Jestem tutaj nowy więc od razu się przywitam!
Pacjentem jest VW Touran 2.0 TDI z 2008 roku (przywieziony z Niemiec, wiadomo pierwszy właściciel, niepalący, itp.
1. Przy zakupie samochodu i pierwszej jeździe pojawiły się drgania przy większej prędkości (100 - 150 km/h) - wyrok padł na stare opony i przguby co zaakceptowałem.
2. Gdy już nim trochę pojeździełem to faktycznie drgania są przy ok. 120 - 140 km/h (szczególnie odczuwalne na autostradzie) i szczególnie przy dodawaniu gazu (wydaje mi się, że jak się odpóści to drgania ustają). Drga właściwie cała buda, ciężko stwierdzić co dokładnie.
3. Kolejny objawem jest to, że przy przyspieszaniu na 2 biegu przy ok. 2000 obrótów łapie jakby przycierkę (takie jakby 2-krotne szarpnięcie, strata mocy, delikatne). Dzieje się to szczególnie na 2 biegu, i bardzo delikatnie (prawie niewyczuwalnie) na 3. Nasila się to jak samochód długo jeździ po mieście, jak przegoni się go w trasie to objaw na jakiś czas ustaje.
4. Ostatnio podczas jazdy na autostradzie w bardzo dużym deszczu (w korku, predkość ok. 80 km/h) zaczeła migać kontrolka świec żarowych i zapaliła się kontrolka od ESP. Po ok. 5 minutach silnik zgasł. Udało się go uruchomić i kontrolki zgasły. Miałem niestety wrażenie jakby zaczęło nim drgać jeszcze bardziej oraz jakby stał się głośniejszy (takie trzepanie się zdarza przy 2500 - 3000 obrotów). Dodatkowo po godzinie jazdy sytacja się powtórzyła, znowu zaczęła migać kontrolka świec żarowych i wyłączyła się turbina (samochód nie zgasł, udało się dojechać, jak odpoczął to w drodze powrotnej nic się więcej nie wydarzyło ale jechaliśmy spokojnie w okolicach 120 km/h). Błędy, które zanotował komputer to:
- SAE P1950 :20 Wentylator chlodnicy Problemy z poruszaniem / zablokowany Lamp OFF sporadyczny
- SAE P161C :70 Swieca zarowa cylindra 3 Przerwa Lamp OFF
- SAE P0322 :30 Czujnik predkosci obrotowej silnika Brak sygnalu Lamp OFF sporadyczny
- SAE P0299 :30 Regulacja cisnienia doladowania Nieosiagnieta granica regulacji Lamp Off sporadyczny
5. Po tych wydarzeniach został wymieniony olej i wszystkie filtry, mechanik nie dopatruje się problemów (trochę go rozumiem bo nie jeździ nim na codzień i mogło się zdarzyć, że trafił na "dobry dzień"). Przegląd techniczny samochód przeszedł bez problemów.
6. Teraz podczas jazdy mam wrażenie, że przy przyspieszaniu przy 2500 - 3000 obrótów silnik czasami jest głośniejszy (wydaje jakby trzepanie).
Co było robione:
- wymieniony rozrząd (przy zakupie)
- opony wymienione, wyważone, zamiana przód na tył
- wymieniony wadliwy przegub (tutaj drgania trochę osłabły, wcześniej były bardziej wyczuwalne na kierownicy)
- wymiana dwumasy i skrzyni biegów (nie pytajcie
- geometria - sprawdzone przy okazji zawieszenie, nie dopatrzyli się problemów
- wymiany filtrów i oleju zgodnie z harmonogramem
Czy ktoś może pomóc? Czy ktoś wie co może dolegać? Czy ktoś wie, kto mi to może zdiagnozować w Gdańsku/Trójmieście?
Pozdrawiam,
Piotr