doposazenie zderzaka 1t3

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
agniazd
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

doposazenie zderzaka 1t3

Post autor: agniazd »

Chętnie kupię wiązkę przedniego zderzaka - halogeny i spryskiwacze do 1t3 2011 rok ewentualnie same wtyczki halogenow. Poszukuję schematu instalacji elektrycznej 1t3 wiązek halogenów oraz spryskiwaczy reflektorów przednich i czujnika poziomu płynu w spryskiwaczach.
Zmieniam przedni zderzak na ten ze spryskami i halogenami i chciałbym to jakoś ogarnąć. Zderzak ze spryskami i halogenami zakupiony, węże sprysków też, zbiorniczek do xenonu z pomkami rownież - mam nadzieję, ze bedzie pasował elektrycznie. Trzeba to teraz ogarnąć i podlaczyć.
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Re: doposazenie zderzaka 1t3

Post autor: Tomasz_W-wa »

Wszystko jest tak samo jak w modelach poprzednich tylko samo podpięcie do modułu jest inne bo Ty masz BCM-a, a my mamy (czytaj modele 1T2, czy 1T1) Bordnetz-a i tyle.
Możesz mieć do wymiany BCM-a bo Twój może nie obsługiwać np. przednich halogenów przeciwmgielnych (chyba w BCM-ach też tak jest jak w Bordach), trzeba by sprawdzić VCDS-em czy jest taka opcja.
Sam ostatnio doposażyłem swojego w czujnik płynu i spryskiwacze reflektorów, a wcześniej w przednie halogeny, a później zamieniłem je na Ledy od Skody RS, wszystko do ogarnięcia, tylko musi Ci ktoś napisać który kabelek do jakiej wtyczki w BCM-ie wpinać. Chodzi i o przednie halogeny i o pompkę spryskiwaczy reflektorów.
Czujnik ilości płynu to chyba podłącza się do kostki licznika i tam koduje.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
agniazd
Przeglądacz

Czy po vinie mozna sprawdzic co musze zmieniac?
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów

Podłącz kompa z VCDS-em i zapodaj skana, a będzie wszystko jasne :mrgreen:
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
agniazd
Przeglądacz

W tym wlasnie problem - nie posiadam vcdsa Jedyne co mam ustalone,, to numer getevay 7NO907530A .
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów

Kolego jesteś z dużego miasta, zapytaj się na forum czy ktoś może pomóc w podpięciu kompa, zobacz czy może jakiś Spot się szykuje w Twoich okolicach.
Na pewno ktoś pomoże.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 118 razy
Otrzymał podziękowań: 700 razy

Post autor: spacewalker »

gateway to się tu niczym nie ma. Jak chcesz doposażać nie mając VCDS-a ... to ja nie wiem
To jest tzw podstawa, więc może zacznij od tego ?
agniazd
Przeglądacz

Doposażyć chcę w ten sposob, że najpierw skompletuję częsci a pozniej uslugę wykonam w jakims warsztacie. Pytam z tego względu, że chce wiedzieć co i jak mam zrobić, jakie częsci załatwić , żeby mi pan z warsztatu nie naopowiadał bajek co niestety nie jest wcale rzadkością. Kabelka do tourana nie posiadam bo wychodzę z założenia, że laik moze takim kabelkiem wiecej spier.... niz naprawić - choć powoli zaczynam się zastanawiać czy nie podjąć trudnego wyzwania wyedukowania się w podstawowej choć diagnostyce swojego samochodu.
Za brak profesjonalizmu mojego zapytania przepraszam Kolegów.
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów

Nie polecam mechaników bo oni raczej nie zrobią Ci tak jak powinno być (czytaj tak jak by wyszło z fabryki), zrobią Ci przednie halogeny na jakiś przekaźnikach a to się mija z celem bo automatycznie nie włączysz doświetlania zakrętów itd.
No chyba że znajdziesz jakiegoś pasjonata albo z forum dostaniesz instrukcje jak wszystko podłączyć i zakodować i z tym pójdziesz do jakiegoś kumatego mechanika i powiesz że ma tak być zrobione.
Założenie samych halogenów i pociągnięcie wiązek to spokojnie może zrobić każdy, ale już wiedzieć co gdzie podłączyć i zakodować to raczej zwykły mechanik nie będzie wiedział :/
Ja to tak widzę a sam montowałem już chłopakom z forum halogeny (założyłem już w 3-4 autach).
A VCDS-a to powinieneś mieć, zawsze się może przydać nawet do z czytania samych błędów jak by coś się działo z autkiem, nie musisz nic przestawiać.
Jak jesteś mało kumaty w te klocki to poproś kogoś z forum o spotkanie i żeby Ci wytłumaczył co i jak.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
ODPOWIEDZ