Przerywa i drga przy większych obrotach

reszkapl
Auto:: VW Touran, 2.0 TDI, 2008
Imię:: Piotr

Przerywa i drga przy większych obrotach

Post autor: reszkapl »

Cześć,

Jestem tutaj nowy więc od razu się przywitam!

Pacjentem jest VW Touran 2.0 TDI z 2008 roku (przywieziony z Niemiec, wiadomo pierwszy właściciel, niepalący, itp. :)), przebieg ok. 280 000 (miał ~252, magicznie się cofnął na ~180, teraz ma 218). Teraz co mu dolega i z czym nie mogę sobie poradzić. Będę starał się opisać problemy chronologicznie.

1. Przy zakupie samochodu i pierwszej jeździe pojawiły się drgania przy większej prędkości (100 - 150 km/h) - wyrok padł na stare opony i przguby co zaakceptowałem.
2. Gdy już nim trochę pojeździełem to faktycznie drgania są przy ok. 120 - 140 km/h (szczególnie odczuwalne na autostradzie) i szczególnie przy dodawaniu gazu (wydaje mi się, że jak się odpóści to drgania ustają). Drga właściwie cała buda, ciężko stwierdzić co dokładnie.
3. Kolejny objawem jest to, że przy przyspieszaniu na 2 biegu przy ok. 2000 obrótów łapie jakby przycierkę (takie jakby 2-krotne szarpnięcie, strata mocy, delikatne). Dzieje się to szczególnie na 2 biegu, i bardzo delikatnie (prawie niewyczuwalnie) na 3. Nasila się to jak samochód długo jeździ po mieście, jak przegoni się go w trasie to objaw na jakiś czas ustaje.
4. Ostatnio podczas jazdy na autostradzie w bardzo dużym deszczu (w korku, predkość ok. 80 km/h) zaczeła migać kontrolka świec żarowych i zapaliła się kontrolka od ESP. Po ok. 5 minutach silnik zgasł. Udało się go uruchomić i kontrolki zgasły. Miałem niestety wrażenie jakby zaczęło nim drgać jeszcze bardziej oraz jakby stał się głośniejszy (takie trzepanie się zdarza przy 2500 - 3000 obrotów). Dodatkowo po godzinie jazdy sytacja się powtórzyła, znowu zaczęła migać kontrolka świec żarowych i wyłączyła się turbina (samochód nie zgasł, udało się dojechać, jak odpoczął to w drodze powrotnej nic się więcej nie wydarzyło ale jechaliśmy spokojnie w okolicach 120 km/h). Błędy, które zanotował komputer to:
- SAE P1950 :20 Wentylator chlodnicy Problemy z poruszaniem / zablokowany Lamp OFF sporadyczny
- SAE P161C :70 Swieca zarowa cylindra 3 Przerwa Lamp OFF
- SAE P0322 :30 Czujnik predkosci obrotowej silnika Brak sygnalu Lamp OFF sporadyczny
- SAE P0299 :30 Regulacja cisnienia doladowania Nieosiagnieta granica regulacji Lamp Off sporadyczny
5. Po tych wydarzeniach został wymieniony olej i wszystkie filtry, mechanik nie dopatruje się problemów (trochę go rozumiem bo nie jeździ nim na codzień i mogło się zdarzyć, że trafił na "dobry dzień"). Przegląd techniczny samochód przeszedł bez problemów.
6. Teraz podczas jazdy mam wrażenie, że przy przyspieszaniu przy 2500 - 3000 obrótów silnik czasami jest głośniejszy (wydaje jakby trzepanie).

Co było robione:
- wymieniony rozrząd (przy zakupie)
- opony wymienione, wyważone, zamiana przód na tył
- wymieniony wadliwy przegub (tutaj drgania trochę osłabły, wcześniej były bardziej wyczuwalne na kierownicy)
- wymiana dwumasy i skrzyni biegów (nie pytajcie :))
- geometria - sprawdzone przy okazji zawieszenie, nie dopatrzyli się problemów
- wymiany filtrów i oleju zgodnie z harmonogramem

Czy ktoś może pomóc? Czy ktoś wie co może dolegać? Czy ktoś wie, kto mi to może zdiagnozować w Gdańsku/Trójmieście?

Pozdrawiam,
Piotr
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Re: Przerywa i drga przy większych obrotach

Post autor: JacaTouran »

Wykonaj logi wtryskiwaczy turbiny egru , napisz jakie oznaczenie silnika.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

najlepiej by było jakbyś vcds robił scany
reszkapl pisze:- SAE P1950 :20 Wentylator chlodnicy Problemy z poruszaniem / zablokowany Lamp OFF sporadyczny
- SAE P161C :70 Swieca zarowa cylindra 3 Przerwa Lamp OFF
- SAE P0322 :30 Czujnik predkosci obrotowej silnika Brak sygnalu Lamp OFF sporadyczny
- SAE P0299 :30 Regulacja cisnienia doladowania Nieosiagnieta granica regulacji Lamp Off sporadyczny
tu masz całe rozwiązanie problemu zlikwiduj błędy
Niestety te kody błędów z uniwersalnych urządzeń są mało dające rozwiązanie (dlatego używamy VCDS)

drgania są raczej związane z
reszkapl pisze: SAE P0322 :30 Czujnik predkosci obrotowej silnika Brak sygnalu Lamp OFF sporadyczny

brak mocy musisz spr turbo wykonać logi i spr wentylator bo ugotujesz auto

to tak na szybko najlepiej będzie jak zaczniesz od porządnej diagnostyki i dobrego mechanika a nie wymieniacza ;)
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

Drgania w tym zakresie obrotów nie występują od czujnika prędkości obrotowej silnika.

Zloguj auto
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
reszkapl

Co do drgań. Jadąc na autostradzie przy ok 140 km/h drgania występują. To jest zdaje się przy ok 3000 obrotów. Normalnie wydaje mi się, że przy przyspieszaniu (np. na 3 biegu) też drgania są ale tutaj w mieście dużo trudniej to wyczuć.

Błędy, które opisałem pojawiły się po jednej podróży, normalnie komputer nic nie krzyczał.

Wyłączenie turbiny zdarzyło się tylko jednorazowo, nigdy poprzednio nie miało to miejsca.

Oznaczenie silnika to wydaje mi się, że jest BMM ale muszę potwierdzić jeszcze.

Szukam kogoś w Trójmieście kto mi to porządnie sprawdzi.
morfeusz33
Specjalista
Auto:: Touran Higline 2.0 BKD
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 66 razy

Post autor: morfeusz33 »

Najbliżej masz w Gdańsku Tune up, zadzwoń do Roberta i umów się na porządną diagnostykę
http://www.tune-up.pl/
Jak pasuje Ci w Gdyni to śmiało wal
https://www.facebook.com/pages/VAG-BAUE ... 2316541427
reszkapl

Dla wszystkich ciekawych...

Po wizycie w Tune-Up, do wymiany:
- wałek rozrządu
- wszystkie szklanki

Gratulacje dla wszystkich mechaników-wymieniaczy za słowa: nic się nie dzieje, jeździć.

Pozdrawiam,
Piotr
ODPOWIEDZ