedzie dobra), wymien sam przegub zewnetrzny.
Przegub wewnetrzny inaczej pracuje, i ogolnie rzadziej sie psuje - moze nie musisz go wymieniac.
Awatar użytkownika
aprinsr
Przeglądacz

Zewnętrzny mam na bank do wymiany. Wewnętrzny obstawiam że też - przy większych prędkościach podczas przyspieszania odczuwalne są wibracje, a do tego ostatnio doszedł dźwięk szorowania podczas przejeżdżania przez "hopy" przy większej prędkości ( gdy zawieszenie pracuje i siła dociska samochód w dół) dźwięk ten nie występuje na luzie. Stąd decyzja o zakupie kompletnej półosi. Zawsze przegub mogę przełożyć na drugą stronę (ciężko stwierdzić która strona przegubu wewnętrznego). Z tego co zauważyłem są 3 rodzaje zestawów - przegub wewnętrzny otwarty (ponoć pasuje do mojego 1.9 z manualną skrzynią), przegub z dekielkiem (niby od 2.0) i przegub z długą flanszą - dsg. każdy sprzedawca zarzeka się że przegub otwarty będzie pasował do mojego samochodu. Ale nie chciałbym się o tym przekonać będąc w kanale. Czy pasujący zestaw można rozpoznać tylko i wyłącznie po numerze? większość półosi nie ma numerów (tak jak moja - wlepa odpadła)
PaKoT
Początkujący
Auto:: BKC DSG szare:)
Imię:: Pawel
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: PaKoT »

Moze to pomoze:
wg Etki powinny byc polosie: dla 2005 bkc 6-manual: 1k0407271cp (lewa), 1k0407272gk (prawa), przegub wewn. 1k0498103, dla 2006r. pojawia sie w etce fx (lewa), bx (prawa), zapewne zamienne, ten sam przegub wewn.
Od 2007 nie widze w etce silnika bkc. Choc oczywiscie nie znaczy to ze polosie od innych 1.9 czy 2.0 nie beda pasowac, ale ktos musialby najpierw przymierzyc...
Zwracaj uwage na koncowki literowe numerow polosi - mimo ze przeguby w uzywanych poloskach beda prawidlowe, moze sie okazac, ze kupisz polos za dluga lub krotka.
FreeStyle
Użytkownik
Auto:: 2,0TDI 130KW 4motion DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Post autor: FreeStyle »

Jeżeli nie posiadasz ośki o identycznych symbolach to najlepszym rozwiązaniem jest demontaż uszkodzonej półośki i dokładne zwymiarowanie detalu. Na przykład w moim przypadku wg etki oryginał to 1K0 407 272 PM a dokładnie pasowała ośka z końcówką JR a z końcówką Q... już odbiegała od mojego rozmiaru. Przy wymianie półosi byłem w komfortowej sytuacji, że facet miał na stanie około 30 półosiek i było z czego wybierać i z czym porównywać.
Był Touran 1,9TDI/77KW + DSG
Jest Tiguan 2,0TDI/130KW + DSG
Awatar użytkownika
aprinsr
Przeglądacz

Dzięki wszystkim za pomoc. Zamówiłem ok 18.00 1k0407271cp - stwierdziłem że zaryzykuje. Teraz PaKoT mnie uspokoił ;). Powinna przyjść jutro więc w weekend wymiana. A jak sądzicie: jest sens rozbierania i czyszczenia tych przegubów i danie świeżego smaru? na wlepie półosi jest 2008r.
ODPOWIEDZ