Tempomat

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
czapla
Początkujący
Auto:: Touran
Imię:: Kuba
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Tempomat

Post autor: czapla »

Siema.
Temat wałkowany wielokrotnie, jeżeli chodzi o błędy czy też jakąś drobną usterkę. Ale ja mam pewien problem. Nie mam dostępu do kompa, przynajmniej nie przez najbliższe parę tygodni, więc nie mogę sprawdzić po numerze VIN czy mam w ogóle tempomat na wyposażeniu. Nie wyświetla się żadna ikonka tempomatu podczas odpalania silnika, natomiast na lewej manetce znajdują się przyciski z tempomatu. Czy to możliwe, że były one montowane niezależnie od tego, czy samochód posiadał tempomat czy nie?
bahtek86
Początkujący
Auto:: touran, 1.9 tdi, 2004
Imię:: bartek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: Tempomat

Post autor: bahtek86 »

A tempomat działa? ?
Awatar użytkownika
gordon
Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
Imię:: Ireneusz
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 188 razy

Post autor: gordon »

Moim zdaniem VW raczej nie montowałby manetki z obsługą tempomatu w aucie w którym nie ma tempomatu.
Jest opcja, że może poprzedni użytkownik założył taką manetkę, bo taką miał, albo tanio kupił.
Kolejna opcja jest taka, że poprzedni użytkownik dokładał tempomat ale nie skończył moda.
Kolejna opcja, to jeżeli przełączasz tempomat na "ON" i na zegarach a dokładnie liczniku prędkości nie pojawia się kontrolka tempomatu (taki mały liczniczek), to masz przetarty przewód od tempomatu w manetce od kierunkowskazów, ale wtedy powinieneś mieć błąd w sterowniku silnika:

18104 - Powertrain Data Bus: Implausible Message from Steering Column Controller

Przynajmniej ja taki miałem.
Także podsumowując na razie bez skanu VCDS-em niewiele możemy stwierdzić, mimo najszczerszych chęci oczywiście.
Awatar użytkownika
Dust
Przeglądacz
Auto:: 1.6 BGU 2003 LPGTECH 224
Imię:: Marcin
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Dust »

Mogę potwierdzić sprawę przetartej wiązki w manetce, chińska używka i kolega lutował...
czapla
Początkujący

Tempomat nie działa. Kupiłem ten samochód w styczniu i nigdy nie próbowałem go włączyć. Ale teraz widzę, ze po przełączeniu przepustnicy z off na on, nic się nie dzieje... Wiec może poprzednik zmienił manetkę albo coś faktycznie jest nie teges. W Polsce będę za tydzień, wtedy podepnę do turanka do kompa

-- Pn wrz 07, 2015 06:22 --

http://zapodaj.net/9bb539dde5b48.jpg.html
http://zapodaj.net/a03e05ac459dd.jpg.html
O takie coś mam w manetce :)

Teraz zauważyłem, ze biały kabel był odłączony od kierownicy. Pytanie. Czy prosto jest zdemontować plastik obudowy kierownicy/stacyjki tak, żeby kabel z manetki tempomatu połączyć na nowo?
Awatar użytkownika
gordon

Wydaje mi się, że demontaż manetki do naprawy bez ściągania poduchy i kierownicy się nie uda. A jak masz biały kabelek urwany to chyba właśnie on jest od tempomatu.
czapla
Początkujący

Udało się. Dzisiaj zaryzykowałem i udało mi się własnoręcznie naprawić tempomat, a dokładniej biały przewód łączący przełącznik tempomatu z kostką manetki.
Postanowiłem robić zdjęcia … może komuś pomogę, chociaż wątpię, by ktoś miał podobny problem a zarazem szczęście jak ja:

Zaczynamy od odkręcenia śrubki dolnej części plastikowej obudowy kierownicy:
dolna śruba obudowy kierownicy
dolna śruba obudowy kierownicy
Następnie zdejmujemy górną część obudowy kierownicy (trzyma się ona za pomocą zatrzasków, które wystarczy podważyć). Kiedy już zdejmiemy górną część obudowy, należy zakręcić kierownicą o 90 stopni w lewo, po czym wykręcić odsłoniętą śrubkę TORX 20, następnie odchylić kierownicę o 90 stopni w prawo i zrobić to samo.
Lewa strona torx20
Lewa strona torx20
Śruba torx20
Śruba torx20
Po zdjęciu dolnej obudowy miałem dostęp do dolnej części manetki. Ograniczony, ale wiedziałem mnie więcej po wysokości uszkodzonego kabla, gdzie może się znajdować jego druga część. Na moje szczęście, kabel bym złamany na wysokości właśnie końcówki manetki, co pozwoliło mi wyciągnąć ułamaną część (jak na zdjęciu poniżej). Krótszy kabel z kostki manetki wyciągnąłem delikatnie z manetki, a dłuższy, który uciekł z dolnej części musiałem przełożyć przez tunel manetki tak, aby spotkał się z krótszą częścią, aby można go było połączyć.
Złamany kabel manetki tempomatu
Złamany kabel manetki tempomatu
Później już tylko taśma skręcić kable, owinąć cienko taśmą izolacyjną tak, żeby zmieścił się spokojnie do tunelu manetki. Skręcić wszystko ładnie w całą kupę i tadam:
tadaaaam
tadaaaam
Z góry przepraszam za jakość zdjęć i lamerskie słownictwo, ale robiłem to pierwszy i mam nadzieję ostatni raz. Fajnie, jeżeli mógłbym komuś pomóc, dlatego postanowiłem wstawić kilka zdjęć i krótki opis. Jeżeli macie jakieś pytania walcie śmiało. Cieszę się, że udało mi się naprawić ten tempomat po 8 miesiącach niewiedzy xD. Akurat w piątek czeka mnie długa trasa (1700km) do Katowic, więc przyda się bardzo!!

Pozdrawiam!!
Awatar użytkownika
gordon

No to szacun, bez wyjmowania manetki. Niech działa jak najdłużej.
czapla
Początkujący

Troszkę mnie przestraszyłeś tym ściąganiem poduszki, no ale postanowiłem dla świętego spokoju to sprawdzić … i na szczęście udało się bez tych zabiegów. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to eliminuje problem na jakiś czas, i że będę musiał zrobić to porządnie jak już dojadę do Polski. No ale teraz przynajmniej wiem jak :). Więc kupię nową manetkę i zrobię to na powietrzu :)
blue1980
Przeglądacz
Auto:: Touran, 2,0, 2005
Imię:: Przemek
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: blue1980 »

Super gratuluję. Opis myślę że się przyda. Zawsze to mniej pracy niż demontaż kiery
ODPOWIEDZ