Chciałbym przedstawić mój nowy nabytek - Skoda Octavia RS kombi 2.0 TDI.
Autko kupione "na szybko" - brat DLUGI74 sprzedał Touran'a i wpadł nam obu pomysł na to, żeby to właśnie on przejął mojego Passata w swoje ręce.
Zawsze podobała mi się Octavia RS, więc zacząłem szukać. Wytyczne miałem następujące: RS, kombi, TDI, kolor: nie żółty i nie zielony, no i najlepiej autko używane (demo lub max 2-letnie)

Powiem Wam, że jest olbrzymi problem z zakupem takiego używanego - nie ma ich. Zacząłem więc szukać nowego - czas oczekiwania na swoją konfigurację to... minimum 4 miesiące, a po obdzwonieniu ok. 40 salonów stwierdziłem, że będzie problem.
W końcu znalazłem 3szt nowe: biała w DSG, czarna w manulalu i czarna w DGS. Najkorzystniej wychodziła ta w manulalu, jednak rocznik 2014. Biała była kuszącą opcją, ale cena i brak elastyczności salonu skreśliły też tą opcję.
Bardzo dobrą ofertę dostałem w Opolu, w salonie Lellek, więc decyzja mogła być jedna! BIORĘ

Skoda Octavia RS w kombi, 2.0 TDI DSG 184KM
Wyposażenie poza standardem RS:
- kolor czarny Magic Perłowy,
- koła 18" GEMINI w kolorze antracytowym,
- Performance Mode Selection - wybór profilu jazdy,
- przyciemniane szyby,
- podgrzewane fotele przód,
- nawigacja 8" Columbus,
- bezkluczykowy system obsługi.
- koło dojazdowe 18",
- przygotowanie pod telefon GSM.
Oto i ona:

Co do planów:
1. oświetlenie LED (na razie zrobiona tablica rejestracyjna),
2. podstopnica do zestawu (już zakupiona),
3. oryginalna listwa ochronna zderzaka tył (już zakupiona),
4. powłoka ceramiczna lub kwarcowa,
5. może jakaś modyfikacja w TuneForce?

6. pozbyć się chromów (ramka atrapy + obramowania szyb).
Jak na razie autko ogarnąłem, czyli standardowe mycie + woskowanie z zewnątrz i konserwacja wnętrza.
Porównując tak "na szybko" Octavię RS do mojego byłego Passata to:
- Octavia wiadomo mniejsza w środku (w końcu płyta podłogowa od Golfa),
- zawieszenie twardsze niż w B6 (miałem sprężyny od sportline i koła 18"),
- dynamika praktycznie taka sama (wiadomo RS się jeszcze dociera, więc bez szaleństw, a passat był po chip'ie),
- spalanie bardzo zbliżone (w drodze powrotnej z Opola Passat pokazał 5,1l, Octavia 5,3l).
Zobaczymy jak to będzie z tym "VW" dla ubogich