Moduł odpalania Na Ciepłym

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
hascher85
Początkujący
Auto:: TOURAN I 2.0 TDI 2005
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz

Moduł odpalania Na Ciepłym

Post autor: hascher85 »

Witam wszystkich klubowiczów i życzę wszystkiego dobrego w nowym 2016.
:super:

Mam od jakiegoś czasu problem z rozruchem na ciepłym ( czyli jak duża część posiadaczy TDI), rozwiązałem to poprzez podniesienie dawki paliwa w VCDS. Niestety problem powrócił jak bumerang. Jedyne rozwiązanie jakie mi zostało to poprawienie mapy w firmie tuningowej koszt ok.300 zł.
Ja poszedłem trochę inną (tańszą 50zł) drogą, czyli kupiłem urządzenie które oszukuje komputer poprzez odcięcie zasilania czujnika temp. cieczy chłodzącej na ok. 8s. dzięki temu autko grzeje świece i podnosi dawkę rozruchową. Rozwiązanie proste i chwalone na innych forach ale jak na razie nie jestem w stanie sam tego sprawdzić.
Problem mam niestety z podłączeniem tego urządzonka pod mojego TURKA.
Potrzeba to podłączyć pod czujnik temp. który znajduje się w bardzo nie wygodnym miejscu pod zaworem EGR. Ja bym chciał podłączyć pod ECU (kop. silnik).
Niestety nie mam konkretnego schematu i nie wiem czy tam znalazł bym + po stacyjce.

Czy ktoś już podłączał takie urządzonko do Turanka. I czy mogę prosić o podesłanie schematu ECU albo o pomoc w podłączeniu.

Zdjęcie poniżej.
Załączniki
2016-01-05-2477.jpg
Ostatnio zmieniony ndz sty 10, 2016 20:11 przez hascher85, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gordon
Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
Imię:: Ireneusz
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 188 razy

Re: Modół odpalania Na Ciepłym

Post autor: gordon »

Niestety nie pomogę kolego, ale popraw proszę ten "Modół" w temacie, bo oczy bolą.
Awatar użytkownika
yogicc
Użytkownik
Auto:: Touran 1,9TDI AVQ 2003r
Imię:: Daniel
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Re: Modół odpalania Na Ciepłym

Post autor: yogicc »

Montowałem w golfie V 1,9 BKC, prosty przełącznik, ale na przewodzie czujnika, który znajduje się w króćcu na głowicy (pomiędzy głowicą a filtrem powietrza, nad skrzynią biegów, dwu pinowy). Kosztowało mnie to 5zł. Może jest to niewygodne, ale tanie i działa.
Halooooo Straż pożarna??? Ukradli mi rower!! Zróbcie coś !!!
Było: Maluch '87, Cinquecento 700 '97, Corsa 1,2 '97, Passat 1,9TDI '99, Jest: Touran 1,9TDI '03, Audi A3 1,9TDI '00, Komar 232 '68, Romet 50T1 '81,
Awatar użytkownika
hascher85
Początkujący
Auto:: TOURAN I 2.0 TDI 2005
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz

Re: Moduł odpalania Na Ciepłym

Post autor: hascher85 »

szkoda że nikt nie może pomóc. :(

A czy ktoś ma może schemat przewodów ECU silnika 2.0 TDI BKD.
ODPOWIEDZ