Edyp
To zależy jaki alarm zainstalujesz i jakie będzie miał funkcję. Zabezpieczysz drzwi to wejdą oknem itp. Co do agencji ochrony to w różnych regionach różna stawka. Druga kwestia to bardziej bym zastanowił się co oferują i w jakim czasie. Znam przypadki, gdzie obiekt był monitorowany (alarm plus powiadomienie do firmy) za każdy przyjazd uzasadniony czy nie liczyli sobie 30 PLN. I wiem, że ochraniarze sami wzbudzają alarm, żeby zarobić więcej. Najważniejsze dla mnie byłoby to co w zamian do jakiej lub czy za coś odpowiadają czy tylko płacisz kasę i w takim przypadku czy nie lepiej by było się ubezpieczyć.
P.S Dla Bielanach w Wawie był koleś (lekarz), który zamontował najlepszej klasy alarm podobno cuda wianki zainstalował. Alarm rozbroili, wilę ogołocili, podjechali dużą ciężarkówką a sąsiadom mówili, że facet się wyprowadza - zostawili gołe ściany nawet żyrandole pościągali.
Alarm do domu + garażu?
-
balbina76
- Użytkownik
- Auto:: Touareg 262KM
- Imię:: Tomasz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Re: Alarm do domu + garażu?
w gnieznie płacę 85 brutto
w konine 98 wrzesnia 90 + miesięczny abonament w orange pakiet sms 15zł i plusa 25
koszty założenia to centralka +czujki (ilość) syrena i kabel ok. 2000 brutto
ale to zależy od agencji coś można wyciągnąć z promocji
najlepiej zaprosić ze trzy firmy i porównać oferty oraz poczytać opinie
ile zajmuje im przyjazd itp.
a jak budujesz nowy dom to można to z elektrykiem taniej zrobić
ja w gnieznie nie ciągłem instalacji tylko mam bezprzewodowe
nie miałem jeszcze próby włamania
mam jeszcze monitoring wiec to też odstrasza
w konine 98 wrzesnia 90 + miesięczny abonament w orange pakiet sms 15zł i plusa 25
koszty założenia to centralka +czujki (ilość) syrena i kabel ok. 2000 brutto
ale to zależy od agencji coś można wyciągnąć z promocji
najlepiej zaprosić ze trzy firmy i porównać oferty oraz poczytać opinie
ile zajmuje im przyjazd itp.
a jak budujesz nowy dom to można to z elektrykiem taniej zrobić
ja w gnieznie nie ciągłem instalacji tylko mam bezprzewodowe
nie miałem jeszcze próby włamania
mam jeszcze monitoring wiec to też odstrasza
MULTIVAN T6 Highline BULLI 2017 204CR/DSG/4MOTION
TOUAREG Business R-Line 2016 3.0 V6 TDI 262 KM 4MOTION
Fiat Ducato 2007/2.3 JTD 120KM
TOUAREG Business R-Line 2016 3.0 V6 TDI 262 KM 4MOTION
Fiat Ducato 2007/2.3 JTD 120KM
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Koszty wykonania instalacji alarmowej możesz porównać do zakupu samochodu. Możesz kupić samochód który będzie miał 4 kółka i kierownicę, a możesz kupić luksusową, opancerzoną limuzyną z super wyposażeniem. Oba te auta będą miały wspólny element - będą jeździć. Wszystko zależy od tego co chcesz osiągnąć, jak duży i jak bardzo elastyczny system chcesz zbudować.
W kwestii zabezpieczeń osobiście jestem zdania że każdy system można pokonać - kwestią jest ile w to możesz zainwestować środków i czasu. Im bardziej nietypowy alarm tym trudniejszy do pokonania.
Ogólnie jeśli chodzi o centralki alarmowe Satel-a to mają bardzo duże możliwości i jest do nich dobra dokumentacja + wiele informacji w Internecie. Osobiście także posiadam Integrę + moduł GSM + moduł LAN i jest OK. Obecnie także kupiłbym Integrę 128 WRL - gdy kupowałem tamtą to tej jeszcze nie było w ofercie. Integrą WRL możesz sterować także wysyłając odpowiednie komendy poprzez SMS-y. Centrale Satel-a są wykonane modułowo (rozbudowa poprzez dokładanie kolejnych "klocków"). Możesz zacząć od prostej konfiguracji którą w miarę użytkowania rozbudujesz. Ważne jest aby na początku wybrać odpowiednią centralę gdyż możesz później stanąć przed brakiem możliwości dalszej rozbudowy, pozostanie tylko wymiana na inną. Z drugiej strony jeśli nie planujesz większej rozbudowy to szkoda przepłacać za modele z "górnej półki".
Odnośnie central proponowanych przez firmy ochroniarskie to trzeba uważać gdyż często są to systemy dość zamknięte do których brak dokumentacji czy chęci współpracy instalatorów do przekazania wiedzy odnośnie konfiguracji - jesteś zdany na konkretną firmę ochroniarską.
W przypadku instalacji alarmowej osobiście jestem zwolennikiem połączeń kablowych do wszystkich podzespołów, bezprzewodówka tylko w ostateczności. Instalatorzy często idą na łatwiznę i proponują system bezprzewodowy oparty wyłącznie na czujkach ruchu - szybka instalacja i kasa zarobiona. Zdaję sobie sprawę, że okablowanie wykończonego domu to duży problem więc takie rzeczy najlepiej robić na etapie budowy lub gruntownego remontu. Osobiście polecałbym wykonanie alarmu na czujkach ruchu + kontaktrony w drzwiach i oknach. Wymaga to większego nakładu pracy ale zaletą takiego rozwiązania jest to że np. na noc możemy uzbroić część obwodową (kontaktrony w drzwiach i oknach) bez uzbrajania czujek ruchu i wtedy możemy swobodnie poruszać się po domu bez wzbudzenia alarmu co przy samych czujkach ruchu jest kłopotliwe. Pod rozwagę można także wziąć czujki wibracyjne reagujące na uderzenia (np. próby wyłamania/wyważenia drzwi lub okna) - zadziałają już przed otworzeniem okna/drzwi czy wykrycia ruchu wewnątrz. Dodatkowo pod centralkę można podłączyć wszelakiego rodzaju czujki dymu, czadu, zalania itd. lub nawet jakieś sterowniki elektromechaniczne które np. odetną dopływ wody, zaryglują drzwi itd. Centralkę można także wykorzystać do stworzenia po części inteligentnego domu - załączenie pewnych rzeczy o odpowiedniej godzinie, włączenie czegoś w przypadku wystąpienia pewnych warunków itd. Wszystko zależy od twojej wyobraźni i głównie od możliwości centrali alarmowej. Centrale Satel-a dadzą się wykorzystać do wielu z tych rzeczy.
Znajomy w swoim domu zamiast centrali alarmowej wykorzystał sterowniki przemysłowe które sam odpowiednio oprogramował. Wszystkie sygnały z czujek to czysta logika - 0 lub 1 (w najprostszym wykonaniu).
Na forum Muratora jest ciekawy wątek na temat instalacji alarmowych ("Instalacja alarmowa raz jeszcze") - obecnie czytania na kilka dobrych dni.
W kwestii zabezpieczeń osobiście jestem zdania że każdy system można pokonać - kwestią jest ile w to możesz zainwestować środków i czasu. Im bardziej nietypowy alarm tym trudniejszy do pokonania.
Ogólnie jeśli chodzi o centralki alarmowe Satel-a to mają bardzo duże możliwości i jest do nich dobra dokumentacja + wiele informacji w Internecie. Osobiście także posiadam Integrę + moduł GSM + moduł LAN i jest OK. Obecnie także kupiłbym Integrę 128 WRL - gdy kupowałem tamtą to tej jeszcze nie było w ofercie. Integrą WRL możesz sterować także wysyłając odpowiednie komendy poprzez SMS-y. Centrale Satel-a są wykonane modułowo (rozbudowa poprzez dokładanie kolejnych "klocków"). Możesz zacząć od prostej konfiguracji którą w miarę użytkowania rozbudujesz. Ważne jest aby na początku wybrać odpowiednią centralę gdyż możesz później stanąć przed brakiem możliwości dalszej rozbudowy, pozostanie tylko wymiana na inną. Z drugiej strony jeśli nie planujesz większej rozbudowy to szkoda przepłacać za modele z "górnej półki".
Odnośnie central proponowanych przez firmy ochroniarskie to trzeba uważać gdyż często są to systemy dość zamknięte do których brak dokumentacji czy chęci współpracy instalatorów do przekazania wiedzy odnośnie konfiguracji - jesteś zdany na konkretną firmę ochroniarską.
W przypadku instalacji alarmowej osobiście jestem zwolennikiem połączeń kablowych do wszystkich podzespołów, bezprzewodówka tylko w ostateczności. Instalatorzy często idą na łatwiznę i proponują system bezprzewodowy oparty wyłącznie na czujkach ruchu - szybka instalacja i kasa zarobiona. Zdaję sobie sprawę, że okablowanie wykończonego domu to duży problem więc takie rzeczy najlepiej robić na etapie budowy lub gruntownego remontu. Osobiście polecałbym wykonanie alarmu na czujkach ruchu + kontaktrony w drzwiach i oknach. Wymaga to większego nakładu pracy ale zaletą takiego rozwiązania jest to że np. na noc możemy uzbroić część obwodową (kontaktrony w drzwiach i oknach) bez uzbrajania czujek ruchu i wtedy możemy swobodnie poruszać się po domu bez wzbudzenia alarmu co przy samych czujkach ruchu jest kłopotliwe. Pod rozwagę można także wziąć czujki wibracyjne reagujące na uderzenia (np. próby wyłamania/wyważenia drzwi lub okna) - zadziałają już przed otworzeniem okna/drzwi czy wykrycia ruchu wewnątrz. Dodatkowo pod centralkę można podłączyć wszelakiego rodzaju czujki dymu, czadu, zalania itd. lub nawet jakieś sterowniki elektromechaniczne które np. odetną dopływ wody, zaryglują drzwi itd. Centralkę można także wykorzystać do stworzenia po części inteligentnego domu - załączenie pewnych rzeczy o odpowiedniej godzinie, włączenie czegoś w przypadku wystąpienia pewnych warunków itd. Wszystko zależy od twojej wyobraźni i głównie od możliwości centrali alarmowej. Centrale Satel-a dadzą się wykorzystać do wielu z tych rzeczy.
Znajomy w swoim domu zamiast centrali alarmowej wykorzystał sterowniki przemysłowe które sam odpowiednio oprogramował. Wszystkie sygnały z czujek to czysta logika - 0 lub 1 (w najprostszym wykonaniu).
Na forum Muratora jest ciekawy wątek na temat instalacji alarmowych ("Instalacja alarmowa raz jeszcze") - obecnie czytania na kilka dobrych dni.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- Zyndram
- Użytkownik
- Auto:: CFJA, 2.0, 2011
- Imię:: Zyndram
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
Nie jestem jeszcze na etapie alarmu w domu ani nawet na etapie w którym miejscu postawić domrzutnik pisze: Osobiście polecałbym wykonanie alarmu na czujkach ruchu + kontaktrony w drzwiach i oknach. Wymaga to większego nakładu pracy ale zaletą takiego rozwiązania jest to że np. na noc możemy uzbroić część obwodową (kontaktrony w drzwiach i oknach) bez uzbrajania czujek ruchu i wtedy możemy swobodnie poruszać się po domu bez wzbudzenia alarmu co przy samych czujkach ruchu jest kłopotliwe.
- rzutnik
- Specjalista
Wersji "uboższej" zakładasz czujkę na dole okna w taki sposób, że zadziała tylko przy otwarciu okna a nie zadziała przy uchyleniu. W wersji "bogatszej" zakładasz 2 czujki, jedna reagująca na pełne otwarcie okna, a druga na uchylenie. W wersji najbogatszej dokładasz jeszcze dodatkowe czujki zabezpieczające przed sabotażem tych wcześniejszych czujek. Dodatkowo możesz podzielić na strefy i uzbrajać na noc tylko okna na parterze.Zyndram pisze: Nie jestem jeszcze na etapie alarmu w domu ani nawet na etapie w którym miejscu postawić dom, ale lubię poczytać coś co może się przydać na przyszłość i tu mam pytanie odnośnie jednej rzeczy. Czujniki w oknach. Można uzbroić na noc te czujniki ale jak jest lato i w nocy jest temp +30 to chyba nie zamyka się okien w domu, szczególnie w wyższej kondygnacji w sypialni i pokojach dzieci. Jak taki alarm się zachowa wtedy? Na chłopski rozum nie powinien się uzbroić, albo powinien zacząć wyć.
- Zyndram
- Użytkownik
- Auto:: CFJA, 2.0, 2011
- Imię:: Zyndram
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
No widzę, że temat rzeka
Bajerów bez liku można mieć. A jak jest z podłączeniem takich czujek w najbogatszej wersji, trzeba ciągnąć kable wielożyłowe czy wystarczą 4? jak to wygląda od strony technicznej.
Bajerów bez liku można mieć. A jak jest z podłączeniem takich czujek w najbogatszej wersji, trzeba ciągnąć kable wielożyłowe czy wystarczą 4? jak to wygląda od strony technicznej.
- rzutnik
- Specjalista
Do zwykłej czujki pasywnej (np. kontaktron) potrzebujesz 2 przewody, natomiast do aktywnej (np. czujka ruchu, wibracyjna) 4 przewody. Można zaoszczędzić na przewodach i wejściach centrali łącząc czujki szeregowo lub równolegle ale w przypadku alarmu nie wiemy która dokładnie czujka zadziałała. Oczywiście pasowałby jakiś zapas na przewodach czyli dokładamy np. po jednej parze na czujkę.
- hagio
- Expert
- Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
- Imię:: BARTOSZ
- Podziękował: 276 razy
- Otrzymał podziękowań: 153 razy
- Kontakt:
Nawet Jablotron,ktory działa po magistrali i ma adresowalne czujki potrzebuje czterech żył.2xzasilanie i 2xmagistrala.Stanowczo polecam Satela.potem Dsc i na końcu Jablotron.Dodatkowo powinno się parametryzować czujniki rezystorami,centrala w tedy reaguje na przecięty /uszkodzony kabelek(sabotaż),Co do garażu to kontaktron najazdowy(zwany magnetykiem) na bramę oraz koniecznie czujka dualna PIR + MW ruch i mikrofala.Pozwala to na redukcję fałszywych alarmów z czujnika.W tego typu czujkach muszą zadziałać dwa rodzaje czynników by wywołać alarm mianowicie ruch oraz gwałtowna zmiana temperatury obszaru który czujka chroni.Centrale Satela mają tą możliwość że każde z wejść na centrali można ustawić jako NO-normalne otwarte NC-normalnie zamknięte i EOL lub DEOL parametryzując linię rezystorami.W starszych centralach DSC nie było takiej możliwości i cała instalacja musiała być tak samo ustawiona czyli wszystko w NO lub NC lub EOL/DEOL.Jednymi słowy Satel jest jednym z najpopularniejszych stosowanych systemów SSWIN przez instalatorów i wcale nie odbiegającym(jak nie lepszym) od innych znanych marek na rynku.