Weselna przygoda....

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Weselna przygoda....

Post autor: Damian15 »

No i się zdarzyło ostatnio miałem wesele jeszcze przed ślubem pojechałem z dziewczyną na moment do sklepu nie zdążyłem wrócić i wsiąść do samochodu a ona wyskakuje i "Damian ktoś wjechał w Tourana" aż mi się słabo zrobiło..... Całe szczęście że zapamiętała numery oczywiście sprawca uciekł i chyba nie zobaczył że że ktoś był w samochodzie.....
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Oczywiście wszystko zgłosiłem na Policję na poprawę humoru Panowie Policjanci przyjechali na motorach i okazało się że jeden z nich też ma Tourana jak wiadomo nie obyło się bez krótkiej wymiany zdań na temat naszych samochodów na dodatek zaprosiłem go żeby odwiedził nasze grono :D ale wracając do tematu... jak widać strat nie są duże ale mimo wszystko nie trzeba było uciekać... Panowie Policjanci po kilku godzinach zadzwonili do mnie i powiedzieli że sprawca został odnaleziony i ukarany mandatem i teraz mam czekać na telefon od nich z informacją o odbiorze notatki policyjni oczywiście na koniec sobie zażartował żebym nie zapomniał na weselu się napić :brawa: ale przechodząc do sedna sprawy.... Niby wszystko ładnie ale teraz mi wytłumaczcie jedno. Touran jest zarejestrowany na ojca, ubezpieczenie też na ojca a szkodę zgłaszam ja czy to w niczym nie przeszkadza ? I czego mogę się spodziewać po przyjeździe rzeczoznawcy ? Myślicie że da radę wymienić zderzak na nowy czy raczej z tym coś będą działać ? Szczerze powiedziawszy to nawet nie wiem co tam się stało nie interesuje mnie to mam dostać Tourana takiego jakim podjechałem pod sklep.
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Re: Weselna przygoda....

Post autor: Cesarz »

Szkode powinien zglosic wlasciciel, czyli Twoj ojciec. Oddaj auto do ASO oni raczej nie beda sie bawic w naprawy tylko wymiania choc to tez zalezy od rzeczoznawcy
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Post autor: Miki76 »

ja miałem gorzej oddałem do aso w Lesznie i była naprawa a nie wymiana nawet zaślepki od ucha holowniczego nie wymienili tylko na klej od szyb przykleili masakra jakaś jak do nich pojechałem na reklamację to mi powiedzieli że rzeczoznawca nie ujął tej zaślepki w częściach do wymiany tylko naprawy :omatko: więc naprawili jak umieli nie polecam ASO w Lesznie Wlkp
Damian15
Specjalista

Czyli co, jeżeli ja to zgłosiłem to mogę mieć problemy z wypłaceniem pieniędzy ? Znaczy się na pieniądzach mi nie zależy Touran ma wyglądać jak wyglądał.... Akurat co do ASO to nie będę miał z tym problemu to idzie załatwić jedyny problem to z rzeczoznawcą co on tam może wymyślić...
Awatar użytkownika
Miki76

a co ci rzeczoznawca ma wymyślić pstryknie zdjęcia i przyzna naprawę zderzaka i powłoki lakierniczej zaproponują gotówkę według swojego cennika w większości przypadków nawet nie wysyłają rzeczoznawcy tylko zaraz proponują kwotę
Damian15
Specjalista

Właśnie nie wiem na jakiej podstawie to się odbywa bo pierwszy raz z takim czymś się spotkałem....
Awatar użytkownika
Miki76

jak zadzwonisz to jak zawsze ze 100 pytań co gdzie i kiedy lecz u ciebie jest łatwiej bo masz notatkę z policji więc skan będziesz musiał im wysłać skontaktuj się ze swoją ubezpieczalnią a oni ci powiedzą co i jak i gdzie masz to zgłosić
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

Damianie normalny "rzeczoznawca" wpisuje: zderzak- zdeformowany,wymiana. odblask-pęknięty,wymiana. spojler- rysy nie do osunięcia zgodnie z technologią napraw VW. belka zderzaka-sprawdzenie 0.3 j.c. F.V. z a.s.o. lub z innego warsztatu i tyle. A jak trafisz na jakiegoś kreta to wpisze zderzak do polerki i o to możesz śmiało walczyć nawet przed sądem :mrgreen: Co do zgłoszenia szkody - a co to kogo obchodzi jak auto stało, nawet jak by było w ruchu to zgłaszasz szkodę z odpowiedzialności cywilnej a nie A.C. Jak warsztatowi zależy na kliencie to nawet zgłosi za ciebie szkodę=umawiasz się na dzień odstawienia auta i zabierasz zastepczaka a całą resztę masz głęboko w du..e warsztat dzwoni tylko później ze auto gotowe i trzeba odebrać :mrgreen: Na zgłoszenie szkody z OC masz cały rok i to ty dyktujesz Warunki Co Gdzie i Kiedy wiec jak masz auto nie kitowane i klejone to walcz o nowe oryginalne elementy (zresztą od Kwietnia weszło nowe rozporządzenie z KNF)
Damian15
Specjalista

I właśnie o taką odpowiedź jak Michała mi chodziło :D a właśnie jak to jest z autami zastępczymi ? Dają bez problemu czy to zależy od ubezpieczyciela ? Akurat chcę to zrobić jak najszybciej i jak najlepiej więc postaram się załatwiać szybko sprawy :D
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

Z O.C. każdemu przysługuje tylko w zależności od szkody(jak duża) jest termin wypożyczenia(za które zapłaci firma ubezpieczeniowa) ale to nie twoje zmartwienie tylko warsztatu żeby się zmieścić, no chyba ze dają swoje auto
Bartas

Post autor: Bartas »

Z osobistych doswiadczeń:

Szkodę mozesz zgłosić ty, nie ma problemu teoretycznie będzie potrzebne upoważnienie, ale w moim przypadku okazało się że po oględzinach rzeczoznawcy przysłali kasę do domu pocztą .... śmieszne pieniądze, i ze jak chce sie odwołać to tylko sądownie a ze miałem ochronę zniżek to olałem.
Teraz zrobił bym inaczej auto do warsztatu, warsztat zgłasza podając ubezpieczenie tamtego goscia i nić więcej Cie nie interesuje, załatwiasz bezgotówkowo i juz : ).

Auto zastępcze dostajesz na czas naprawy i oplaty brane są z OC sprawcy.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

W moim przypadku było tak:
Auto na teścia i żonę.
Szkodę zgłosiłem telefonicznie ja (około 21:00 w dniu szkody), auto zabrała laweta z ASO zaraz po szkodzie.
ASO dało druki upoważnień, podpisał teściu i żona.
Protokół szkody (opis sytuacji) wypisałem ja jako kierowca.
Auto zastępcze "brałem" ja ale dokumenty miały podpis teścia i żony, to tyle.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Damian15
Specjalista

Czyli jak dostanę notatkę od Policji, to mam iść do ubezpieczyciela tego co we mnie wjechał, czy od razu do ASO ?
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Damian15 pisze:Czyli jak dostanę notatkę od Policji, to mam iść do ubezpieczyciela tego co we mnie wjechał, czy od razu do ASO ?
Samochód prowadzisz do ASO, podpisujesz u nich upoważnienie do reprezentowania.

Przyślą Ci notatkę lub przywiozą, wieziesz do ASO.
Zgłaszasz telefonicznie szkodę na OC sprawcy (infolinia), mówisz, że naprawa bezgotówkowa w ASO.

Przyślą Ci dokumenty do wypełnienie m.in. protokół z wypadku (rysunki, przypuszczalne uszkodzenia itp.), wypełniasz wieziesz do ASO.
Potem pojawi się rzeczoznawca, będzie potrzebował skan lub zdjęcie dokumentów - dowód, prawko, dowód rejestracyjny. lepiej zostaw to w ASO (mail).

Dużo jest papierologii, w której są potrzebne Twoje podpisy (właściciela auta).

Ale najważniejsze prowadzisz auto, podpisujesz papiery, potem zgłaszasz szkodę i czekasz. Jak ASO jest ogarnięte i ma dobrą papugę, to wszystko załatwią sami.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Damian15
Specjalista

Czy trzeba będzie robić w ASO Skody będzie najszybciej i najprościej jak dla mnie :lol:
ODPOWIEDZ