witam,
moj touran ma obecnie niecałe 42tyś.km przejechanych (rok produkcji 2013). po mieście gdy jadę dajmy na to ze wskazaniem prędkościomierza 56km/h auto wrzuca D6 oraz obroty mniejsze niz 1200rpm. czy to normalne? mam wrażenie że się lekko dławi. ok, mieszkam w jednym z najbardziej zakorkowanych miast Europy - w Brukseli - tu się nie jeździ autem, tylko stoi w korkach i okazjonalnie sunie do przodu, więc trudno w sumie te większe obroty i prędkości trzymać. niemniej chciałem spytać czy i u Was zdarzają się podobne historie: 56km/h i szósty bieg DSG i czy to normalne w tej skrzyni. (nota bene DSG z tą mocą 105koni i trybem D to ślimak po prostu).
dzięki z góry,
Tomek
p.s.
czytałem przed chwilą na naszym forum o szarpaniu przy ruszaniu. niedawno, jakiś miesiąc temu zauważyłem podobne objawy też u siebie. http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... kie+obroty
dodam jednak że nie byłem na żadnej wymianie oleju, przegląd wciąż gwarancyjny za 14 miesięcy.
bardzo niskie obroty przy jezdzie miejskiej
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
Re: bardzo niskie obroty przy jezdzie miejskiej
Ja mam podobnie. Czytałem że można przeprogramować skrzynię. Ja mam łopatki przy kierownicy i jak mi przy 50 wrzuca 7 to zmniejszam na 5, 4.