drżenia kierownicy przy 120-140km/h
-
- Początkujący
- Auto:: TOURAN 1.9TDI 101KM
- Imię:: BOLEK
Re: drżenia kierownicy przy 120-140km/h
Witam u mnie w końcu pomogło wyważanie kół w czwartym warsztacie zrobili to prawidłowo obracali opony i problem znikł teraz jadę z zimowymi .Pozdrawiam.
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
jak obracali opony?
Musiałeś trafić na wyjątkowych laikó skoro 4 raz pomógł.
U mnie wyważanie w różnych zakładach pomagało w 5% góra. Problem zawsze pozostawał. Nawet felgi miałem prostowane.
Musiałeś trafić na wyjątkowych laikó skoro 4 raz pomógł.
U mnie wyważanie w różnych zakładach pomagało w 5% góra. Problem zawsze pozostawał. Nawet felgi miałem prostowane.
Pozdrawiam!
-
- Początkujący
- Auto:: TOURAN 1.9TDI 101KM
- Imię:: BOLEK
Odwrócili opony tak że nie trzeba było używać dużo ciężarów a koło po zdjęciu z wyważarki i założeniu go z powrotem na nią wychodziło zero, bo winnych warsztatach po wyważeniu i ponownym założeniu na wyważarkę nie wychodziły zera ,wystarczyło że obrócił koło na tej samej wyważarce i było już źle.
- Przemekpw
- Początkujący
- Auto:: Taxi 1,9 tdi 2008
- Imię:: Przemek
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Mam ten sam problem, zmieniłem koła teraz na zimowe z letnich i problem lekko się nasilił (tak mi sie wydaje, i zastanawiam się czy własnie najpierw nie wywarzyc kół
-
- Początkujący
- Auto:: Golf BKD 2005
- Imię:: Bartłomiej
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Pierwsze co bym zrobił to wyważanie i poszukaj dobrej maszyny, będzie trochę drożej, ale pewniej.
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran R-Line, DSG, BMM
- Imię:: Radek
- Podziękował: 1 raz
Niewątpliwie wyważanie ma duże znaczenie, w moim wypadku drgania jednak są...jestem na tyle zdesperowany, że mam już całe zawieszenie do przełożenia od innego tourana, cała operacja w piątek, ciekawe czy problem się rozwiąże:)
- Przemekpw
- Początkujący
Mnie to strasznie denerwuje bo jeżdze do pracy do nimiec ponad 400km, z tego jest 300km po autostradzie i lece przeważnie właśnie z prędkościa od 140km/h i to strasznie drazni, podczas jazdy po miescie nie ma drgan i to nie denerwuje ale po autostradzie to jest jakaś masakra. kolega mówił mi że to będa przeguby wewnetrzne do wymiany, jednak najpierw wywarze koła
-
- Użytkownik
U mnie też tak mówili. Wymieniłem:
- 2 przeguby wewnetrzne
- 1 pregub zewnętrzny
- tuleje wahacza
- wymontowałem i dałem do sprawdzenia całe półosie - teoretycznie są ok
Ale! kierownica drga kiedy jadę na wprost, kiedy skręcę kierownice drgania ustępują...
Kupiłem więc nowe całe półosie (zamienniki), mechanik załatwił nogi i będę przekładać w piątek...
Co ciekawe: pożyczyłem tourana od kolegi który mówi że nic mu nie drga i....
jadę ~140 i ma te same drgania co ja :p
- 2 przeguby wewnetrzne
- 1 pregub zewnętrzny
- tuleje wahacza
- wymontowałem i dałem do sprawdzenia całe półosie - teoretycznie są ok
Ale! kierownica drga kiedy jadę na wprost, kiedy skręcę kierownice drgania ustępują...
Kupiłem więc nowe całe półosie (zamienniki), mechanik załatwił nogi i będę przekładać w piątek...
Co ciekawe: pożyczyłem tourana od kolegi który mówi że nic mu nie drga i....
jadę ~140 i ma te same drgania co ja :p
- Przemekpw
- Początkujący
Taka ciekawosta, jechałem ostatnio firmowym Golfem z 2014 roku, przejechane 85000km, i co jede 140km/h i... tez były drgania lecz ciut mniejsze 

-
- Użytkownik
Zastanawia mnie jedno - na niektórych oryginalnych półosiach (na długiej) jest jakaś guma na środku, zastanawiam się - po co ona jest i dlaczego wszystkie przeguby jej nie mają? To samo pytanie zadałem w firmie naprawiającej przeguby i...nie potrafili na to pytanie odpowiedzieć:)
- piotrec
- Kandydat
- Auto:: Touran 1,9 tdi 2004
- Imię:: Piotrek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kurcze ja mam ten sam problem 120km/h i kierownica drży. Mam już wymienione tuleje z przodu, sprawdzony był drążek i jest OK. Wyważone koła kilka razy, wymienione opony i nadal problem zostaje.
Chętnie bym podjechał do jakiegoś dobrego mechanika w Warszawie, który zna się na robocie i po kolei byśmy sprawdzili co może być przyczyną.
Bałem się że magiel lub dwumas, ale chyba przy niższych prędkościach też by dawały znać a tak 120 drgania, poniżej i powyżej nic.
Chętnie bym podjechał do jakiegoś dobrego mechanika w Warszawie, który zna się na robocie i po kolei byśmy sprawdzili co może być przyczyną.
Bałem się że magiel lub dwumas, ale chyba przy niższych prędkościach też by dawały znać a tak 120 drgania, poniżej i powyżej nic.
- tomamar
- Początkujący
- Auto:: Touran 2005 2.0,TDI DSG
- Imię:: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kolego ta guma to jest tzw Tłumik drgań, występuje przeważnie na długich półosiach. Wiem bo 10 lat pracowałem w firmie produkującej półośki do samochodów które idą na pierwszy montaż. Nie wiem czy mogę napisać nazwę zakładu, więc narazie się wstrzymam.bdronka pisze:Zastanawia mnie jedno - na niektórych oryginalnych półosiach (na długiej) jest jakaś guma na środku, zastanawiam się - po co ona jest i dlaczego wszystkie przeguby jej nie mają? To samo pytanie zadałem w firmie naprawiającej przeguby i...nie potrafili na to pytanie odpowiedzieć:)