Touranek 1.9 BXE 105 padł w trakcie jazdy i nie odpala

Awatar użytkownika
Baranek
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 1 raz

Touranek 1.9 BXE 105 padł w trakcie jazdy i nie odpala

Post autor: Baranek »

Silnik w moim Touranku (1.9 BXE 105 KM, 2006 r.) odmówił posłuszeństwa. Niestety, jego "osobisty" mechanik będzie jeszcze przez jakiś czas nieosiągalny, wiec może któryś z Kolegów pomoże w kwestii awarii. Zdaję sobie sprawę, że to trochę jak wróżenie z przepracowanego oleju, ale po pierwsze nie chcę zmieniać serwisanta, a po drugie spać mi nie daje kwestia, co też mogło być przyczyną. I oczywiście jak kosztowna będzie reanimacja autka.
Do rzeczy. Touranek po przejechaniu ok. 80 km zgasł przy redukcji z 4 na 3 bieg, po puszczeniu pedału sprzęgła silnik zaskoczył, ale wyraźnie przerywał i szarpał. I ponownie zgasł. Po przełożeniu na drugi bieg jeszcze raz zaskoczył i jeszcze raz zgasł. Z tego co zdążyłem zauważyć, to zapaliły się kontrolki świec i wyłączonego ESP (!?), wyświetlacz pokazał zaś niskie ciśnienie oleju i nakazał wyłączyć silnik i wgłębić się w instrukcję obsługi. Nie było przy tym żadnych niestandartowych odgłosów dochodzących z komory silnika. Już po zatrzymaniu się na poboczu autko jeszcze raz odpaliło, ale silnik mocno szarpał i strasznie klekotał. Teraz autko już wcale nie odpala. Po przekręceniu kluczyka na desce rozdzielczej nie świecą się żadne ostrzegawcze kontrolki, nie ma też żadnych komunikatów na komputerze pokładowym.
Czy któryś z Kolegów miał nieprzyjemność spotkać się z podobnymi bądź identycznymi objawami i zdradzi co też mogło przykrego przydarzyć mojemu Tourankowi? Dzięki za pomoc.
himi
Użytkownik
Auto:: Był Touran jest Jetta
Imię:: Michał
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Touranek 1.9 BXE 105 padł w trakcie jazdy i nie odpala

Post autor: himi »

Panewka ci się czasem nie obróciła? Skoro nie masz kałuży oleju pod autem i nie walnęło jak młotem to ci jeszcze korba bokiem nie wyszła ( korbowód nie rozwalił bloku silnika - to ostateczny skutek obrotu panewek).

Masz auto z motorem z grupy ryzyka - BXE. Objaw (szarpanie i klekot przed awarią) mogę świadczyć o panewce. Potem obrót i pooooszło. Po objawach niepotrzebnie kręciłeś dalej.

Obym się mylił.
Był Touran 1,9 TDI
jest Octavia II FL 2,0 TDI CR 140km
Awatar użytkownika
Maxpl
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 TDI
Imię:: MAX
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Post autor: Maxpl »

Jest jeszcze opcja, że wlałeś benzynkę :omatko:
trial70
Użytkownik
Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
Imię:: Jarek
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: trial70 »

Też stawiam na obróconą panewkę :omatko:
Jaro-J
Awatar użytkownika
Baranek
Początkujący

Panewki wymienione w listopadzie ub.r., benzynka też nie miała prawa się dostać do baku :). Dodać mogę tylko, że już od jakiegoś czasu autko ni z tego ni z owego traciło moc. Przy wymianie panewek mechanik stwierdził, że to turbina się zawiesza - więc ją przeczyścił i stwierdził że jeszcze trochę powinienem na niej pośmigać. Może to ona coś tu nabruździła? Z drugiej strony, na ile się orientuję, to objawy raczej na to nie wskazują.
Awatar użytkownika
Johny7205
Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
Imię:: Janek
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy

Post autor: Johny7205 »

W silnikach BXE występował jeszcze jeden problem poza panewkami, mianowicie wytarcie krzywki na wałku bodajże na 3 cylindrze. Wynikało to z braku smarowania przy jeździe na oleju LL lub przypchaniu kanału smarowania. Objaw to nie równa praca, klekot i brak mocy. U nas w firmie w trzech oktaviach korbowody wyszły na spacer z bloku a w dwóch były wymieniane wałki i silniki jeździły dalej.
Obrazek
himi
Użytkownik
Auto:: Był Touran jest Jetta
Imię:: Michał
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: himi »

Bez mechanika tego nie sprawdzisz. Jak masz komfort czekania na swojego sprawdzonego - czekaj. To tak czy owak będzie zapewne większy remont więc faktycznie lepiej oddać auto w sprawdzone ręce, żebyś fortuny nie wydał u naciągacza jakiegoś. VCDS podpinałeś kontrolnie?
Był Touran 1,9 TDI
jest Octavia II FL 2,0 TDI CR 140km
Awatar użytkownika
Baranek
Początkujący

Niestety VCDS ani nie posiadam, ani nie mam się gdzie podpiąć, więc muszę zaczekać na mojego speca. Mam tylko nadzieję, że obejdzie się bez wymiany bloku :/

-- 15 lut 2016, o 18:29 --

Problemem okazał się padnięty czujnik położenia wału. Wymieniony. Prazy okazji do regeneracji powędrowała turbinka. Zabolało :(
ODPOWIEDZ