Zimno w aucie. Trochę za długo nie grzeje wnętrza.

Awatar użytkownika
wladek0706
Początkujący
Auto:: VW TOURAN 1.9 TDI SE 2005
Imię:: wladek
Podziękował: 2 razy

Zimno w aucie. Trochę za długo nie grzeje wnętrza.

Post autor: wladek0706 »

Auto posiadam od niecałego miesiąca i od początku jego posiadania niepokoją mnie dziwne zachowania układu chłodzenia.
Silnik zagrzewa się do 90 stopni dopiero po ok. 10km jazdy przy temperaturze zewnętrznej ok. 10 stopni. Po tym jak silnik się nagrzeje jeśli dobrze go przygazuje i kilkukrotnie podkręcę do 3 tyś. obrotów, to mimo chłodu na zewnątrz włącza się wentylator. Słyszę go jeszcze krótko po zgaszeniu silnika i wyjściu z auta.
W aucie daremnie szukać ciepłego powietrza (econ włączony) i myślałem, że jest to problem z klapami nawiewu, ale te są sprawne. Ciepło z nawiewu leci tylko jak na zewnątrz jest dosyć ciepło, albo jeśli silnik ma już te swoje 90 stopni albo go zdrowo "przygrzeję" obrotami. Ponadto w układzie chłodzenia jest stosunkowo wysokie ciśnienie płynu chłodzącego oraz piana podczas obiegu płynu.

Pytanie brzmi: To niesprawność termostatu, padnięta uszczelka pod głowicą czy może przytkany układ chłodzenia jakimś "szuwaxem" do uszczelniania chłodnic? Ad. uszczelki to dodam tylko, że w płynie nie ma oleju, w oleju nie ma osadów i "budyniu", rura nie kopci na biało, a silnik na ciepłym pracuje równomiernie. Brak tylko czasem mocy zanim zacznie działać turbina, ale to chyba tylko te 105 koników i buda 1600kg są przyczyną. Wcześniej miałem Octavkę ALH i w niej od dołu była moc, a tu dopiero od turbo.

Pomoże ktoś coś rozkmninić, bo moim mechanikom coś nie idzie pomoc. :( Oni wymieniali by najpierw uszczelkę pod głowicą. :/
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Re: Zimno w aucie. Trochę za długo nie grzeje wnętrza.

Post autor: niko02 »

Zrób test na spaliny w układzie chłodzenia. Jak z paleniem na zimnym? Resztę opisałeś.
JA stwierdziłeś, że klapki sprawne? Podłączyłeś kompa i nie ma błędów?
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
wladek0706
Początkujący
Auto:: VW TOURAN 1.9 TDI SE 2005
Imię:: wladek
Podziękował: 2 razy

Post autor: wladek0706 »

niko02 pisze:Zrób test na spaliny w układzie chłodzenia. Jak z paleniem na zimnym? Resztę opisałeś.
JA stwierdziłeś, że klapki sprawne? Podłączyłeś kompa i nie ma błędów?
na zimnym pali od ręki, na ciepłym z resztą też
klapę nawiewu sprawdziłem tylko wzrokowo - rozebrałem troszkę deski pod kierownicą i widać, że klapa reaguje na polecenia pokrętła
Awatar użytkownika
Dust
Przeglądacz
Auto:: 1.6 BGU 2003 LPGTECH 224
Imię:: Marcin
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Dust »

Może banał, ale... Econ wyłączony (lampka nie świeci się) = klima włączona. Econ włączony (lampka świeci się) = klima wyłączona. Na zimnym silniku i przy "włączonym" Econ(omy mode) cieplutko nie będzie. Z dalszych pomysłów... Termostat (wskazówce nie wierz, temperaturę bierz z komputera/czujnika) - jak stary, zepsuty i otwarty, to wieki się nagrzewa.
ODPOWIEDZ