Witam wszystkich,
Mam problem jak na razie sporadyczny ale wole dmuchać na zimne.
Mianowicie mam czasami problem z włożeniem klucza do stacyjki. Tak jak by ten biały bolec nie chciał się chować w stacyjce. Czy ktoś może mi coś poradzić? bo boje się, że kiedyś pojadę gdzieś i bedzie kuku.... wyłamać ten bolec ? tylko jak ? czy może coś innego ? Zmiana stacyjki ?
Problem z włożeniem klucza do stacyjki
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 BKC
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Re: Problem z włożeniem klucza do stacyjki
A może wina leży w samym kluczu i jest już metalowa wkładka dość mocno wytarta i przez to ta wkładka się nie cofa???
-
- Początkujący
- Auto:: touran 2006, 1.9
- Imię:: Kuba
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
cały czas używam jednego kluczyka sprawdze na zapasie bo jest nowy. zauważyłem, że problem z włożeniem klucza mam po tym jak wcześniej szybko wyjmę kluczyk ze stacyjki. jak zrobię o powoli to nie ma takiego klopotu
- Ambasador
- Przeglądacz
- Auto:: 1T1 1.9 TDI BKC 2005
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Ostatnio to przerabiałem. Są 2 możliwości:
1. pękł plastik we wkładce
2. pękł plastik w korpusie
Opcja 1 da się zrobić wyjmując samą wkładkę ze stacyjki, opcja druga wymaga demontażu całego korpusu co wiąże się z demontażem kierownicy. Podjedź najlepiej do kogoś kto zajmuje się naprawą stacyjek, bo rzeczywiście kiedyś nie włożysz kluczyka. Trzeba tylko pamiętać, żeby po wyjęciu wkładki nie kręcić stacyjką, auto podczas naprawy musi stać na włączonym zapłonie bo inaczej zablokujesz stacyjkę. Mnie ta "przyjemność" kosztowała 150 zł.
1. pękł plastik we wkładce
2. pękł plastik w korpusie
Opcja 1 da się zrobić wyjmując samą wkładkę ze stacyjki, opcja druga wymaga demontażu całego korpusu co wiąże się z demontażem kierownicy. Podjedź najlepiej do kogoś kto zajmuje się naprawą stacyjek, bo rzeczywiście kiedyś nie włożysz kluczyka. Trzeba tylko pamiętać, żeby po wyjęciu wkładki nie kręcić stacyjką, auto podczas naprawy musi stać na włączonym zapłonie bo inaczej zablokujesz stacyjkę. Mnie ta "przyjemność" kosztowała 150 zł.
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
przerabialem ten temat, tylko że w innym aucie.
na Twoim miejscu szybko udałbym się na serwis tej stacyjki.
ja tymczasowo rozwiązałem problem smarem silikonowym - troche na kluczyk i troche w stacyjkę, przekrecic kilka razy.
ale jednego dnia niestety stacyjka totalnie odmówiła przyjęcia kluczyka. oczywiscie gorszego dnia na to wydarzenie byc nie mogła - złosliwośc rzeczy martywch granic nie zna.
na Twoim miejscu szybko udałbym się na serwis tej stacyjki.
ja tymczasowo rozwiązałem problem smarem silikonowym - troche na kluczyk i troche w stacyjkę, przekrecic kilka razy.
ale jednego dnia niestety stacyjka totalnie odmówiła przyjęcia kluczyka. oczywiscie gorszego dnia na to wydarzenie byc nie mogła - złosliwośc rzeczy martywch granic nie zna.