TOURAN 2015 (5T1)
- siemi1
- Przeglądacz
- Auto:: Octavia II FL 2009 BMM
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Re: TOURAN 2015
Jestem ciekaw jak na zywo bedzie wygladal. Zamowilisny w ptacy wershe full wypas tzn zaznacz wszystko w konfiguratorze i kolega dalej sie w limicie raty leasingowej zmiescil. Ciekawosta: wybralismy skore pelna ale VW na produkcji to odrzucil ze bie jest juz dostepna do odwolabia podobno bardzo duzo zmian co chwile robili w konfiguracjach. Na eazie nie mam potwierdzonej daty produkcji ale pewni juz styczen jak 2 tyg temu zamowione 2 gilfy i passat sa na 52 przewidziane to Touran pewnie pozniej.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.4 TSI 140KM BMY
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
-
- Przeglądacz
- Auto:: 2.0 150KM '16
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 3 razy
A mnie zastanawia jak działa system front assist w autach z manualną skrzynią biegów - co się dzieje, jeżeli samochód poprzedzający wyhamowuje do zera albo Touran trafia na przeszkodę, przed którą musi się zatrzymać. Wysprzęgla się, wyrzuci bieg czy po prostu zdławi się?
- siemi1
- Przeglądacz
- Auto:: Octavia II FL 2009 BMM
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Termin mi podali na LUty auto zamowione miesiac temu w opcji zaznacz wszystko prawie.
- Johny7205
- ____________________
- Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
- Imię:: Janek
- Podziękował: 69 razy
- Otrzymał podziękowań: 60 razy
Wczoraj rozpocząłem testy nowego Touranika 5T1
Testówka to 2.0 TDi (150 km) w manualu, Conceptline + pakiet biznes+pakiet lusterka.
Pierwsze spostrzeżenia (na minus):
1) klapka od Composition Media (nad schowkiem pasażera) nie otwiera się za każdym razem (tandetny zamek)
2) straszna ciemnica w środku podczas jazdy nocnej - ambient powinien być obligatoryjny we wszystkich wersjach
3) straszna ciemnica w bagażniku (brak lampki bocznej a lampka górna nad 3 rzędem nie daje rady. Żyrandole by Jedaro konieczne !!!!!
3) brak podwójnych schowków pod fotelami przednimi (jest tylko pojedynczy pod pasażerem)
4) brak schowków w podłodze w drugim rzędzie siedzień.
5) cena bliska B8. Model testowy, którym jeżdżę ma cenę 120.308,00 zł. O cenie w HL nie wspomnę nawet.
Pierwsze spostrzeżenia (na plus):
1) wiele nowych systemów niedostępnych do tej pory w Touranie (możliwości konfiguracyjne jak w Passat B8).
2) wyraźnie dużo więcej miejsca na nogi w drugim rzędzie (dłuższa płyta podłogowa)
3) kabina jest wyraźnie szersza w środku
4) brak tunelu środkowego w drugim rzędzie siedzeń
5) klima 3 strefowa - sterowanie z tyłu podłokietnika
6) 2.0 TDI - idealny silnik do tego samochodu. Wyciszenie kabiny i komfort bardzo na plus.
Spalanie 6,8- 7,5 L miasto, 5,5-6,3 L trasa (przebieg na liczniku 800km)
Nie widzę w tym modelu silnika 1.6 TDi, może nie pokonać większego wiatru...
7) Elektrycznie otwierana klapa bagażnika - super wynalazek (otwierana z przycisku na konsoli środkowej, z pilota i z przycisku na klapie.
zawieszenie bardziej podatne na boczne przechyły w stosunku do mojego 1T2
9) koła w rozmiarze jak passacie B8 (215/55/r17). Niestety piasty nowego typu i fele od 1T2 nie będą już pasowały (chyba, że po przetoczeniu)
Ogólnie bardzo pozytywny samochód. Wiadomo konstrukcja z 2015.
Nie odczuwam jednak jakiejś ogromnej różnicy od mojego 1T2, tzn na pewno nie ma przepaści między modelami. Ci którzy jeżdżą 1T3 z 2.0 TDI CR odczują minimalną róźnicę w komforcie. Ja porównuję do traktorowego 1.9 PD, który mam w moim 1T2.
Moim zdaniem tak to wygląda.
Testówka to 2.0 TDi (150 km) w manualu, Conceptline + pakiet biznes+pakiet lusterka.
Pierwsze spostrzeżenia (na minus):
1) klapka od Composition Media (nad schowkiem pasażera) nie otwiera się za każdym razem (tandetny zamek)
2) straszna ciemnica w środku podczas jazdy nocnej - ambient powinien być obligatoryjny we wszystkich wersjach
3) straszna ciemnica w bagażniku (brak lampki bocznej a lampka górna nad 3 rzędem nie daje rady. Żyrandole by Jedaro konieczne !!!!!
3) brak podwójnych schowków pod fotelami przednimi (jest tylko pojedynczy pod pasażerem)
4) brak schowków w podłodze w drugim rzędzie siedzień.
5) cena bliska B8. Model testowy, którym jeżdżę ma cenę 120.308,00 zł. O cenie w HL nie wspomnę nawet.
Pierwsze spostrzeżenia (na plus):
1) wiele nowych systemów niedostępnych do tej pory w Touranie (możliwości konfiguracyjne jak w Passat B8).
2) wyraźnie dużo więcej miejsca na nogi w drugim rzędzie (dłuższa płyta podłogowa)
3) kabina jest wyraźnie szersza w środku
4) brak tunelu środkowego w drugim rzędzie siedzeń
5) klima 3 strefowa - sterowanie z tyłu podłokietnika
6) 2.0 TDI - idealny silnik do tego samochodu. Wyciszenie kabiny i komfort bardzo na plus.
Spalanie 6,8- 7,5 L miasto, 5,5-6,3 L trasa (przebieg na liczniku 800km)
Nie widzę w tym modelu silnika 1.6 TDi, może nie pokonać większego wiatru...
7) Elektrycznie otwierana klapa bagażnika - super wynalazek (otwierana z przycisku na konsoli środkowej, z pilota i z przycisku na klapie.

9) koła w rozmiarze jak passacie B8 (215/55/r17). Niestety piasty nowego typu i fele od 1T2 nie będą już pasowały (chyba, że po przetoczeniu)
Ogólnie bardzo pozytywny samochód. Wiadomo konstrukcja z 2015.
Nie odczuwam jednak jakiejś ogromnej różnicy od mojego 1T2, tzn na pewno nie ma przepaści między modelami. Ci którzy jeżdżą 1T3 z 2.0 TDI CR odczują minimalną róźnicę w komforcie. Ja porównuję do traktorowego 1.9 PD, który mam w moim 1T2.
Moim zdaniem tak to wygląda.

-
- Początkujący
- Auto:: VW Touran1,9TDI 2005r
- Imię:: Sylwek
Też zastanawiam się nad zakupem tylko już nie wiem ?Czy kupić ponownie Vw ? minus brak łańcuszka rozrządu i te cholerne koło dwumasowe .
- Johny7205
- ____________________
- Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
- Imię:: Janek
- Podziękował: 69 razy
- Otrzymał podziękowań: 60 razy
ja bym kupił. Przejechałem innym samochodem z silnikiem 2.0 Tdi CR 170 kM i skrzynią DSG ponad 250 tys km samochód jeździ dalej. Prędzej Ford albo Łopel padnie.
Jesteśmy poza tematem. Sorki. To tyle.
Jesteśmy poza tematem. Sorki. To tyle.

- freebaby
- Początkujący
- Auto:: 5T1,CZDA(1.4tsi),2015
- Imię:: Marek
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Cześć,
Mam pytanie o wspomnianą piastę. Czy faktycznie nastąpiła zmiana otworu z 57,1 ?
Pozdrawiam,
Marek
-- 31 gru 2015, o 18:19 --
Odpowiadając w temacie piast/felg:
samych piast nie sprawdziłem, natomiast felgi z pierwszego montażu mają otwór 57,1, co sugeruje, że piasta pozostała w starym rozmiarze. I takie też na zimę zakupiłem, założyli i wszystko pasuje.
z innych spostrzeżeń:
VW obiecał gniazdo 230V ac w 2 rzędzie w środkowej konsoli (konfigurator/cennik) natomiast zamontował w bagażniku po lewej stronie.
Ogólnie samochód cichszy i trochę większy niż poprzednik, dużo lepsze materiały. Znacznie mniej schowków, a i te które zostały jakby się zmniejszyły. W funkcjach MFA brakuje książki telefonicznej, która jest dostępna tylko z konsoli centralnej (radia).
Na plus: podgrzewana szyba z przodu,
Na minus : brak możliwości dokupienia lusterka fotochromatycznego zewnętrznego.
Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!!!
Mam pytanie o wspomnianą piastę. Czy faktycznie nastąpiła zmiana otworu z 57,1 ?
Pozdrawiam,
Marek
-- 31 gru 2015, o 18:19 --
Odpowiadając w temacie piast/felg:
samych piast nie sprawdziłem, natomiast felgi z pierwszego montażu mają otwór 57,1, co sugeruje, że piasta pozostała w starym rozmiarze. I takie też na zimę zakupiłem, założyli i wszystko pasuje.
z innych spostrzeżeń:
VW obiecał gniazdo 230V ac w 2 rzędzie w środkowej konsoli (konfigurator/cennik) natomiast zamontował w bagażniku po lewej stronie.
Ogólnie samochód cichszy i trochę większy niż poprzednik, dużo lepsze materiały. Znacznie mniej schowków, a i te które zostały jakby się zmniejszyły. W funkcjach MFA brakuje książki telefonicznej, która jest dostępna tylko z konsoli centralnej (radia).
Na plus: podgrzewana szyba z przodu,
Na minus : brak możliwości dokupienia lusterka fotochromatycznego zewnętrznego.
Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!!!
- SlaVW
- Kandydat
- Auto:: 5T1 2016 1.4 TSI DSG
- Imię:: Sławek
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Miałem okazję potestować przez grudniowy weekend nowego Tourana 1.4 TSI DSG
Trochę odniosę się do wybranych minusów Johny7205
1) klapka od Composition Media - w wersji testowanej przeze mnie parę osób to testowało (babcia, dziadek, mruczek, wnuczek i rzepka ;-) i nikt nie miał problemu z jakimś zacięciem otwarcia, może to przez wersję HL a może przez problem w testówce Johny'ego.
2) straszna ciemnica w środku podczas jazdy nocnej - no cóż, miałem okazję jeździć wersją HL i po mojej XS picasso to raczej miałem wrażenie że ten Touran jest jak choinka (aczkolwiek pięknie ubrana...)
3) straszna ciemnica w bagażniku -niestety nie zwróciłem na to uwagi.
3) brak podwójnych schowków pod fotelami przednimi -niestety nie zwróciłem na to uwagi
4) brak schowków w podłodze w drugim rzędzie siedzeń. - tu mam kilka słów, w mojej obecnej Xarze są takowe schowki, nawet spore, ale przez ładnych parę lat dzieci raz (cyfrowo:1) je użyły, więc ich obecność dla moich potrzeb oceniam jako znikomą.
5) cena bliska B8 - ja za swój T51 1.4TSI DSG HL+potrzebne mi dodatki zapłacę 107k7
Jak już pozostajemy w kategoriach in plus/in minus:
to na plus
W Touranie urzekły mnie materiały wyposażenia wewn. w wersji HL, od przełącznika migaczy do wykończenia fotela - w dotyku przyjemne i "aksamitne"
kultura pracy silnika i skrzyni, przyspieszenie - Xarę mam 110KM w manualu, przed decyzją testowałem Toyotę Verso (1,8 147KM) ale to co przy benzynowym DSG 150KM się dzieje, przeszło moje oczekiwania.
na minus (osobiście) muszę zaliczyć wystrój PianoBar (niestety w wersji HL w standardzie). Oczywiście to moje subiektywne odczucie - ale na co komu czarne, połyskujące, dające się "zapaćkać" w 20 sek. wykończenie w samochodzie rodzinnym...
Trochę odniosę się do wybranych minusów Johny7205
1) klapka od Composition Media - w wersji testowanej przeze mnie parę osób to testowało (babcia, dziadek, mruczek, wnuczek i rzepka ;-) i nikt nie miał problemu z jakimś zacięciem otwarcia, może to przez wersję HL a może przez problem w testówce Johny'ego.
2) straszna ciemnica w środku podczas jazdy nocnej - no cóż, miałem okazję jeździć wersją HL i po mojej XS picasso to raczej miałem wrażenie że ten Touran jest jak choinka (aczkolwiek pięknie ubrana...)
3) straszna ciemnica w bagażniku -niestety nie zwróciłem na to uwagi.
3) brak podwójnych schowków pod fotelami przednimi -niestety nie zwróciłem na to uwagi
4) brak schowków w podłodze w drugim rzędzie siedzeń. - tu mam kilka słów, w mojej obecnej Xarze są takowe schowki, nawet spore, ale przez ładnych parę lat dzieci raz (cyfrowo:1) je użyły, więc ich obecność dla moich potrzeb oceniam jako znikomą.
5) cena bliska B8 - ja za swój T51 1.4TSI DSG HL+potrzebne mi dodatki zapłacę 107k7
Jak już pozostajemy w kategoriach in plus/in minus:
to na plus
W Touranie urzekły mnie materiały wyposażenia wewn. w wersji HL, od przełącznika migaczy do wykończenia fotela - w dotyku przyjemne i "aksamitne"
kultura pracy silnika i skrzyni, przyspieszenie - Xarę mam 110KM w manualu, przed decyzją testowałem Toyotę Verso (1,8 147KM) ale to co przy benzynowym DSG 150KM się dzieje, przeszło moje oczekiwania.
na minus (osobiście) muszę zaliczyć wystrój PianoBar (niestety w wersji HL w standardzie). Oczywiście to moje subiektywne odczucie - ale na co komu czarne, połyskujące, dające się "zapaćkać" w 20 sek. wykończenie w samochodzie rodzinnym...
- marcinde
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.4tsi150
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 45 razy
No to po kolei, z własnych obserwacji:
1. Klapka jak na razie nie sprawia kłopotów
2. W Highline oświetlenie kabiny z przodu jest wystarczające, z tyłu coś by się przydało
3. Mocna lampa w bagażniku faktycznie by się przydała, trzeba coś pomyśleć
4. Schowków brakuje kiedy zamawia się fotele ergo. Przy zwykłych fotelach szuflady są.
5. Nie brakuje mi schowków w podłodze. Ważne że nie ma środkowego tunelu, miejsca jest tutaj bardzo dużo
6. Touranem HL jest tańszy od passata CL o około 20tys, więc pisanie że cena tourana jest taka sama jest chyba pomyłka.
1. Klapka jak na razie nie sprawia kłopotów
2. W Highline oświetlenie kabiny z przodu jest wystarczające, z tyłu coś by się przydało
3. Mocna lampa w bagażniku faktycznie by się przydała, trzeba coś pomyśleć
4. Schowków brakuje kiedy zamawia się fotele ergo. Przy zwykłych fotelach szuflady są.
5. Nie brakuje mi schowków w podłodze. Ważne że nie ma środkowego tunelu, miejsca jest tutaj bardzo dużo
6. Touranem HL jest tańszy od passata CL o około 20tys, więc pisanie że cena tourana jest taka sama jest chyba pomyłka.
- kriso
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 TDI,BLS,2006
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 27 razy
Na tym filmiku z linku powyżej koło korka wlewu paliwa był drugi korek taki niebieski po co i do czego ma służyć ?
- freebaby
- Początkujący
- Auto:: 5T1,CZDA(1.4tsi),2015
- Imię:: Marek
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Uzupełnianie dodatku Ad Blue (norma spalin Euro6). Reduktor rozłożenia cząstek w katalizatorze SCR.kriso pisze:Na tym filmiku z linku powyżej koło korka wlewu paliwa był drugi korek taki niebieski po co i do czego ma służyć ?