witam wszystkich...
mam taki dziwny błąd ze swoim ogrzewaniem. gdy jest zimno na dworze tzn >8 stopni to po stronie kierowcy nie da się ustawić temperatury tzn grzeje na max i wywala na climatronic błąd v71 i nie da sie go skasować z panela climatronic... jak jest zimny silnik to ten błąd można zdjąć po czym 8 na 10 razy i tak go złapie... czasami udaje się ze wszystko działa jak powinno. dodam jeszcze ze w lato nie ma tego problemu mogę sterować temperatura jak chce i nigdy mi ten błąd nie wywala...w tamtym roku wymieniałem ten silniczek ale na długo nie pomogło.
ostatnio podczas jazdy znów zaczął grzac na max po czym przejechałem jakieś 40km i zaczelo dmuchac chodne powietrze... tak jak by cos puscilo... pomimo tego ze na wyswietlaczu blad zostal...
czy mozliwe jest zeby w tym silniczku byl jakis termostat ktory sie zawiesza podczas niskich temperatur czy moze go cos blokuje??
z gory dzieki za wszystkie podpowiedzi... pozdrawiam
blad climatronic v71
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Re: blad climatronic v71
Kolego do wymiany silniczek nagrzewnicy V71, który znajduje się za schowkiem.
Jutro wymieniam właśnie taki silniczek u kolegi z forum, ma to samo.
Tu masz manual z naprawy tego silniczka:
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3628
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
fokusmok
- Przeglądacz
- Auto:: 1.9 tdi 105KM 2003r
- Imię:: Michal
Tomasz_W-wa pisze:Kolego do wymiany silniczek nagrzewnicy V71, który znajduje się za schowkiem.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
dieki kolego za szybka odpowiedz... wnioskujac z tego manuala to raczej mojego silniczka nie da ssie naprawic??
tylko zastanawia mnie taka rzecz dlaczegoten silniczek raz dziala raz nie?? gdyby byl zawieszony to przeciez by caly czas nie dzialal... nie miala by znaczenia temperatura na dworze prawda?? a u mnie ma znaczenie jaka jest temperatura...
powiedz kolego jaki jest koszt takiego silniczka nowego i uzywanego... i gdie ewentualnie mozna go kupic...
-- 15 gru 2015, o 15:56 --
dodatkowo w tamtym roku wymienialm ten silniczek u mechanika i dlugo nie podzialalo, fakt ze kupilem uzywany ale czy nie jest to dziwne ze w krotkim czasie objawy powróciły?? czy moze jest to jakas fabryczna wada tourana??
bo powiem szczerze ze jest to moj pierwszy samochod z ktorym mam az tyle problemow z ogrzewaniem... jak nie silniczek to webasto... rok temu wpakowalem 600 w reaktywowanie webasta ( padl sterownik) i musialem wymienic pare rzeczy po czym webasto zaczelo dzialac ale dymilo strasznie przy starcie... ale dzialalo do tej zimy.... teraz gdy temperatura spada ponizej 0 znowu nie moge zlapac temperatury na silniku webasto ewidentnie nie dziala... natomiast w lato wszystko diala bez zarzutu klima chlodzi jak szaalona mozna ustawic temperature jaka sie chce... czy to ja mam jakis problem z tym ogrzewaniem czy to jest jakis problem na szersza skale???
pozdrawiam
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Kolego kupiłeś używkę, a więc nie dziw się że podziałał pół roku, to zawsze loteria, najlepiej szukać silniczka z dość świeżych samochodów (nagrzewnic) w tedy będziesz pewny że pochodzą kilka lat i nie będzie słychać takiego pukania.
Silniczek o którym mowa ma numer 1K0-907-511-D (V71), raczej będziesz skazany na używkę bo koszt nowego trochę zabija.
Nowy z ASO VW to koszt: 634.97 zł:
Pogadaj z tajpej, on ma takie silniczki, ja na tą chwilę nie posiadam.
Sprawdził bym jeszcze czujnik temp. który jest w kanale nawiewu.
Co do Webasto to kolego nie wiem kto Ci to reanimował i wydałeś 600 zł, a piec dalej Ci dymił i teraz przestał działać, za takie pieniądze to możesz już kupić używany piec po pełnym serwisie i czyszczeniu do pełnego ogrzewania postojowego i to nawet nowszego typu czyli Thermo Top Vevo.
Co do modelu Tourana to masz auto z 2003 roku, a więc trochę nie ma co się dziwić że niektóre podzespoły odmawiają posłuszeństwa. Silniczki nagrzewnicy to znany problem i to nie chodzi o Tourana ale całą rodzinę VW bo takie nagrzewnice są i w Golf-a i Passata itp.
Co do Webasto to mało normalnych mechaników zna się na tym i nie raz za reperację czy wymianę jakiegoś podzespołu żądają jakiś bajońskich kwot, a co najgorsze nie mają o tym zielonego pojęcia.
Są na forum osoby, którzy mogą pomóc odnośnie Webasta, w samej diagnostyce jak i w częściach (ze mną włącznie).
Widzę że jesteś z mazowieckiego jak by co służę pomocą.
Jak by co pisz na PW do mnie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Silniczek o którym mowa ma numer 1K0-907-511-D (V71), raczej będziesz skazany na używkę bo koszt nowego trochę zabija.
Nowy z ASO VW to koszt: 634.97 zł:
Pogadaj z tajpej, on ma takie silniczki, ja na tą chwilę nie posiadam.
Sprawdził bym jeszcze czujnik temp. który jest w kanale nawiewu.
Co do Webasto to kolego nie wiem kto Ci to reanimował i wydałeś 600 zł, a piec dalej Ci dymił i teraz przestał działać, za takie pieniądze to możesz już kupić używany piec po pełnym serwisie i czyszczeniu do pełnego ogrzewania postojowego i to nawet nowszego typu czyli Thermo Top Vevo.
Co do modelu Tourana to masz auto z 2003 roku, a więc trochę nie ma co się dziwić że niektóre podzespoły odmawiają posłuszeństwa. Silniczki nagrzewnicy to znany problem i to nie chodzi o Tourana ale całą rodzinę VW bo takie nagrzewnice są i w Golf-a i Passata itp.
Co do Webasto to mało normalnych mechaników zna się na tym i nie raz za reperację czy wymianę jakiegoś podzespołu żądają jakiś bajońskich kwot, a co najgorsze nie mają o tym zielonego pojęcia.
Są na forum osoby, którzy mogą pomóc odnośnie Webasta, w samej diagnostyce jak i w częściach (ze mną włącznie).
Widzę że jesteś z mazowieckiego jak by co służę pomocą.
Jak by co pisz na PW do mnie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- piotrec
- Kandydat
- Auto:: Touran 1,9 tdi 2004
- Imię:: Piotrek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Potwierdzam to co napisał Tomasz_W-wa.
W moim Touranie wywalało błędy V71 i V158, dwa silniczki, jeden (V71) za schowkiem i (V158) pod kolumna kierownicy do wymiany.
V71 zakupiłem u Tajpeja, ale chyba nie ma już, ale możesz zapytać. Ja zapłaciłem z wysyłką 29 zł. Silniczek zamontował mi Tomek i działa.
Przy drugim silniczku okazało się, że ktoś próbował go naprawiać i zerwał mocowania, więc on sam latał sobie swobodnie. Wymienił mi go kolega z forum brzoza1234 i wszystko jest OK.
Nie działało mi ogrzewanie od strony kierowcy, a teraz mam ciepełko.
Jak ten V71 się znów zepsuje to go wymienię też na używkę, bo po przeliczeniu i tak nie opłaca się kupować nowego. Na allegro widziałem takie za 199 zł, ale nie wiadomo co to jest. Oryginalny w ASO, jak to w ASO, drogo.
W moim Touranie wywalało błędy V71 i V158, dwa silniczki, jeden (V71) za schowkiem i (V158) pod kolumna kierownicy do wymiany.
V71 zakupiłem u Tajpeja, ale chyba nie ma już, ale możesz zapytać. Ja zapłaciłem z wysyłką 29 zł. Silniczek zamontował mi Tomek i działa.
Przy drugim silniczku okazało się, że ktoś próbował go naprawiać i zerwał mocowania, więc on sam latał sobie swobodnie. Wymienił mi go kolega z forum brzoza1234 i wszystko jest OK.
Nie działało mi ogrzewanie od strony kierowcy, a teraz mam ciepełko.
Jak ten V71 się znów zepsuje to go wymienię też na używkę, bo po przeliczeniu i tak nie opłaca się kupować nowego. Na allegro widziałem takie za 199 zł, ale nie wiadomo co to jest. Oryginalny w ASO, jak to w ASO, drogo.