Światła do jazdy dziennej
- Marcinas
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.9 BKC
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Re: Światła do jazdy dziennej
Na ten temat istnieje bardzo obszerny wątek w dziale własne modyfikacje - polecam lekturę.
Marcinas - PPD
- bartek0-01
- Specjalista
- Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
- Imię:: Bartłomiej
- Podziękował: 204 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Jest to legalne i dopuszczalne kiedy załozysz to według przepisów:
Zgodnie z nowymi przepisami podczas montażu takiego dodatkowego oświetlenia należy zwrócić uwagę na kilka istotnych wymogów:
1) każda lampa musi mieć na kloszu wytłoczony znak homologacji,
2) światła do jazdy dziennej powinny się automatycznie włączać po włączeniu zapłonu,
3) muszą dawać światło barwy białej,
4) powinny się automatycznie wyłączyć po włączeniu świateł mijania, drogowych lub przeciwmgielnych,
5) powinny być zamontowane na wysokości od 25 do 150 cm nad ziemią,
6) powinny znajdować się maksymalnie 40 cm od bocznego obrysu pojazdu,
7) odległość między nimi nie może być mniejsza od 60 cm,
Zgodnie z nowymi przepisami podczas montażu takiego dodatkowego oświetlenia należy zwrócić uwagę na kilka istotnych wymogów:
1) każda lampa musi mieć na kloszu wytłoczony znak homologacji,
2) światła do jazdy dziennej powinny się automatycznie włączać po włączeniu zapłonu,
3) muszą dawać światło barwy białej,
4) powinny się automatycznie wyłączyć po włączeniu świateł mijania, drogowych lub przeciwmgielnych,
5) powinny być zamontowane na wysokości od 25 do 150 cm nad ziemią,
6) powinny znajdować się maksymalnie 40 cm od bocznego obrysu pojazdu,
7) odległość między nimi nie może być mniejsza od 60 cm,
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO
---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
MOJE AUTO
- Johny7205
- ____________________

- Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
- Imię:: Janek
- Podziękował: 69 razy
- Otrzymał podziękowań: 60 razy
Jak się kupi dobrej jakości DRL-e to nie ma problemu. Hella, Marelli, Philips. Ja jeżdżę na Philipsach z 4-ma LED-ami na stronę i są bardzo widoczne. Czujnik zmierzchu przełącza je płynnie ze światłami drogowymi. Tak więc jak kupisz chłam za parę groszy to i efekt będziesz miał adekwatny.

- JustMar
- Przeglądacz
- Auto:: 1,6 FSI GQG BAG
- Imię:: Mariusz
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
- Kontakt:
Ja mam założone te http://nssc.pl/drl-lights.php a tak świecą http://www.touranklub.pl/forum/download ... &mode=view Polecam , homologacja, super jasność.
-- 21 kwi 2015, o 23:53 --

-- 21 kwi 2015, o 23:53 --
Popieram kolegę w tej wypowiedzi , niektórym potrzebna jest lampka żeby mózg rozjaśnićegzen pisze:Wprawdzie jest to legalne, ale jestem przeciwnikiem co niektórych januszowatych rozwiązań. Takie ledowe światła do jazdy dziennej są zwykle kiepsko widoczne, nie spełniają swojej roli a kierowcy jeżdżą na nich nawet podczas kiepskiej, deszczowej pogody.
Jeżeli takie światła zostaną zamontowane zgodnie ze sztuką, obowiązującymi przepisami i będą odpowiednio mocne - to czemu nie. Ale w 7 na 10 przypadków jest tak jak piszę w pierwszej części wypowiedzi.
-
Damian15
- Specjalista
- Auto:: Touran '03 AZV
- Imię:: Damian
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
A nie prościej jest zakodować sobie światła do jazdy dziennej i zmniejszyć intensywność ich świecenia ?
- Vincent83
- Zaawansowany
- Auto:: VW Touran 2007 2.0TDI BKD
- Imię:: Artur
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Re: Odp: Światła do jazdy dziennej
Tylko znowu pytanie czy to jest legalne...? Na kloszu lampy nie masz homologacji dla swiatel dziennych wiec pewnie bedzie nie legalne...Damian15 pisze:A nie prościej jest zakodować sobie światła do jazdy dziennej i zmniejszyć intensywność ich świecenia ?

-
Damian15
- Specjalista
- Auto:: Touran '03 AZV
- Imię:: Damian
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
Ja zakodowałem że światła zapalają się po zwolnieniu hamulca ręcznego niby tył miał się nie świecić ale się świeci dla mnie osobiście to nie przeszkadza a intensywność świecenia świateł ustawiłem na 50% albo 60%(dokładnie nie pamiętam) i jeżdżę już tak ze trzy miesiące i nikt nie robi z tego problemu, a po drugie jak w czasie kontroli Ci sprawdzą jaką intensywnością świecą światła ? No i oczywiście miny ludzi jak zobaczą że świtała zapalają się po zwolnieniu hamulca ręcznego bezcenne 
- bartek0-01
- Specjalista
- Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
- Imię:: Bartłomiej
- Podziękował: 204 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Ja tak mam od roku i nie miałem nigdy problemów.Damian15 pisze:Ja zakodowałem że światła zapalają się po zwolnieniu hamulca ręcznego niby tył miał się nie świecić ale się świeci dla mnie osobiście to nie przeszkadza a intensywność świecenia świateł ustawiłem na 50% albo 60%(dokładnie nie pamiętam) i jeżdżę już tak ze trzy miesiące i nikt nie robi z tego problemu, a po drugie jak w czasie kontroli Ci sprawdzą jaką intensywnością świecą światła ? No i oczywiście miny ludzi jak zobaczą że świtała zapalają się po zwolnieniu hamulca ręcznego bezcenne
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO
---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
MOJE AUTO
- Tomczyk
- Przeglądacz
- Auto:: Touran BKD 2006
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Ja mam tak ponad dwa lata. Dlaczego miały by być problemy, mamy jeździć na światłach dziennych lub mijania. Klosze świateł mijania mają homologacje. Ja na legalu zaliczam przegląd i nikt nie robił mi problemu. A co do jasności świecenia to popatrz na auta które u nas jeżdżą, albo świecą jak dwie gromnice, albo china ksenony. Nikt tego nie kontroluje.
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Jeśli posługujesz się słowem "homologacja" to sprawdź jakie warunki są z tym związane, m.in. ważne jest światłość, która, jak dobrze pamiętam, dla dziennych wynosi 400 cd na jedno. Ponieważ kodowaniem można to regulować dowolnie, a VW nie przewidział (czytaj: nie homologował) wartości w procentach w odniesieniu do danego reflektora, jest to nielegalne. Oczywiście dochodzi jeszcze odpowiednie "sformowanie strumienia" przez taką lampę.Tomczyk pisze:Klosze świateł mijania mają homologacje.
Jeśli już Policja będzie miała obiekcje, to pierwsze sprawdza oznaczenia na kloszu, jak dalej coś nie pasuje to skierowanie na stację diagnostyczną.
-
marecho
- Auto:: touran,1,6,2012
- Imię:: Marek
Witam,mam tourana z 2012r,światła drogowe w tym modelu to żarówki h-15 , 15w/55w,,15w w moim aucie jest nie wykorzystane, chciałbym z nich zrobić światła dojazdy dziennej,czy to możliwe?