Witam zauważyłem u dwóch znajomych w 1T1 znikające podświetlenie włącznika świateł, oraz potencjometrów deski rozdzielczej i podnoszenia świateł po przekręceniu głównego włącznika na światła mijania. Ikonki świecą może jeszcze z 1 sekundę i gasną całkowicie. U jednego także zanika podświetlenie włącznika świateł awaryjnych. Wszystko wraca do normy po przekręceniu włącznika na światła pozycyjne... Miał ktoś podobny przypadek? I znalazł rozwiązanie?
Wymiana żarówki powiodła się. Wszystko ładnie świeci. Najwięcej trudności miałem z wyjęciem żarówki z obudowy. Po 20 min udało się. Panowie dzięki za pomoc.
U mnie też występuje ten problem, żarówka ok, napięcie dochodzi ale po sekundzie zanika,blaszki stykają. Czasem znika podświetlenie a czasem tylko zapalniczka sie nie świeci. Może inną np.za dużo watową żarówkę ktoś wstawił?
Nie ma to znaczenia,że większa. Też nie ma dużego wyboru jeśli chodzi o moc żarówek tego typu. Posprawdzaj dokładnie ta zapalniczkę skoro czasami nie świeci.....
jeżu pisze:Nie ma to znaczenia,że większa. Też nie ma dużego wyboru jeśli chodzi o moc żarówek tego typu. Posprawdzaj dokładnie ta zapalniczkę skoro czasami nie świeci.....
Może niedokładnie opisałem problem u mnie ale. Zapalniczka nigdy nie świeci a podświetlenie włacznika świateł i awaryjek raz jest raz nie ma.
Zapalniczka ma świecić jak masz włączone światła poz/mijania.....
Tak o tym wiem. Ale po załączeniu swiateł poz/mijania raz swieci podświetlenie a raz nie a zapalniczka nigdy mi nie świeci, mimo że żarówka jest ok, styki sa ok, a napięcie pojawia sie na ok 1 sek i zanika jak sprawdzałem voltomierzem.
Mi i prawdopodobnie reszcie podświetlenie zapalniczki działa, (jak nie działa prawidłowo to musisz sprawdzić....dziwne, że zanika) A to podświetlenie włącznika jest z tym związane....
Przed chwila rozebrałem wszystko jeszcze raz od początku, wymieniłem żarówkę na nowa, przeczyściłem styki i złozyłem.... i .. działa... Najprawdopodbniej gdzieś styki niełaczyły...
Problem rozwiązany...