witam niestety 6 bieg sie skonczyl wczesniej pare razy wyskoczyl jak deplem do wyprzedzania np a teraz to juz jak włacze 6 to mieli i nie chce zazębić
co to moze byc?
bo dzis zjawiłem sie w warsztacie i mili panowie powiedzieli ze to dosc czesty przypadek w touranie i golfie V ale jest jakis zamiennik niby 2 zebatki z jednym zebem wiecej i z innim katem zebów + łozyska i to kosztuje ok 900 zl plus olej i wymiana co dale bite 2000 pln
nogi mi sie ugieły
przyczyn może być wiele i naprawa może być tania lub droga dojście do tego jest bardzo łatwe wystarczy zdjąć koło od strony kierowcy i nadkole ujrzysz pokrywę pod którą znajdują się 5 i 6 bieg zdejmujesz ją oczywiście przedtem trzeba spuścić olej i zobaczysz co się stało w moim przypadku był walnięty pierścień synchronizatora koszt w serwisie części to 140zł był też temat że odkręciła się śruba poszukaj tematów o skrzyni bo nie masz napisane jaką posiadasz moja jest manualna GQN
A zobacz jak zdejmiesz koło, czy nie widać w tym okienku nadkola dziury w tej kapie. U mnie śruba trzymająca łożysko na wałku 6 biegu wykręciła się i wypchnęła dziurę w kapie uciekając z częścią łożyska. Naprawa polegająca na uzupełnieniu brakującej śruby, łożyska i wymianie oleju kosztowała 300 zł. Oczywiście w tym była też rozbiórka skrzyni. touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=5772&start=15
dzieki pany z apomoc tylko śruba sie troche odkrecila
lekkie opylki byly ale to nic dokrecone oliwa zalana ale trzeba ja zmienic na cos lepszego i fura co najwazniejsze juz smiga na 6